sobota, 20 kwietnia 2024 01:49
Reklama

ASF - dotkliwy problem producentów i hodowców. Za nami V Pomorskie Forum Trzodziarskie

W Nieżychowicach k. Chojnic, odbyła się, 21 listopada, V edycja Pomorskiego Forum Trzodziarskiego. Konferencję, pod medialnym patronatem Rolnika Pomorskiego, otworzył Andrzej Dolny dyr. Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu.
ASF - dotkliwy problem producentów i hodowców. Za nami V Pomorskie Forum Trzodziarskie

Autor: PODR

Pomorscy hodowcy i producenci trzody chlewnej spotkali się, jak co roku, aby porozmawiać o problemach nurtujących branżę, wymienić się doświadczeniami i osiągnięciami. Zorganizowanie Forum nie byłoby możliwe bez udziału firm sponsorujących - powiedzieli Rolnikowi Pomorskiemu jego organizatorzy - Krystyna Plata, Andrzej Okrój (PODR).

 

ASF. Problem główny

Jednym z głównych i najbardziej aktualnych tematów był Afrykański Pomór Świń. Na ten temat, jak zwykle arcyciekawie, mówił nasz ulubiony prelegent prof. Zygmunt Pejsak (Zakład Chorób Świń, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach).

- Afrykański Pomór Świń jest dotkliwym problemem dla hodowców i producentów trzody chlewnej. Choroba pustoszy produkcję od niemal 4 lat. Początkowo dotyczyła tylko gmin leżących na wschodniej granicy Polski, jednak od połowy zeszłego roku pomór powoli, acz konsekwentnie rozlewa się na dalszą część kraju. Nowe przypadki wśród dzikiej zwierzyny odnotowano już w gminie Izabelin k. Warszawy (za naturalną granicą rzeki Wisły) - mówił prof. Pejsak i wskazał jak potężnym problemem jest brak kontroli wśród populacji dzików (sytuację pogarsza problem ze skutecznym odstrzałem tych zwierząt). W drugim półroczu 2017 w kraju stwierdzono ponad dwukrotnie więcej zachorowań, niż w ciągu minionych trzech lat. Nie bez winy pozostają producenci nie dostosowujący swojej produkcji do standardów bioasekuracji (w strefie zapowietrzonej i zagrożonej ASF, obowiązuje bezwzględna likwidacja wszystkich stad).

Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii Wojciech Trybowski mówił działaniach MRiRW które mają pomóc rolnikom, których gospodarstwa zlokalizowane są na terenie występowania ASF. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (z 12 lipca 2017 r. Dz. U. poz. 1378) reguluje wymagania dotyczące bioasekuracji a ARiMR wypłaca rekompensaty za nieprzerwane nieutrzymywanie w gospodarstwie zwierząt (z gatunku świnia sus scrofa) objętych programem bioasekuracji. Rolnik może skorzystać z refundacji (do 50 %) wydatków poniesionych na dezynfekcję i ochronę przed ASF.

Alicja Łepek (PODR w Lubaniu) mówiła o problemie dzików (roznosicieli ASF), których populacja wrosła w naszym kraju do ok. 300 000 szt. Co jest tego przyczyną? Zmiany klimatyczne (ocieplenie), znaczący wzrost areału kukurydzy (ulubiona przez dziki), coraz więcej dębów i buków w drzewostanach i mało skuteczny odstrzał.

 

Wsparcie produkcji

Pani Alicja omówiła również możliwości finansowania rozwiązań innowacyjnych w produkcji trzody chlewnej (działanie „Współpraca” oraz Sieci na Rzecz Innowacji w Rolnictwie i na Obszarach Wiejskich). Prof. Pejsak wygłosił również wykład „Efektywność wykorzystywania paszy przez zwierzęta, najważniejszy wskaźnik w produkcji świń”. Omówił najczęstsze choroby układu pokarmowego oraz opisał jaki wpływ mają fitogeny (aktywne biologicznie wyciągi z roślin) na organizm zwierzęcia.

Prof. Wojciech Kapelański omówił „Genetyczne aspekty doskonalenia produkcyjności świń”.

- Rasy ojcowskie wybierane do krzyżowania towarowego powinny charakteryzować się wybitną mięsnością, wysokimi przyrostami dziennymi masy ciała, niskim zużyciem paszy, dużą aktywnością płciową oraz produkcją dobrego nasienia. Z kolei rasy mateczne powinny dobrze dostosowywać się do lokalnych warunków środowiskowych, mieć bardzo dobre wyniki użytkowości rozpłodowej, wysoki przyrost dzienny masy ciała, odpowiednie umięśnienie, charakteryzować się niskim zużyciem paszy oraz być wolne od genu warunkującego podatność na stres - zaznaczył profesor i przytoczył również rodzime rasy świń oraz ich wartość genetyczną. Poruszył też kwestię dotyczącą żywienia trzody chlewnej z udziałem roślin bobowatych (badaniae wskazują ich pełną przydatność bez strat w przyrostach zwierząt).

Włodzimierz Sawirski, główny specjalista ds. produkcji trzody chlewnej i rynku wieprzowiny (PODR o.Stare Pole) omówił ustawę o ochronie zwierząt.

 

 

 



Podziel się
Oceń

słabe opady deszczu

Temperatura: 3°CMiasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1004 hPa
Wiatr: 24 km/h

Reklama