Kebab to danie, które wywodzi się z krajów arabskich. W Polsce kojarzone jest przede wszystkim z kawałkami skrawanego z rożna mięsa, które umieszcza się w picie wraz z warzywami i sosami. Warto jednak wiedzieć, że wariantów tego dania jest wiele i różnią się one przede wszystkim formą podania. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na kebab w kilku odsłonach.
Döner kebab – przepis podstawowy
Döner to jedna z najbardziej popularnych odmian, w jakich występuje kebab. W Gdyni, Warszawie, Wrocławiu czy każdym innym polskim mieście znajdziesz wiele kebabowni, które podają dönera. Możesz jednak pokusić się o samodzielne jego przygotowanie: nie jest to trudne, nawet jeśli nie dysponujesz obrotowym rożnem.
Składniki:
- 600 g fileta z kurczaka (może być też mięso wołowe lub jagnięce)
- 1 jajko
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 papryka czerwona
- kolendra
- natka pietruszki
- pieprz i sól
- sos czosnkowy
- sos pomidorowy
- bułka pita.
Umyte mięso zmiel przez maszynkę, a następnie dodaj przyprawy do smaku. Wbij jajko i całość wymieszaj. Masę uformuj w walec i owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC i piecz przez ok. 40 minut.
Bułkę przekrój na pół, a następnie wydrąż środek z jednej połówki. Umieść w tosterze, aby ją delikatnie przypiec do chrupkości. Upieczone mięso przełóż na grill z termoobiegiem i grilluj przez 15-20 minut. Po tym czasie pokrój mięso na cienkie plastry.
Posiekaj warzywa i razem z plastrami mięsa umieść wewnątrz bułki. Całość polej sosami.
Durum Döner Kebab – przepis domowy
Durum Döner Kebab to nic innego jak podstawowa wersja dania, ale podawana w tortilli. I taki kebab w Gdyni, Warszawie, Wrocławiu i każdym innym polskim mieście możesz zamówić bez problemu. Jeżeli jednak wolisz przyrządzić go samodzielnie, skorzystaj z poniższego przepisu.
Składniki:
- 800 g mięsa (drobiowego, wołowego, jagnięcego – do wyboru)
- kilka plasterków pomidora (pozbawionych soku)
- kilka świeżych liści mięty
- 1 l mleka
- 2 łyżki octu
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta kminku.
Mięso natrzyj cebulą pokrojoną w krążki, liśćmi mięty, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. W dużej misce wymieszaj mleko z octem. Mięso zanurz w misie i pozostaw w marynacie na całą noc (minimum to 2 godziny). Po tym czasie dokładnie osusz mięso, a następnie posyp solą, pieprzem, przyprawami, startą cebulą i czosnkiem. Rozsmaruj na nim koncentrat pomidorowy i oliwę.
Tak przygotowane mięso umieść w woreczku do mrożenia i wstaw do zamrażalnika. Wyjmij po takim czasie, aby było już twarde, ale wciąż dało się pokroić w cienkie plastry. Pokrojone mięso smaż na patelni z łyżką oliwy z oliwek.
Przygotuj sos czosnkowy według ulubionego przepisu, a potem podgrzej tortille na suchej patelni grillowej. Następnie rozłóż na folii aluminiowej jeden placek i wyłóż na niego kawałki mięsa, kilka plasterków pomidora i polej niewielką ilością sosu czosnkowego. Zwiń w rulon, pomagając sobie folią aluminiową.
Niezależnie od tego, który przepis na kebab wybierzesz, życzymy smacznego!