Pacjenci przebywający w oddziałach szpitalnych otrzymują średnio 3 - 5 posiłków dziennie spośród kilkunastu diet. Dziennie wydawanych jest ok. 600 posiłków (śniadania, obiady i kolacje).
- Żywienie medyczne jest integralną częścią terapii. Jego celem jest poprawa i/lub utrzymanie stanu odżywienia pacjenta - jest to bardzo ważny element procesu terapeutycznego dlatego u każdego pacjenta przebywającego w oddziale lekarz zaleca odpowiednią dietę, stosowną do wieku i stanu zdrowia – wyjaśnia lek. Robert Wierzba, Naczelny Lekarz w Kociewskim Centrum Zdrowia.
Świeże i ciepłe posiłki
Obecnie w szpitalu zakończono jedną z największych inwestycji związanych ze świadczeniem usług gastronomicznych po podpisaniu kontraktu na żywienie zbiorowe dla Kociewskiego Centrum Zdrowia w Starogardzie Gdańskim
- Wiązało się to z kompleksowym remontem kuchni szpitala na własny koszt. Zakres prac obejmował wymianę wszystkich instalacji sanitarnych, CO, gazu i elektrycznych wraz z wymianą źródeł światła, włączników i gniazd – poinformował Andrzej Majka, współwłaściciel restauracji „Gościniec Konopielka”. - Wykuto stare tynki oraz armaturę we wszystkich pomieszczeniach nieremontowanej kuchni od ponad 40 lat. Odremontowano dach i rynny oraz wymieniono wszystkie okna i drzwi zewnętrzne i wewnętrzne. Inwestycja ta miała na celu spełnienie najlepszych standardów i wymogów ale przede wszystkim oczekiwań pacjentów. Podstawową zaletą przygotowywania posiłków na miejscu jest jakość, świeżość i temperatura serwowanych posiłków – podkreślił.
Dania smakują większości pacjentów
Chcąc zapewnić pacjentom najwyższą jakość, personel szpitala cyklicznie monitoruje i
kontroluje posiłki szpitalne pod względem jakościowym i ilościowym. Dodatkowo
przeprowadzane są wśród pacjentów ankiety oceniające jakość posiłków.
- Przeprowadzona w 2017 r. ankieta oceniająca prezentuje pozytywne opinie pacjentów:
100 % ankietowanych twierdzi, że posiłki są świeże, 96% uważa, że dania są podawane w
sposób estetyczny. 76% pacjentów odpowiedziało, że posiłki są smaczne, zaś 22 % -
bardzo smaczne – wylicza Maciej Manikowski, dyrektor ds. ekonomicznych w KCZ.
Podczas przygotowania posiłków dla pacjentów trzeba również pamiętać o zaleceniach
dietetycznych wspomagających leczenie szpitalne. Diety sporządzane są wg zasad Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
- Obecnie przygotowujemy do 14 diet. Obok diety podstawowej, najczęstszymi są lekkostrawna, cukrzycowa, wątrobowa, wysoko-białkowa, zmiksowana. Coraz częściej pojawiają się również: bezglutenowa i bezmleczna – mówi Natalia Makowska, dietetyk.
Napisz komentarz
Komentarze