piątek, 26 kwietnia 2024 01:46
Reklama

Kuchenka gazowa czy elektryczna? Pomagamy wybrać!

Podczas urządzania kuchni trzeba podjąć wiele decyzji dotyczących zakupu urządzeń. Lodówka, czajnik, ekspres do kawy, ale także kuchenka do gotowania to urządzenie wymagające dokładnego poznania asortymentu, wad i zalet określonej konstrukcji. Czasami też wybór zależy od tego, jakich garnków chcemy używać, albo od tego, jak wyposażony jest budynek, w którym kupiliśmy mieszkanie. Wiele nowoczesnych bloków nie ma instalacji gazowej i prawnie nie dopuszcza do używania butli, wtedy pozostaje wybór kuchenki elektrycznej, ale to wcale wyboru nie ułatwia….
Kuchenka gazowa czy elektryczna? Pomagamy wybrać!

Kuchenka gazowa – zalety i wady

Chociaż powoli odchodzi się od używania kuchenek na gaz, to jednak wciąż są one popularne. Nawet nowa kuchenka gazowa jest tania i można z niej korzystać także wtedy, kiedy nie ma prądu albo prąd w budynku nie ma trzech faz. Gotowanie na niej jest łatwe, bo szybko można wyregulować płomień. Niektórzy kucharze twierdzą nawet, że potrawy przygotowane na żywym ogniu są smaczniejsze, albo do rosołu wrzucają opaloną nad gazem cebulkę. Wadą kuchenki gazowej jest oczywiście niewystarczające poczucie bezpieczeństwa, zwłaszcza kiedy w domu mieszkają małe dzieci. Nad gotowaną potrawą trzeba cały czas czuwać, a pozostawienie garnka na ogniu może zakończyć się pożarem. Podczas gotowania nawet połowa ciepła ogrzewa pomieszczenie zamiast potrawy, trudno się ją czyści, a na garnkach pojawia się nalot. Kuchnia z kuchenką gazową wymaga też stałej wentylacji. Dla wielu osób dodatkową wadą kuchenki gazowej jest piekarnik ogrzewany od dołu. Jednak na rynku bez problemów znajdziemy kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym, który umożliwia pieczenie z grzałką górną, dolną czy na termoobiegu.

Kuchenka ceramiczna – zalety i wady

Kuchenek elektrycznych jest wiele. Jedną z najpopularniejszych jest elektryczna z płytą ceramiczną. To rozsądne rozwiązanie ekonomiczne, jeśli nie możemy pozwolić sobie na płytę indukcyjną. W kuchence ceramicznej garnki z potrawami ogrzewa spirala elektryczna albo lampa halogenowa. Kuchenka ceramiczna ma niezłą wydajność i skraca czas gotowania potraw, nie wymaga instalacji gazowej, jest estetyczna i łatwo ją wyczyścić. Można na niej używać różnego rodzaju garnków ze stali nierdzewnej, a duży garnek ustawiony na gładkiej płycie jest stabilny. Cyfrowe zabezpieczenia sprawiają, że kuchenki nie włączą dzieci. Oczywiście kuchenka nie będzie działać bez prądu, ale też długo się nagrzewa i długo chłodzi, dlatego można się nią poparzyć.

Kuchenka indukcyjna – zalety i wady

Kuchnia indukcyjna jest elektryczna, a jednak ekonomiczna i sprzyja ochronie środowiska. Jest też uważana za najbezpieczniejszą. Ma bardzo dużą wydajność (ok. 95%), dlatego potrawy gotuje się na niej bardzo szybko, chociaż płyta się nie nagrzewa. Gdy ściągamy z płyty garnek, automatycznie się ona wyłącza. Powierzchnia kuchenki indukcyjnej jest nowoczesna, odporna na zarysowania i łatwo się ją czyści. Niestety, z powodu wytwarzania pola magnetycznego, osoby, które są na nie wrażliwe (np. mają rozrusznik serca), nie powinny przebywać w jej pobliżu. Zakup kuchenki jest też sporym obciążeniem finansowym, a do tego wymaga ona garnków ze stali nierdzewnej, których producent zastrzegł możliwość korzystania z produktu w przypadku indukcji. Na pewno kuchenka ceramiczna będzie ekonomiczna w tym domu, w którym gotuje się dużo i często i używa się dużych garnków, które długo się nagrzewają, jeśli się je postawi na kuchence gazowej czy płycie ceramicznej. Jeśli więc w domu mieszka dużo łasuchów, inwestycja w kuchnię indukcyjną może się szybko zwrócić.

Jakie garnki na konkretną kuchenkę?

Jeśli zmieniamy garnki na nowe albo kupujemy nową kuchenkę, często nie mamy pewności, czy będziemy mogli nadal w nich gotować. Nie wszystkie naczynia, które przeznaczone są do gotowania na kuchence gazowej, można postawić na płycie ceramicznej lub indukcyjnej. Tylko skąd wiedzieć, które możemy sobie zostawić, a które należy wyrzucić? Otóż producenci pomyśleli o oznakowaniu swoich produktów - wystarczy zerknąć na symbole umieszczone w dnie naczyń. Oznaczenia są jasne i czytelne, poparte też opisem. Dobrej jakości garnki umożliwiają gotowanie na wielu różnych rodzajach kuchenek. Na pewno garnkami takimi są te włoskie naczynia ze stali nierdzewnej. Możemy ich używać niezależnie od tego, jaką posiadamy kuchenkę i nie musimy ich zmieniać w przypadku zakupu innego modelu kuchenki. Podobnie jest z patelniami, rondlami czy naczyniami do zapiekania. Zawsze przed zakupem warto sprawdzić ikonki w dnie. Dobrej jakości garnki można też bez obaw zmywać w zmywarce.


Podziel się
Oceń

zachmurzenie małe

Temperatura: 3°CMiasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1007 hPa
Wiatr: 6 km/h

Reklama