piątek, 29 marca 2024 12:06
Reklama
Reklama

Marcin Popielarz z Gdyni zmierzy się w finale konkursu S.Pellegrino Young Chef 2018

GDYNIA W najbliższy weekend 21 wybitnych młodych szefów kuchni z całego świata zmierzy się w finale konkursu S.Pellegrino Young Chef 2018, który odbędzie się w Mediolanie. Polskę, w tych kulinarnych zmaganiach, reprezentować będzie Marcin Popielarz, który w październiku zwyciężył w regionalnym półfinale w Warszawie. Jego mentorem na czas konkursu jest Wojciech Modest Amaro, pierwszy szef kuchni w Polsce, który zdobył gwiazdkę Michelin.
Marcin Popielarz z Gdyni zmierzy się w finale konkursu S.Pellegrino Young Chef 2018
Marcin Popielarz z Gdyni zmierzy się w finale konkursu S.Pellegrino Young Chef 2018

Mediolan to nie tylko mekka światowych projektantów oraz domów mody czy finansowo-gospodarcze centrum Włoch. To także miasto, w którym kulinarna tradycja Włoch przyprawiona jest szczyptą nowoczesności i różnorodności. Wyjątkowe, charakterystyczne dla tego regionu dania, takie jak zabarwione szafranem risotto alla milanese, kotlet po mediolańsku czy panettone sprawiają, że tutejsza kuchnia jest powszechnie znana. Jednak jest jeszcze jedna charakterystyczna rzecz dla tego miasta – mieści się tu siedziba S. Pellegrino, marki wody mocno związanej z fine diningiem i będącej na całym świecie symbolem włoskiego kunsztu kulinarnego i smaku. Dlatego to właśniu tu, po raz kolejny, odbędzie się finału konkursu S.Pellegrino Young Chef. W nadchodzący weekend (12 i 13 maja),
w stworzonej w sercu Mediolaniu strefie „Young Chef Village”, zmierzy się 21 najlepszych młodych szefów kuchni z całego świata, wyłonionych w poprzednich fazach tej edycji konkursu.

Finaliści konkursu S. Pellegrino Young Chef 2018 będą walczyć o tytuł przez dwa dni, a zwycięzca zostanie tegorocznej edycji zostanie ogłoszony w niedzielę wieczorem podczas uroczystej gali.
W trakcie finału kucharze mają przygotować swoje popisowe danie, które zaprezentowali na jesieni podczas regionalnych półfinałów. Każdemu z uczestników towarzyszy jego mentor, wybitny szef kuchni, który podczas jesiennych rozgrywek zasiadał w jury. Jego rolą przez ostatnie miesiące było konsultowanie i inspirowanie młodego szefa kuchni, także w celu doprowadzenia do perfekcji konkursowego dania, by podczas finałowej prezentacji uzyskało jak najlepszą ocenę.

Polskę reprezentować będzie Marcin Popielarz, szef restauracji Biały Królik w Gdyni, który przygotuje halibuta marynowanego w stylu rybackim, podawanego z chrzanem, ogórkiem oraz sosem z kalarepy
i koperku. Mentorem polskiego szefa jest Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michellin w Polsce.

Uczestników oceniać będzie siedmioosobowe jury, w którego skład wchodzą wybitni Szefowie Kuchni z całego świata: Annie Féolde, Virgilio Martínez, Paul Pairet, Brett Graham, Ana Roš, Dominique Crenn i Margarita Forés. Sędziowie będą oceniać dania według 5 złotych zasad fine diningu: produkt (jakość
i pochodzenie), umiejętności (fach i doświadczenie), talent (kreatywność i wyczucie), piękno (aranżacja i podanie potrawy) oraz przekaz, jaki ma płynąć z zaprezentowanego dania.

Jednak podczas finału nie tylko jury będzie oceniać – zostaną też przyznane dodatkowe nagrody.
21 mentorów młodych szefów kuchni przyzna dodatkową nagrodę: „Smak Autentyczności Acqua Panna”. Otrzyma ją uczestnik, który w swoim daniu w pełni odda smak i kulturę regionu, z którego pochodzi. Ponadto zostanie przyznana też nagroda publiczności, gdyż przez ostatnie tygodnie użytkownicy Fine Dining Lovers, a także każdy miłośnik dobrej kuchni mógł było głosować na swojego faworyta. Szef kuchni, który zdobędzie największą ilośći głosów zostanie zwycięzcą w kategorii „People Choice Award”.

Kulinarne zmagania oraz ogłoszenie zwycięzcy S.Pellegrino Young Chef 2018 relacjonowane będzie online na stronie www.finedininglovers.com i www.sanpellegrino.com oraz na profile Facebook @FineDiningLovers, @SanPellegrino.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Komentarze
pochmurnie

Temperatura: 15°CMiasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1002 hPa
Wiatr: 30 km/h

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: kxTreść komentarza: Drogi to temat rzeka, ale nie wyremontowanie całego odcinka, łącznie z dawną Kwiatową 11... to małostkowość. Kasa by się znalazła. A co z dojazdem do ul. Sadowej. Wiele osób idzie na skróty przez to klepisko i błoto po deszczu...Źródło komentarza: [GALERIA ZDJĘĆ] Otwarcie drogi w strugach deszczu. Ul. Kwiatowa w Tczewie wreszcie wyremontowana i oddanaAutor komentarza: Olga33Treść komentarza: Czas pakować torby, sezon żeglarski się zaczyna na dobre :)Źródło komentarza: Sklep żeglarski - gdzie zrobić zakupy przed sezonem? Autor komentarza: KarolTreść komentarza: Zgadzam się, to ważne kwestie i należy mieć je na uwadze. W końcu nikt nie chce dodatkowo użerać się z prawnikiem! Nie o to w tym chodzi! Dlatego takich "speców" jak M. Mickiewicz, to lepiej sobie darować.Źródło komentarza: Jak znaleźć dobrego adwokata? Kluczowe aspekty współpracy prawnejAutor komentarza: Marek L.Treść komentarza: Janek, ty nigdy nie byłeś nowoczesny i bezpieczny Odpuść sobie. Te twoje stare szmaty i przefarbowane włoski mówią o tobie wszystko.Źródło komentarza: Ruszyła kampania wyborcza. Komitet Obywatelski Jan Kulas 2024 ogłosił 50 Zadań Programowych dla Tczewa w latach 2024-2029Autor komentarza: Jolanta D.Treść komentarza: Jan Kulas, zasłużony dla Pomorza realizuje kolejne wyzwanie. Brawa dla Pana. Powodzenia w walce o Bezpieczny i Nowoczesny TczewŹródło komentarza: Ruszyła kampania wyborcza. Komitet Obywatelski Jan Kulas 2024 ogłosił 50 Zadań Programowych dla Tczewa w latach 2024-2029
Reklama