Dieta w okresie choroby nowotworowej powinna spełniać takie funkcje jak:
- Zapewnienie odpowiedniej ilość płynów,
- Ochrona chorego przed niedożywieniem,
- Pokrywanie większego zapotrzebowania na białko oraz energię,
- Wzmocnienie układu odpornościowego chorego,
- Oszczędzanie zajętego narządu, głównie gdy choroba dotyczy przewodu pokarmowego,
- Uwzględnienie preferencji żywieniowych i smakowych chorego,
- Posiłki powinny być spożywane 4-5 razy dziennie lub nawet częściej, dostosowując je do chorego
Dieta podczas radioterapii oraz chemioterapii
Powikłania podczas leczenia onkologicznego są przykrą dolegliwością, które mogą przyczynić się do zaburzeń u pacjenta: smaku, apetytu oraz przyjmowania pokarmów.
Do skutków ubocznych zaliczamy:
- Jadłowstręt,
- Biegunki,
- Nudności,
- Zmiany w odczuwaniu smaku oraz zapachu,
- Wzdęcia,
- Suchość w jamie ustnej,
- Zapalenie błony śluzowej,
- Zmiany masy ciała.
Zalecenia przy radioterapii oraz chemioterapii:
- Należy wyeliminować z jadłospisu potrawy tłuste,
- Spożywać pokarmy niewielkie objętościowo, w miarę możliwości 4-5 razy dziennie,
- Należy unikać mleka, gdyż może przyczynić się do zaburzenia wchłaniana laktozy oraz zaburzenia trawienia,
- Wypijać 2 litry płynów na dobę ( woda mineralna, soki rozcieńczone z wodą, kompoty, słaba herbata)
- Ważne jest, aby dostosować kaloryczność do wydatku energetycznego pacjenta,
- Wprowadzić delikatną aktywność fizyczną, jeżeli jest to możliwe,
- Należy uwzględnić upodobania smakowe chorego, próg smakowy gorzki jest zazwyczaj obniżony, natomiast na smak słodki jest podwyższony,
- Gdy występuje niechęć do spożywania mięsa oraz ryb należy rozdrabniać je, a także przygotowywać na ich bazie sosy, budynie mięsne bądź dodawać do sałatek,
- Osoby z nadmierną masą ciała nie powinny stosować diet odchudzających w trakcie leczenia przeciwnowotworowego, gdyż może to przyczynić się do osłabienia układu immunologicznego oraz osłabić działanie leków,
- Należy unikać potraw ostrych, mocno doprawionych,
- Dwie godziny przed przyjęciem cytostatyku/frakcji naświetleń oraz dwie godziny po, nie należy spożywać posiłków, gdyż mogą wystąpić nudności oraz wymioty,
- Pacjent powinien unikać silnych zapachów jedzenia,
- Potrawy powinny być przygotowywane przy użyciu małej ilości przypraw,
- Należy ograniczyć spożywanie potraw strączkowych, szczególnie powinny ograniczyć je osoby które są poddawane hormonoterapii, gdyż zawierają fitoestrogeny, które mogą wpływać na przebieg leczenia.
Europejski kodeks walki z rakiem
- Unikaj stresu,
- Wykonuj regularnie badania przesiewowe oraz okresowe,
- Opalaj się z rozsądkiem, stosuj kremy z filtrem,
- Unikaj przypadkowych kontaktów seksualnych,
- Nie pal papierosów,
- Codziennie uprawiaj aktywność fizyczną,
- Utrzymuj prawidłową masę ciała,
- Zaszczep się przeciwko WZW oraz HPV,
Zielony koktajl z kiwi – moc antyoksydantów działających przeciw powstawaniu nowotworów
Składniki:
- 2 sztuki kiwi,
- 1 jabłko,
- pół szklanki wody,
- 1 łyżeczka miodu,
- garść jarmużu,
Przygotowanie:
- Myjemy jarmuż, twarde łodygi odkrajamy, a następnie przekładamy na sito i zalewamy wrzątkiem,
- Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki,
- W blenderze umieszczamy: miód, wodę, jabłko, kiwi, jarmuż, następnie miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
Aby zdobyć odpowiednią wiedzę oraz porady dotyczące zdrowego odżywiania, a także odżywiania w trakcie choroby nowotworowej warto wybrać się do dietetyka. Dietetyk stworzy dla nas zbilansowany jadłospis, który spełni nasze oczekiwania. Bardzo fajnym rozwiązanie jest strona Kcalmar, gdzie z łatwością znajdziemy specjalistę z naszego miasta oraz z wybraną specjalizacją, Łatwo oraz szybko umówimy wizytę, bez wychodzenia z domu.