Jakie są rodzaje grillów oraz ich wady i zalety?
Obecnie na rynku dostępne są trzy rodzaje grillów ogrodowych:
- grille węglowe – zdecydowanie należą do najpopularniejszych modeli. Ich dużą zaletą jest stosunkowo niska cena i powszechna dostępność w wielu rozmiarach i wariantach (np. grille przenośne i stacjonarne). Decydując się na taki grill, warto wybrać model z pokrywą, który będzie znacznie zmniejszał czas pieczenia oraz chronił potrawy przed zbytnim wysuszeniem. Przygotowane potrawy w takim grillu będą zdrowsze i smaczniejsze niż na grillu otwartym. Jako wadę takiego rodzaju grillowania wskazuje się, że w czasie przygotowywania jedzenia tłustego lub w marynacie, płyny mogą skapywać na żarzące się węgle, co powoduje osadzanie się trujących substancji na jedzeniu;
- grille elektryczne – są to rozwiązania drogie, ale wymagają mniej miejsca niż grille gazowe i są bardzo proste w obsłudze. Do ich zalet zaliczyć należy przede wszystkim to, że można je wykorzystać również w domu. Jeżeli decydujemy się na taki grill w ogrodzie trzeba przygotować odpowiednią instalację elektryczną z zabezpieczeniami przeciwwilgociowymi, więcej na temat grillów elektrycznych dowiesz się na stronie https://www.top-grille.pl/category/grille-ogrodowe;
- grille gazowe – zajmują więcej miejsca niż grille elektryczne o podobnych parametrach. Potrawy przygotowywane na takim grillu mają smak zbliżony do tych, które przygotowuje się na grillach węglowych. Do ich zalet zaliczyć należy przede wszystkim to, że łatwo się rozpalają i nie trzeba cały czas ich pilnować – ogień w nich nie gaśnie i nie wzrasta, tak jak to ma często miejsce w przypadku tradycyjnych grilli. Trzeba jednak pamiętać, że takie grille są o wiele droższe niż modele na węgiel drzewny.
Warto też podkreślić, że zarówno modele elektryczne, jak i gazowe są o wiele łatwiejsze w czyszczeniu niż grille węglowe.