czwartek, 25 kwietnia 2024 14:28
Reklama

Fermentacja od podstaw - praktyczne warsztaty kiszenia

SŁUPSK Co kisić? Jak kisić i dlaczego? Jak naturalna fermentacja służy naszemu zdrowiu? Dowiesz się na warsztatach kiszenia 24 stycznia w Zespole Szkół Informatycznych w Słupsku.
Fermentacja od podstaw - praktyczne warsztaty kiszenia
Grupa kulinarna Kisiciele. Organizatorzy warsztatów kiszenia

Autor: nadesłane do redakcji

Grupa kulinarna „Kisiciele” działająca przy Zespole Szkół Informatycznych w Słupsku zaprasza wszystkich entuzjastów fermentacji na praktyczne warsztaty kiszenia warzyw i owoców. Zajęcia kulinarne odbędą się w 24 stycznia (środa), początek o godzinie 11.30. Miejsce: kuchnia szkolna (ZSI w Słupsku, ul. Koszalińska 9). Obowiązują zapisy pod numerem telefonu: 516 248 129. Ilość miejsc ograniczona.

- Zapraszamy wszystkie osoby, które chcą poszerzyć gamę kiszonych specjałów w swoim domu. Tradycyjna kiszona kapusta i ogórki są smaczne ale… my poszerzymy horyzonty i pójdziemy o wiele dalej! Poddamy naturalnej fermentacji różnorodne warzywa, które zachwycą po ukiszeniu wyglądem i smakiem – zachęca Marcin Kisielewski, nauczyciel w ZSI w Słupsku, organizator warsztatów kiszenia, opiekun „Kisicieli”.

W trakcie warsztatu:

- dowiesz się dlaczego warto kisić i jakie są z tego korzyści dla zdrowia

- poznasz zasady bezpieczeństwa i higieny domowego kiszenia,

- poznasz proste techniki kiszenia, czyli wszystko o akcesoriach i o tym jak zacząć kiszenie u siebie w domu

- przygotujesz: kapustę kiszoną, seler, marchew, rzodkiew, wężymord, kalafior, buraki, kiełki, zakwas warzywny w nowej odsłonie i wiele innych!


Podziel się
Oceń

bezchmurnie

Temperatura: 10°CMiasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1005 hPa
Wiatr: 15 km/h

Reklama