26-letni szef kuchni w gdyńskim Neonie, niegdyś Głównej Osobowej, fachu uczył się w warszawskich lokalach, takich jak Conncept, a także w hiszpańskich restauracjach – dwugwiazdkowej Santceloni w Madrycie i jednogwiazdkowej Dos Cielos w Barcelonie. Ma też doświadczenie cukiernicze zdobyte w tradycyjnej cukierni katalońskiej na Costa Brava. W zeszłym roku znalazł się w półfinale międzynarodowego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej S.Pellegrino Young Chef. Teraz pojawi się w siódmej edycji popularnego kulinarnego show Polsatu Top Chef.
– Do programu trafiłem trochę z przypadku. Pojechałem na casting i dostałem się do ostatecznej czternastki uczestników. Jest to dla mnie kolejny w życiu konkurs – kolejna próba, tak zawodowa jak i osobista. Plany mam proste. Chcę dobrze gotować, postarać się wygrać program, podróżować i dawać ludziom od siebie to, co najlepsze. Marzę, by wprowadzać na lokalny rynek nowe, świeże, ciekawe podejście do jedzenia, gotowania, życia i pracy w gastronomii – mówi nam Jan Kilański.
Jan Kilański był dotąd szefem kuchni gdyńskiej restauracji Główna Osobowa. Emisja programu pokryje się z otwarciem nowego kulinarnego punktu na mapie naszego miasta – Neonu, które powstaje w tej samej lokalizacji. Wielkie otwarcie już w kwietniu.
– Będzie to niezobowiązujące miejsce, opierające się na streetowych klasykach Azji z delikatnym twistem polskiej kuchni. Kuchnia będzie otwarta, będzie można przy niej usiąść, pogadać ze mną i kucharzami. Bo współdzielenie to dla mnie jeden z ważniejszych elementów gotowania – zdradza Jan Kilański.
Top Chef to jeden z najstarszych i najsłynniejszych kulinarnych programów na świecie. Polska edycja show emitowana jest w telewizji Polsat. Biorą w nim udział wybitni młodzi kucharze z luksusowych hoteli, jak i małych regionalnych karczm, którzy swoimi umiejętnościami i talentem mogą zrewolucjonizować gastronomiczny rynek w Polsce. Uczestników ocenia jury, w składzie: Wojciech Modest Amaro, Ewa Wachowicz, Maciej Nowak oraz nowy w tym gronie – Robert Sowa. Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Nagrodą główną jest prestiżowy tytuł Top Chef i 100 tysięcy złotych.