czwartek, 25 kwietnia 2024 10:30
Reklama

Kompleksowy remont po 40 latach

STAROGARD GDAŃSKI W minionym tygodniu zakończył się remont kuchni szpitalnej. Modernizację przeprowadziła firma, która świadczy usługi żywienia pacjentów Kociewskiego Centrum Zdrowia. Pacjenci będą mogli liczyć teraz na jeszcze wyższą jakość świadczonych usług. Zaznaczyć trzeba, że szpitalna kuchnia nie była remontowana od ponad 40 lat.
Kompleksowy remont po 40 latach
W minionym tygodniu zakończył się remont kuchni szpitalnej w Starogardzie Gdańskim.

Autor: źródło: kociewiak.pl

Pacjenci przebywający w oddziałach szpitalnych otrzymują średnio 3 - 5 posiłków dziennie spośród kilkunastu diet. Dziennie wydawanych jest ok. 600 posiłków (śniadania, obiady i kolacje).
- Żywienie medyczne jest integralną częścią terapii. Jego celem jest poprawa i/lub utrzymanie stanu odżywienia pacjenta - jest to bardzo ważny element procesu terapeutycznego dlatego u każdego pacjenta przebywającego w oddziale lekarz zaleca odpowiednią dietę, stosowną do wieku i stanu zdrowia – wyjaśnia lek. Robert Wierzba, Naczelny Lekarz w Kociewskim Centrum Zdrowia.

Świeże i ciepłe posiłki
Obecnie w szpitalu zakończono jedną z największych inwestycji związanych ze świadczeniem usług gastronomicznych po podpisaniu kontraktu na żywienie zbiorowe dla Kociewskiego Centrum Zdrowia w Starogardzie Gdańskim
- Wiązało się to z kompleksowym remontem kuchni szpitala na własny koszt. Zakres prac obejmował wymianę wszystkich instalacji sanitarnych, CO, gazu i elektrycznych wraz z wymianą źródeł światła, włączników i gniazd – poinformował Andrzej Majka, współwłaściciel restauracji „Gościniec Konopielka”. - Wykuto stare tynki oraz armaturę we wszystkich pomieszczeniach nieremontowanej kuchni od ponad 40 lat. Odremontowano dach i rynny oraz wymieniono wszystkie okna i drzwi zewnętrzne i wewnętrzne. Inwestycja ta miała na celu spełnienie najlepszych standardów i wymogów ale przede wszystkim oczekiwań pacjentów. Podstawową zaletą przygotowywania posiłków na miejscu jest jakość, świeżość i temperatura serwowanych posiłków – podkreślił.

Dania smakują większości pacjentów
Chcąc zapewnić pacjentom najwyższą jakość, personel szpitala cyklicznie monitoruje i
kontroluje posiłki szpitalne pod względem jakościowym i ilościowym. Dodatkowo
przeprowadzane są wśród pacjentów ankiety oceniające jakość posiłków.
- Przeprowadzona w 2017 r. ankieta oceniająca prezentuje pozytywne opinie pacjentów:
100 % ankietowanych twierdzi, że posiłki są świeże, 96% uważa, że dania są podawane w
sposób estetyczny. 76% pacjentów odpowiedziało, że posiłki są smaczne, zaś 22 % -
bardzo smaczne – wylicza Maciej Manikowski, dyrektor ds. ekonomicznych w KCZ.
Podczas przygotowania posiłków dla pacjentów trzeba również pamiętać o zaleceniach
dietetycznych wspomagających leczenie szpitalne. Diety sporządzane są wg zasad Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
- Obecnie przygotowujemy do 14 diet. Obok diety podstawowej, najczęstszymi są lekkostrawna, cukrzycowa, wątrobowa, wysoko-białkowa, zmiksowana. Coraz częściej pojawiają się również: bezglutenowa i bezmleczna – mówi Natalia Makowska, dietetyk.


Podziel się
Oceń

pochmurnie

Temperatura: 6°CMiasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1005 hPa
Wiatr: 11 km/h

Reklama