Podczas festiwalu wystawią się lokale i restauracje z ulicy Świętojańskiej, ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. Nie zabraknie również stoisk z lokalnymi produktami.
Położenie Gdyni związane jest ze specyfiką jej kulinariów. Już od czasów powstawania miasta, nad morzem coraz liczniej pojawiali się letnicy, później turyści. Proponowana oferta gastronomiczna bazowała na lokalnie dostępnych produktach – głównie na rybach oraz owocach morza. To właśnie rodowód kulinarnej Gdyni – miasta „z morza i marzeń”.
Trendsetterem w nurcie morskich smaków jest Jacek Fedde, którego propozycja podania bałtyckiej ryby belony, stała się kulinarnym odkryciem – Produktem Roku 2017 w plebiscycie magazynu ‘ Esquire Polska’.
Aktualnie gdyńskie restauracje słyną przede wszystkim ze swojej różnorodności i bogatej oferty, która zaspokoi każdy apetyt i preferencje. Z kolei tym, co niezmiennie je łączy są dwa wyznaczniki: kuchnia morska oraz najnowsze trendy kulinarne, które będą tematami wiodącymi na tegorocznym wydarzeniu.
Poza główną atrakcją, jaką będzie przede wszystkim wyśmienite jedzenie, odbywać się będą pokazy gotowania na żywo w wykonaniu najlepszych gdyńskich szefów kuchni. Ponownie reaktywowany zostanie ‘Bieg kelnerów’ - jedyna w swoim rodzaju rywalizacja, która odbywała się w Gdyni w latach trzydziestych XX wieku. Bieg odbędzie się w tym razem w trzech edycjach: profesjonalnej, amatorskiej oraz po raz pierwszy dla dzieci.
Kuratorzy imprezy / Pokazy LIVE Cooking /:
Diana Volokhova - Finalistka i jedna z najbardziej oryginalnych postaci drugiej edycji programu Master Chef. Pochodzi z Armenii, a na podniebieniu ciągle czuje aromatyczne smaki i zapachy Kaukazu. Od kilku lat jest mieszkanką Gdyni i aktualnie prowadzi kawiarnię/cukiernię ‘Więcej’.
Jacek Fedde - Szef kuchni od ponad 20 lat.
Obecnie właściciel ‘Fedde Restauracja & Bistro’ w Gdyni, promującego kuchnię opartą na regionalnych produktach. Prostota, ponadczasowość i nienachalna elegancja to hasła, które go inspirują.
Gościnnie, / pokaz LIVE Cooking /:
Tomasz Kaniewski – Szef kuchni Hotelu Mercure Gdynia Centrum. Od 25 lat związany z gastronomią, która stanowi dla niego pasję, ale też wyzwanie, które z wytrwałością podejmuje.
Jest specjalistą ds. food waste. Na północna Polskę w firmie Orbis, prowadzi warsztaty i szkolenia w tym zakresie w szkołach i zakładach małej gastronomi. W nurcie najnowszych trendów kulinarnych, podczas festiwalu zaprezentuje nieszablonowe rozwiązania w temacie ograniczenia marnotrawienia żywności w kuchni.
PROGRAM:
12:00 Oficjalne rozpoczęcie wydarzenia przez Panią wiceprezydent Katarzynę Gruszecką-Spychałę oraz kuratorów
12:15-12:20 Wspólna rozgrzewka przed Biegiem Kelnerów
12:20-13:00 Bieg Kelnerów - trzy kategorie - profesjonaliści, amatorzy, dzieci (7-12 lat)
13:00-13:15 Wręczenie nagród na scenie – nagrody wręcza Pani wiceprezydent Katarzyna Gruszecka – Spychała
13.15-13.30 Spacer po stoiskach kuratorzy oraz media
13:15-13:40 Muzyka na scenie / North Jazz Trio
13.40-14:15 Pokaz LIVE Cooking – Diana Volokhova / właścicielka kawiarni/cukierni Więcej, finalistka programu Master Chef
14:15-14:40 Muzyka na scenie - Jazz i Swing / North Jazz Trio
14:40-15:00 Wywiad z gośćmi specjalnymi „Morskie Trendy Kulinarne" / Jacek Fedde / oraz „Artystyczne Ciacho” / Diana Volokhova /
15:00-15:30 Pokaz LIVE Cooking – Tomasz Kaniewski / szef kuchni Hotel Mercure Gdynia Centrum / Food Waste
15:30-15:45 Quizy z nagrodami - Dobre bo Gdyńskie - Szlak Kulinarny Centrum Gdyni - zagadki kulinarne
15:45-16:00 Muzyka na scenie - w rytmie Bossanova / North Jazz Trio
16:00-16:15 Konkurs - Zmierz się z Mistrzem - 3 śmiałków z widowni będzie rywalizowało z mistrzem Jackiem Fedde, w filetowaniu świeżej ryby
16:15-17:00 Pokaz LIVE Cooking - Jacek Fedde / Fedde Restauracja & Bistro / Kuchnia Morska
17:00-17:30 Modern Jazz - Chicago i Nowy Jork / North Jazz Trio
17:30-18:00 Podziękowania za udział, podsumowanie wydarzenia, zakończenie, muzyka na żywo
Od godziny 12:00 do 18:00 na jezdni wzdłuż ulicy Świętojańskiej rozstawione są stoiska kulinarne sprzedające swoje dania i produkty kuchni lokalnej.
Prowadzenie wydarzenia - Krzysztof Dąbrowski oraz Rafał Ostrowski
Kulinarne doznania umila:
Zespół Jazzowy North Jazz Trio w składzie:
Marcin Stefaniak – saksofon
Kuba Wójcik – gitara
Konrad Żołnierek - kontrabas
Patroni Medialni: Radio Gdańsk Trójmiasto.pl News Gastro.pl Magazyn Prestiż Smaczny Turysta.pl Gastronom Wybrzeża
Partnerzy (sponsorzy nagród): Ecosmaki Gdynia Viva la Vida - Szkoła Języka Hiszpańskiego Saturn Fitness Gdynia Hotel Mercure Gdynia Centrum Bollywood Lounge Gdynia GastroRent Aura Vertigo Restobar Restauracja Serio Restauracja Śródmieście
Lista wystawców:
Restauracje: Aleja 40 Bliżej Bollywood Lounge Gdynia Chwila Moment Club Q American Food Cup and cakes (paggio) Dodo Roti Dworek Banino Fedde Restauracja & Bistro Hanoi Pho Jedz Pij Tańcz Kapitan Cook Kawiarnia-cukiernia Więcej Kofeina Mała Ukraina Marmolada Chleb i Kawa Ogniem i Piecem Gdynia Panorama Gdynia Pieterwas Krew i Woda Piqniq Naleśnikarnia Pyra Bar Gdynia Rosse Rosse Restauracja Winestone Gdynia Tako. Tokyo Sushi Bar Tom's Diner Trafik Jedzenie i Przyjaciele Vertigo Restobar Zielony Rower
Food trucki: Atelier Smaku Fejk Kejk Fit&Sweet Foodtruck Pesca Fresca – The Juicy Truck Wrack Burger - Food truck
Pozostałe punkty/partnerzy: KaiSERhoff – fromażeria Sztuka Chleba Ziarnem i Liściem DajGo – gdyńskie soki naturalne (stoisko z Miejskich Hal Targowych w Gdyni) Bory Tucholskie (stoisko z Miejskich Hal Targowych w Gdyni) WypiekANA EcoSmaki Gdynia Lody Christian Mads Ciuciubabka Cafe Tamarillo Catering Bazar Bo Ze Wsi (2 stanowiska) Oficyna Gdynia U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich Trójmiasto
Napisz komentarz
Komentarze