Na berliński festiwal naukowy Marcin Kisielewski został wytypowany przez Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu, który był organizatorem polskiej edycji festiwalu (Science on Stage Poznań 2018). Zaproszenie słupskiego fizyka do Berlina było nagrodą za rewelacyjne przygotowanie współautorskiej prezentacji pt. „Kwaszonki” (na temat kiszenia warzyw i owoców), którą nauczyciel przygotował wspólnie z Grażyną Linder (nauczycielka fizyki w ZSI w Słupsku) i zaprezentowali na polskiej edycji festiwalu w Poznaniu. Projekt Kisielewskiego i Linder został bardzo wysoko oceniony przez krajowe jury, zbierając rewelacyjne recenzje i budząc powszechny zachwyt, jednocześnie stając się przepustką na berlińskie wydarzenie.
Na festiwalu w Berlinie słupszczanin przebywał w charakterze honorowego gościa i obserwatora, jako jeden z dwóch nauczycieli z Polski (z naszego kraju została zaproszona także Małgorzata Masłowska z Kalisza, która w polskiej edycji festiwalu prezentowała temat "Silnik Curie"). Formuła niemieckiego festiwalu wyglądała tak, że swoje pomysły i projekty z zakresu nauk przyrodniczych prezentują tylko niemieccy nauczyciele zaproszonym gościom, w tym cudzoziemcom. Nacisk jest kładziony przede wszystkim na prezentacje koncepcji nowatorskich i oryginalnych, pomysłów powstałych z żarliwej pasji (doświadczenia z fizyki, chemii i biologii), realizowanych jak najmniejszym kosztem. Kisielewski miał przyjemność obserwować bardzo interesujące projekty niemieckich nauczycieli. Najciekawsze pomysły, które wzbudziły zainteresowanie pedagoga ze Słupska to m.in.: ksylofon zbudowany z rurek PCV przymocowanych do metalowych i kwadratowych części, doświadczenia z chlorofilem, prosta w konstrukcji lampa UV za pomocą której można oglądać fluorescencję banana, krzyżowanie pomidorków koktajlowych i hodowla dżdżownic. Poza tym nauczyciel wziął udział w licznych wykładach naukowych.
Pobyt słupskiego nauczyciela w stolicy Niemiec nie tylko nauką stał. Był czas na zawiązywanie nowych, interesujących znajomości, zwiedzanie Berlina i poznawanie kultury naszego zachodniego sąsiada.
Marcin Kisielewski jest znanym w Słupsku popularyzatorem i organizatorem warsztatów kiszenia warzyw i owoców, także pomysłodawcą i opiekunem szkolnych grup kulinarnych funkcjonujących pod nazwą „Kisiciele” – formacje działają w słupskim Zespole Szkół Mechanicznych i Logistycznych tzw. Mechanik oraz w Zespole Szkół Informatycznych (propagują idee zdrowego odżywiania oraz kultywują tradycje kiszenia).