Skąd wzięło się piwo w Gdańsku?

  • 4.12.2018, 08:00 (aktualizacja 04.12.2018 08:07)
  • IKM Gdańsk
Skąd wzięło się piwo w Gdańsku? fot. IKM Gdańsk
Podziel się:
Oceń:
GDAŃSK Dubeltowe dzieje gdańskiego piwa. Wykład Tomasza Biegańskiego w ramach Akademii Gdańska. Skąd wzięło się piwo w Gdańsku? Co i kiedy warzono? Jakie są historyczne style piwne? Czy piwo ma właściwości zdrowotne? O sekretach gdańskiego piwowarstwa opowie, 11 grudnia o godz. 18.00 w Instytucie Kultury Miejskiej, Tomasz Biegański - piwowar w Brovarni Gdańsk. Wstęp wolny.

- Podczas wykładu podzielę się wiedzą związaną z początkami piwowarstwa gdańskiego. Odpowiem na pytania skąd wzięło się piwo w Gdańsku, co i kiedy warzono. Przybliżę aspekty „dubeltowości” środowisk związanych z piwem. Opowiem o aspektach społecznych i zawodowych cechów piwowarów i browarników. Scharakteryzuję historyczne style piwne, ich ówczesne zalety zdrowotne - połączenia z ziołami, etc. Podczas wykładu chciałbym pokazać ówczesną technologię produkcji, logistykę piwa i inne ciekawostki związane z bogatą historią złocistego trunku - zapowiada Tomasz Biegański.

Ogłoszenie lokalne Pomorze
Ogłoszenie lokalne Pomorze
Ogłoszenie lokalne Pomorze

Cykl spotkań Akademii Gdańska przybliża życie codzienne dawnych gdańszczan i gdańszczanek. W 2019 roku temat przewodni wykładów to: Znani zapomniani. Atelier postaci Gdańska. Pierwsze spotkanie odbędzie się 29 stycznia o godz. 18.00. Poprowadzi Andrzej Januszajtis ze Stowarzyszenia Nasz Gdańsk.

Tomasz Biegański – piwowar, którego hobby przekształciło się w zawód. Już 6 lat pracuje w branży piwowarskiej, trzy jako główny piwowar w Brovarni Gdańsk, gdzie odpowiada za całość projektu związanego z zamówieniem surowców, prowadzenie i zarządzanie produkcją, rozliczenia celno-skarbowe wykonanych w browarze warek. Obecnie słuchacz Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, gdzie uzyska tytuł dyplomowanego piwowara. Inspiruje się historią piwowarstwa gdańskiego – odtwarza receptury piw historycznych by dzielić się „smakami historii”. Od kilku lat poszukuje drożdży piwnych, które mogły być używane przez Jana Heweliusza w słynnych piwach jopejskich.

IKM Gdańsk

Zdjęcia (1)

  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe