Hossa
Hossa
Hossa

Słodkie przysmaki znane i zapomniane

  • 11.06.2019, 12:44
  • artykuł sponsorowany
Słodkie przysmaki znane i zapomniane
Podziel się:
Niektóre desery cenione są od pokoleń, podczas gdy inne dopiero zaczynają robić furorę. Wiele zapomnianych specjałów jest też unowocześnianych, dzięki czemu zyskują nieznane wcześniej walory smakowe. Jakie przepisy na słodkości trzeba koniecznie wypróbować?

Klasyczny czekoladowy murzynek

Tradycyjny murzynek to jedno z najbardziej lubianych ciast czekoladowych. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Posiada wspaniały kakaowy aromat i piękny brązowy kolor. Ze względu na swoją puszystość i wilgotność, murzynek delikatnie rozpływa się w ustach. Najczęściej przekrawany jest wzdłuż oraz smarowany kremem, dżemem lub powidłami. W wielu rodzinach przepis na to ciasto przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Smak murzynka to wspomnienie z dzieciństwa, które warto pielęgnować także w życiu dorosłym. Wypiek ten nie wymaga żadnych wyszukanych składników, a większość z nich obecna jest w każdej kuchni. Baza tego ciasta z powodzeniem sprawdzi się jako podstawa innych przekładanych wypieków czekoladowych, np. tortów.

Smakowite serowe oponki

Oponki serowe to nieco już zapomniany przysmak, który z wyglądu przypomina pączki. Głównym składnikiem jest mielony twaróg, który nadaje temu smakołykowi gęstości i puszystości. W przeciwieństwie do oponek drożdżowych, oponki serowe nie wymagają odstawienia do wyrośnięcia. Proces ten odbywa się w trakcie smażenia, a zamiast drożdży stosowana jest soda oczyszczona. Oponki serowe często przyrządzane są na Tłusty Czwartek, a najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Aby nie były zbyt tłuste i zachowały miękkość, warto wykorzystać w nich dobrej jakości ser półtłusty. Często praktykowanym zabiegiem jest także odsączanie słodkości po usmażeniu, np. na ręcznikach papierowych.

Bezdrożdżowe racuchy

Racuchy to wyjątkowo pyszne, złociste placuszki. Tradycyjnie przygotowywane są z krojonym lub tartym jabłkiem, a także śliwkami lub rabarbarem. Podawane są podczas wigilijnej wieczerzy, m.in. na Podlasiu. W Polsce coraz większym powodzeniem cieszą się również racuchy bardziej egzotyczne, np. z bakaliami czy bananem. Dużą popularność zyskują także przepisy na placki bezdrożdżowe, np. rosyjskie na maślance. Dzięki zastosowaniu sody oczyszczonej, ciasto wyrasta szybciej i jest łatwiejsze w przygotowaniu. Racuchy bez drożdży uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Wspaniale smakują po oprószeniu cukrem pudrem, a także z konfiturą lub innymi dodatkami.

Malinowa chmurka

Jednym z najcudowniejszych przysmaków jest ciasto nazywane malinową chmurką. Składa się z malinowej galaretki, kruchego spodu, bezy, migdałów oraz puszystej masy. Ten niezwykły deser idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach, urodzinach lub innych świętach, a także przy codziennej kawie. Malinowa chmurka doskonale zaspokaja apetyt na słodycze i zachowuje świeżość przez kilka dni. Idealnie sprawdza się latem, orzeźwiając i dodając energii.

Tradycyjne gofry

Gofry to wafle o charakterystycznym kształcie prostokąta z kratownicą, przygotowywane za pomocą gofrownicy. Mogą być zarówno chrupkie, jak i pulchne. Najczęściej podawane są z owocami, bitą śmietaną, lodami lub dżemem. W Polsce lubiane są przede wszystkim gofry pruskie, wytwarzane na Warmii. Znajdują się one nawet na Liście polskich produktów tradycyjnych, sporządzanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Aby poznać ciekawe przepisy na gofry, warto odwiedzić blog Kulinarneprzeboje.pl. Znajdują się tam ciekawe pomysły na przygotowanie tego przysmaku, np. w wersji budyniowej, ziemniaczanej czy kawowej.

artykuł sponsorowany

Zdjęcia (2)


Pozostałe