czwartek, 25 kwietnia 2024 19:42
Reklama

W przemyśle spożywczym trzeba przestrzegać rygorystycznych procedur i norm. Odpowiedni sprzęt decyduje o być albo nie być

Zarówno mleczarnie podobne do tej uwiecznionej na zdjęciu, jak również innego rodzaju zakłady zajmujące się produkcją bądź przetwarzaniem żywności, muszą spełniać mocno wyśrubowane standardy. Zarówno jakości, jak też higieny. Jakiekolwiek uchybienia w tym zakresie natychmiastowo kończą się fatalnymi konsekwencjami, nawet z zamknięciem całego przedsiębiorstwa. Specjalistyczna armatura przemysłowa najwyższej jakości zdecydowanie ułatwia utrzymywanie właściwego poziomu – węże do pary wodnej pokazują to wyjątkowo dobitnie.
W przemyśle spożywczym trzeba przestrzegać rygorystycznych procedur i norm. Odpowiedni sprzęt decyduje o być albo nie być

Mleko oraz inne substancje spożywcze należy przechowywać i transportować w ściśle określonych warunkach

Pod żadnym pozorem nie wolno dopuścić, aby do żywności dostały się jakiekolwiek zanieczyszczenia lub inne niepożądane rzeczy. A cały proces przetwarzania żywności nierzadko okazuje się na tyle skomplikowany, że wykorzystuje kilka kolejnych stacji roboczych do mieszania, podgrzewania, przelewania etc. Niektóre elementy wyposażenia zakładów przemysłu spożywczego mają znacznie szersze zastosowanie, niż wskazywałaby na to ich nazwa. Na przykład węże do pary wodnej znakomicie sprawdzają się w transporcie rozmaitych produktów spożywczych: wspomnianego wcześniej mleka, wina, soków owocowych i jeszcze wielu innych cieczy. Jak tłumaczą reprezentanci polskiej firmy MiDaTech, specjalizującej się w armaturze przemysłowej dla wszelkich branż i sektorów, tak uniwersalne właściwości wynikają ze specyfikacji tworzywa, z których wykonuje się taki wąż do pary wodnej. Różne rodzaje gum (EPDM, IIR) oraz pokryte powłokami ochronnymi metale są niezwykle wytrzymałe, odporne na uszkodzenia, a co najważniejsze doskonałą sterylność.

Niezawodne węże do pary wodnej zapewniają wymagany poziom czystości we wszystkich zakamarkach

Im wyższa temperatura, tym skuteczniejsze staje się mycie: drobnoustroje giną, a ponadto gorąco należycie zmiękcza wszelkiego rodzaju brudy. W realiach przemysłu spożywczego funkcjonuje to na dokładnie takich samych zasadach, jak w warunkach gospodarstwa domowego. Profesjonalne węże do pary wodnej umożliwiają czyszczenie w naprawdę ekstremalnie wysokich temperaturach – na poziomie 160℃, a niektóre modele z katalogu MiDaTech są w stanie pracować nawet przy 235℃. Oczywiście wybierając akcesoria na konkretne potrzeby należy dokładnie zapoznać się z charakterystyką każdego wyrobu. Na pewno wśród licznych parametrów na szczególną uwagę zasługuje ciśnienie rozrywające. Rzecz jasna przedstawiciele producentów i dystrybutorów zawsze służą fachowym doradztwem. Dzięki nim zawsze łatwiej dobrać węże do pary wodnej adekwatnie do indywidualnych potrzeb własnego przedsiębiorstwa.


Podziel się
Oceń

bezchmurnie

Temperatura: 7°CMiasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1006 hPa
Wiatr: 13 km/h

Reklama