Przystanek województwa pomorskiego czynny będzie codziennie od 25 lipca do 16 sierpnia 2020 r. w godzinach 10.00-18.00.
Wyjątkowe potrawy z Żuław, Kociewia i Kaszub
Co to są ruchanki i czym się różnią truskawki kaszubskie od innych? Na te i wiele innych pytań odpowiedzą regionalni wystawcy z ofertą kulinarną. Pomorska kuchnia słynie z różnorodności i niewątpliwie zaspokoi gusta nawet tych najbardziej wybrednych. Oparte na tradycyjnych recepturach dania na przystanku Pomorskie Smaki wykonane będą z lokalnych surowców. Gotowane powoli, z najwyższej jakości naturalnych składników, bez zbędnych dodatków, barwników i polepszaczy.
Większość dań z oferty przystanku na Ołowiance można znaleźć na Liście produktów tradycyjnych, a lokalną i regionalną żywność wysokiej jakości mają producenci z Sieci Dziedzictwo Kulinarne – Pomorskie.
Haft kaszubski na trampkach i żuławskie akwarele
Niepowtarzalne muzea, ciekawe zabytki i instytucje kultury z szeroką ofertą dla odwiedzających – tak wygląda oferta kulturalna Pomorza. Skansen Wdzydzki, ceramika malborska i żuławskie domy podcieniowe to tylko niektóre z zabytków województwa pomorskiego, zachwycające bogatą historią i niezwykłą architekturą. Regionalne rękodzieło zachwyci entuzjastów, nie tylko folkloru, swoimi barwami i wyglądem.
Na stoisku Pomorskie Smaki będzie można zobaczyć m.in. żuławską i malborską ceramikę, przedmioty do domu i do ubrania związane z tradycją wzornictwa kociewskiego oraz produkty codziennego użytku, meble, obrazy i różnego rodzaju akcesoria z motywem tradycyjnego kaszubskiego haftu.
Pomorskie to nie tylko plaże
Ale także kompleksy leśne, wśród nich parki narodowe, parki krajobrazowe oraz liczne rezerwaty przyrody, kilkaset jezior i rzek, a także pola i łąki pełne darów natury. O tym, jakie jeszcze atrakcje czekają w wojewóztwie pomorskim na podróżników, przekonają się odwiedzający stoisko Pomorskie Smaki na Ołowiance. Oferta regionu jest szeroka i każdy piechur czy rowerzysta znajdzie tu coś dla siebie.
Napisz komentarz
Komentarze