czwartek, 25 kwietnia 2024 13:37
Reklama

Wielkanoc w wersji light

Uroczystym posiłkiem, rozpoczynającym Święta Wielkanocne, jest śniadanie. Przybiera ono zwykle nieco inną formę niż zazwyczaj. Na zwykłe śniadanie często wybieramy kanapki, grzanki czy owsiankę. Tradycja mówi, że na wielkanocny stół trafiają jaja, wędliny ale też potrawy kojarzące się z obiadem, a więc zupy takie jak żur, barszcz, mięso, np. indyk, czy desery - babeczki, mazurki, serniki. Wiele rodzin decyduje się na późne śniadanie, łączące pierwszy posiłek w ciągu dnia właśnie z obiadem. Nie da się ukryć - Wielkanoc tradycyjnie obfituje w suto zastawiony stół. A ten z kolei nie sprzyja dążeniom osób, które walczą z nadmierną masą ciała. To właśnie dla nich powstają coraz to nowe pomysły na Wielkanoc w wersji light!
  • Źródło: Artykuł sponsorowany
Wielkanoc w wersji light

Jajka - jak obniżyć ich kaloryczność?

Jajka są kluczową wielkanocną potrawą. Zazwyczaj sięgamy po więcej niż jedno jajko. Dwa, trzy jajka z majonezem potrafią dostarczyć energii odpowiadającej nawet 300-400 kcal. To często równowartość kaloryczna całego zwykłego śniadania, a podczas Świąt sięgamy dodatkowo po całą resztę smakowitości, wystawionych przez gospodarza. Aby obniżyć kaloryczność jajek, można zastosować dwa triki. Pierwszy polega na zastąpieniu majonezu mieszanką majonezu w wersji light  oraz jogurtu w proporcji 1:1. Taki dietetyczny sos majonezowy smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego, a jest średnio o połowę mniej kaloryczny! Drugi sposób to zastąpienie najbardziej kalorycznej części jajka, czyli żółtka, niskokalorycznym farszem. Farsz możemy przyrządzić z gęstego jogurtu, posiekanych drobno rzodkiewek i szczypiorku. Smakuje wybornie!

Żur - nie tak tłusty!

Tradycyjny żur jest zupą niezwykle tłustą. Choć pyszny, lekko kwaśny, to przygotowywany z białą kiełbasą, dużą ilością boczku, ugotowany na wywarze, nie idzie w parze z koniecznością ograniczenia tłuszczy w diecie. Jednak i na to jest rozwiązanie. Niektórzy chwalą sobie żur przygotowany na wywarze serwatkowym, doprawionym liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszonymi grzybami, cebulą i podsmażonym czosnkiem. Zamiast białej kiełbasy czy boczku sprawdzi się chudy filet z indyka. Na koniec gotowania warto dodać, jak w przypadku tradycyjnego żuru, sporą ilość majeranku, cząbru i nieco pieprzu. 

Mazurek- słodkości bez wyrzeczeń

Wielkanocne mazurki, składające się z kruchego ciasta maślanego i gęstego, słodkiego kajmaku - na taką przyjemność osoby walczące z nadwagą często nie mogą sobie pozwolić. A może jest sposób na to, że i one nie będa musiały obejść się smakiem? Oczywiście! Są sposoby na “odchudzony” spód i mniej słodką polewę, a efekt końcowy również zachwyci kubki smakowe. Zamiast ciasta kruchego z mąki i masła, do zrobienia mazurkowego spodu można wykorzystać grube blaty waflowe. Gotowe arkusze wafli dostępne są w wielu popularnych sklepach spożywczych. Polewę kajmakową można zastąpić gorzką czekoladą rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej. Całość dekorujemy jak zwykle: rodzynkami, migdałami, orzechami. Jeśli taki pomysł na mazurka wydaje się zbyt radykalny i wciąż tęsknimy za smakiem kajmaku, bardzo podobny efekt uzyskamy ze zmiksowanych w blenderze, wcześniej namoczonych w wodzie, daktyli. Po zmiksowaniu wystarczy dodać masło migdałowe i odrobinę erytrytolu. Całość zblendować na gładką masę i gotowe!

A może… odpuścić?

Święta wielkanocne są jedynie raz w roku. Część osób będących na diecie uważa, że w ten jeden dzień można zrezygnować z zaleceń dietetycznych i pozwolić sobie na zjedzenie więcej, niż zazwyczaj. Nie można odmówić racji takiej tezie - wszak o swoją linię dbamy nie tylko przez jeden dzień w roku, dlatego jednorazowe odstępstwo nie powinno mieć większego wpływu na proces odchudzania. Tym bardziej, że przez pozostałą część roku możemy odżywiać się wzorowo. I to dosłownie! Catering dietetyczny w Gdańsku zyskuje coraz większą popularność - coraz więcej osób decyduje się na profesjonalne podejście do odchudzania, oddając komponowanie codziennych posiłków w ręce dietetyków - praktyków, a  gotowanie pozostawiając kucharzom. Nie bez znaczenia jest też ogromna wygoda codziennego dostarczania zestawu posiłków prosto pod drzwi. Mając takie możliwości, może rzeczywiście lepiej ten jeden raz w roku odpuścić liczenie kalorii?


Podziel się
Oceń

bezchmurnie

Temperatura: 10°CMiasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1005 hPa
Wiatr: 15 km/h

Reklama