Jajka - jak obniżyć ich kaloryczność?
Jajka są kluczową wielkanocną potrawą. Zazwyczaj sięgamy po więcej niż jedno jajko. Dwa, trzy jajka z majonezem potrafią dostarczyć energii odpowiadającej nawet 300-400 kcal. To często równowartość kaloryczna całego zwykłego śniadania, a podczas Świąt sięgamy dodatkowo po całą resztę smakowitości, wystawionych przez gospodarza. Aby obniżyć kaloryczność jajek, można zastosować dwa triki. Pierwszy polega na zastąpieniu majonezu mieszanką majonezu w wersji light oraz jogurtu w proporcji 1:1. Taki dietetyczny sos majonezowy smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego, a jest średnio o połowę mniej kaloryczny! Drugi sposób to zastąpienie najbardziej kalorycznej części jajka, czyli żółtka, niskokalorycznym farszem. Farsz możemy przyrządzić z gęstego jogurtu, posiekanych drobno rzodkiewek i szczypiorku. Smakuje wybornie!
Żur - nie tak tłusty!
Tradycyjny żur jest zupą niezwykle tłustą. Choć pyszny, lekko kwaśny, to przygotowywany z białą kiełbasą, dużą ilością boczku, ugotowany na wywarze, nie idzie w parze z koniecznością ograniczenia tłuszczy w diecie. Jednak i na to jest rozwiązanie. Niektórzy chwalą sobie żur przygotowany na wywarze serwatkowym, doprawionym liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszonymi grzybami, cebulą i podsmażonym czosnkiem. Zamiast białej kiełbasy czy boczku sprawdzi się chudy filet z indyka. Na koniec gotowania warto dodać, jak w przypadku tradycyjnego żuru, sporą ilość majeranku, cząbru i nieco pieprzu.
Mazurek- słodkości bez wyrzeczeń
Wielkanocne mazurki, składające się z kruchego ciasta maślanego i gęstego, słodkiego kajmaku - na taką przyjemność osoby walczące z nadwagą często nie mogą sobie pozwolić. A może jest sposób na to, że i one nie będa musiały obejść się smakiem? Oczywiście! Są sposoby na “odchudzony” spód i mniej słodką polewę, a efekt końcowy również zachwyci kubki smakowe. Zamiast ciasta kruchego z mąki i masła, do zrobienia mazurkowego spodu można wykorzystać grube blaty waflowe. Gotowe arkusze wafli dostępne są w wielu popularnych sklepach spożywczych. Polewę kajmakową można zastąpić gorzką czekoladą rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej. Całość dekorujemy jak zwykle: rodzynkami, migdałami, orzechami. Jeśli taki pomysł na mazurka wydaje się zbyt radykalny i wciąż tęsknimy za smakiem kajmaku, bardzo podobny efekt uzyskamy ze zmiksowanych w blenderze, wcześniej namoczonych w wodzie, daktyli. Po zmiksowaniu wystarczy dodać masło migdałowe i odrobinę erytrytolu. Całość zblendować na gładką masę i gotowe!
A może… odpuścić?
Święta wielkanocne są jedynie raz w roku. Część osób będących na diecie uważa, że w ten jeden dzień można zrezygnować z zaleceń dietetycznych i pozwolić sobie na zjedzenie więcej, niż zazwyczaj. Nie można odmówić racji takiej tezie - wszak o swoją linię dbamy nie tylko przez jeden dzień w roku, dlatego jednorazowe odstępstwo nie powinno mieć większego wpływu na proces odchudzania. Tym bardziej, że przez pozostałą część roku możemy odżywiać się wzorowo. I to dosłownie! Catering dietetyczny w Gdańsku zyskuje coraz większą popularność - coraz więcej osób decyduje się na profesjonalne podejście do odchudzania, oddając komponowanie codziennych posiłków w ręce dietetyków - praktyków, a gotowanie pozostawiając kucharzom. Nie bez znaczenia jest też ogromna wygoda codziennego dostarczania zestawu posiłków prosto pod drzwi. Mając takie możliwości, może rzeczywiście lepiej ten jeden raz w roku odpuścić liczenie kalorii?