sobota, 20 kwietnia 2024 05:01

Burbon, single malt, czy blended – jakie znasz rodzaje whisky?

Whisky to obecnie jeden z najbardziej znanych i cenionych alkoholi na całym świecie. Jego historia sięga średniowiecza, a produkcja odbywa się w różnych częściach globu. Co sprawia, że trunek ten zdobył taką renomę?
  • 10.09.2019 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Burbon, single malt, czy blended – jakie znasz rodzaje whisky?

Whisky – łyk historii

Początki whisky związane są z iryjskimi mnichami. To oni pędzili trunek zwany „wodą życia”, który od VII wieku słynął z właściwości leczniczych. Do jego produkcji wykorzystywano produkty fermentacji owoców. Stosowanie wody życia miało wydłużać życie, łagodzić bóle i zwalczać choroby. Z czasem napój ten zaczęto wykonywać z jęczmienia, a jego popularność przeniosła się także do Szkocji. Kraje te zaopatrywały w whisky praktycznie całe brytyjskie imperium. Z czasem trunek ten zaczął być produkowany na pozostałych kontynentach. Każdy z regionów przygotowuje ten trunek według własnych receptur, dzięki czemu whisky jest dostępna w tak wielu zróżnicowanych wersjach smakowych.

Jakie rodzaje whisky wyróżniamy?

W Europie największą renomą cieszy się whisky produkowana w Szkocji i Irlandii. Wykonuje się ją na bazie wody i słodu jęczmiennego. Szkoci dodatkowo przepuszczają destylat przez dym torfowy, co nadaje whisky charakterystyczny smak. Zarówno szkocka, jak i irlandzka whisky leżakuje w używanych, dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że whisky z Irlandii jest trzykrotnie destylowane, a te ze Szkocji podlega dwukrotnej destylacji. Najbardziej cenionym rodzajem szkockiej whisky jest single malt. Wykonuje się go wyłącznie z wody i słodowanego jęczmienia. To idealny trunek dla koneserów.

Co wyróżnia whisky z Ameryki?

Zupełnie inaczej produkowane jest whisky amerykańskie. Tu także możemy wyróżnić kilka odmian trunku. Burbon to jedna z najbardziej znanych odmian na świecie. Produkuje się go w Kentucky, gdzie w sumie powstaje blisko 95% światowej produkcji. Jego cechą charakterystyczną jest skład zbożowej mieszanki. Dominuje w niej kukurydza, która może stanowić od 51 do nawet 70%z zawartości. Alkohol ten leżakuje w nowych, dębowych beczkach, które dodatkowo są opalane od wewnątrz. Bardzo podobnym trunkiem, ale będący oddzielnym tworem, jest Tennessee Whiskey. Jest to możliwe dzięki dwóm szczegółom. Pierwszy to mniejsza zawartość kukurydzy niż w przypadku burbona. Drugi zaś dotyczy procesu wytwarzania. Tennessee Whiskey przepuszcza się bowiem przez warstwę klonowego węgla drzewnego. W ten sposób uzyskuje się oryginalny smak whisky. Wszystkie wspomniane rodzaje znajdziesz bez problemu w sklepach internetowych. Jeden z nich jest dostępny tutaj https://swiat-whisky.sklep.pl/. W ten sposób bez wychodzenia z domu możesz przejrzeć katalog whisky z całego świata. Znajdziesz tam także trunek typu blended, czyli połączenie whisky zbożowej i kilkudziesięciu gatunków single malt.

Materiał partnera