czwartek, 25 kwietnia 2024 20:00

Oleje naturalne – rodzaje i zastosowania

Oleje naturalne, zwłaszcza roślinne, zyskują coraz większą popularność jak i poznawane jest ich coraz szersze zastosowanie. Oleje roślinne to już nie tylko dobrze znany olej rzepakowy, przyjrzyjmy się kilku rodzajom naturalnych rodzajów roślinnych.
  • 03.10.2019 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Oleje naturalne – rodzaje i zastosowania

Olej z kozieradki

Kozieradka jest dobrze znaną występującą u nas rośliną. Niewiele osób jednak wie, że olej z niej wytworzony ma wiele zastosowań w kosmetyce. Zwrócić szczególną uwagę na olej z kozieradki powinny kobiety, ma on bowiem zbawienne działanie na biust. Ujędrnia go i stymuluje do wzrostu. Poza tym olej z kozieradki nadaje się do stosowania na każdy rodzaj skóry. Redukuje on zmarszczki, opóźnia procesy starzenia, poprawia kolor skóry i odżywia ją. Osobom mającym problemy z włosami i skórą głowy pomoże w walce z łupieżem, i zapobiega utracie włosów. Oczywiście olej z kozieradki nadaje się do spożycia. Powinni się nim zainteresować kulturyści. Kozieradka bowiem wpływa pozytywnie na przyrost masy mięśniowej, po przyprawieniu oleju z tej rośliny ulubionym przyprawami możemy otrzymać doskonały dressing do sałatek.

Olej z konopi

Olej konopny jest jednym z najbardziej wszechstronnych olejów naturalnych. Ma bardzo dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jednymi z właściwości tych kwasów jest hamowanie rozwoju komórek nowotworowych, wspomaganie pracy mięśnia sercowego czy łagodzenie bólów reumatycznych. Olej konopny obok wspomnianych kwasów tłuszczowych zawiera witaminy A, B, E, K, cynk, fosfor i magnez. Dzięki tym składnikom odżywczym olej konopny ma zastosowanie zdrowotne, ale też kosmetyczne. Oleje naturalne do tej właśnie branży dostarcza firma Oqema. Znajdziesz ją pod tym linkiem http://oqema.pl/. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry ale może być stosowany przy leczeniu poważniejszych schorzeń skóry takich jak łuszczyca. Olej z konopi ma też zastosowanie kulinarne. Ma on dużo białka więc jest jego dobrym źródłem co powinno ucieszyć osoby na diecie roślinnej. Z oleju konopnego można przygotować smaczny dressing do sałatek ale też stosować do przygotowywania potraw.

Olej rzepakowy

Na koniec poznajmy bliżej zalety oleju rzepakowego. Jak wspomnieliśmy, jest on powszechnie znany lecz chyba nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego wielu zalet. Ma on rzecz jasna największe zastosowanie w kuchni. Osoby z niego korzystające przy smażeniu powinny się ucieszyć, ponieważ podczas niego olej rzepakowy nie wydziela niezdrowych substancji do potraw. Poza tym jest najlepszym źródłem kwasu omega-3. Obniża on też poziom cholesterolu we krwi. Podobne jak dwa wyżej wymienione oleje naturalne, poczciwy „rzepak” wspaniale wpływa na skórę. Powinny na jego właściwości zwrócić uwagę osoby mające problemy z trądzikiem, chcące złagodzić zmarszczki i te, które mają skórę wrażliwą. Olej rzepakowy doskonale nadaje się jako składnik maseczkom na twarz. Ten olej naturalny pomoże także w problemach z przedwczesnym łysieniem. Osoby dbające o figurę powinny się przekonać do oleju rzepakowego, ponieważ pozytywnie wpływa na właściwą przemianę materii.

Materiał Partnera