Komisja w składzie: Bogdan Kwapisiewicz – prezes Kapituły Gdańskie Smaki, Renata Wiczling – Pomorska Izba Rolnicza, Alina Wysocka – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Joanna Łabasiewicz – redaktor Dziennika Bałtyckiego oraz Roman Tadeau – nauczyciel technologii żywienia w ZSR w Rusocinie oceniała uczestników w trzech kategoriach -najsmaczniejszą rybę, wypiek oraz najpiękniejsze dekoracje stołu.
Nagrodę za najsmaczniejszą potrawę z ryby otrzymało koło gospodyń wiejskich z Mierzeszyna, którą ufundowała Pomorska Izba Rolnicza. Nagrodę zwycięzcom wręczył Jan Wiczling – prezes PIR w Pruszczu Gd. Najsmaczniejszy wypiek przygotowało Zrzeszenie Kaszubsko Pomorskie oddział w Kolbudach , a nagrodę ufundował oraz wręczał Wójt Gminy Trąbki Wielkie Błażej Konkol.
Za najpiękniej udekorowany stół bożonarodzeniowy komisja wyróżniła koło gospodyń wiejskich w Przywidzu. Nagrodę ufundował i wręczał Starosta Gdański Cezary Bieniasz-Krzywiec.
Przyznano również nagrody dodatkowe. Panie z KGW w Rokitnicy otrzymały bilety na występ kabaretowy, natomiast panie z KGW Kolnik zostały zaproszone przez właściciela restauracji Moja Weranda do wspólnego, rodzinnego gotowania.
Konkurs uatrakcyjniły kulinarne pokazy, połączone z degustacją, przygotowane przez Starostę Gdańskiego Pana Cezarego Bieniasz-Krzywiec oraz przez kucharza restauracji. Starosta przygotował śledzia w jogurcie oraz sałatkę z paluszków krabowych, natomiast Paweł Kohnke - łososia marynowanego w buraczkach.
Licznie zgromadzona publiczność mogła również skosztować potrawy przygotowane przez wszystkich uczestników konkursu oraz wysłuchać prelekcji na temat świątecznych tradycji kulinarnych, przygotowanej przez Bogdana Kwapisiewicz, prezesa Kapituły Gdańskie Smaki. Mogliśmy również wysłuchać śpiewu kolęd oraz innych pieśni w wykonaniu Męskiego Towarzystwa Śpiewaczego z Trąbek Wielkich.
Sylwia Makrucka
Wydział Spraw Społecznych
Starostwo Powiatowe w Pruszczu Gdańskim









Napisz komentarz
Komentarze