niedziela, 14 grudnia 2025 07:42
Reklama

Zupa rybna z rakami, dziki śledź - palce lizać!

VIII Powiatowy Konkurs Kulinarny „Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego”.
Zupa rybna z rakami, dziki śledź - palce lizać!

Pięćdziesiąt cztery potrawy uczestniczyły w VIII Powiatowym Konkursie Kulinarnym „Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego”, który odbył się w żuławskiej wsi Trutowy. Uczestnicy spotkali się w gościnnym domu podcieniowym państwa Elżbiety i Daniela Kuflów, który jednocześnie jest siedzibą Stowarzyszenia Żuławy Gdańskie.

- Bardzo podobał się publiczności pokaz gotowania w wykonaniu Marcina Popielarza z żuławskiego Przemysławia - zdobywcy tytułu Kulinarnego Talentu 2012 – mówi Elżbieta Kufel, prezes Stowarzyszenia Żuławy Gdańskie. - Przygotowywał potrawy według własnego pomysłu wykorzystując dary żuławskich pól i łąk - m.in. tatarak, lebiodę, szczaw, dziką marchew, pokrzywę, mniszek lekarski  i kwiaty, które, jak twierdzi, wszystkie kwiaty są jadalne.
Laureaci I miejsc - oprócz nagród rzeczowych - otrzymali statuetki - ludowe rzeźby w drewnie. Autorzy najlepszych potraw otrzymali wizerunki kucharza, twórcy najwykwintniejszych nalewek – podobizny browarnika z kuflem po beczce piwa.

W skład jury weszli: Cezary Bieniasz-Krzywiec - starosta powiatu gdańskiego, Barbara Kamińska - wójt gminy Suchy Dąb, Teresa Suchodolska - Departament Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego woj. Pomorskiego, Mariola Grzechowiak - wiceprezes Zarządu Zakładów Mięsnych Nowak, Marcin Popielarz - Kulinarny Talent 2012 r., Piotr Zielonka ze Stowarzyszenia "Poszukiwacze Smaku",  Marek Model - prof. ASP w Gdańsku, Gdańskie Towarzystwo Przyjaciół Sztuki i Elżbieta Skirmuntt-Kufel - prezes Stowarzyszenia "Żuławy Gdańskie".
Po raz pierwszy tego dnia oficjalnie zaprezentowano żuławskie stroje wykonane według projektu Daniela Kufla na podstawie istniejącej ikonografii. Stale w siedzibie Stowarzyszenia czynna jest ekspozycja reprodukcji obrazów ukazujących historyczne stroje Żuławiaków z XVII i XVIII w. Zadanie dofinansował Samorząd Województwa Pomorskiego.
Konkursowi kulinarnemu towarzyszyła wystawa obrazów Moniki Grygier, artystki z Hiszpanii, z koncertem wystąpił zespół Zagan Acoustic.

Humory, jak zwykle, dopisywały. Stowarzyszenie Żuławy Gdańskie zamierza wydać kolejną książkę z przepisami pt. "Nieba w gębie...", ale dopiero w przyszłym roku, gdyż tradycyjnie w jednym zeszycie zamieszczany jest materiał z dwóch edycji konkursu. Dotychczas ukazały się trzy części "Nieba  w gębie..." i jeden kalendarz.

- Planujemy wydanie książki tylko z żuławskimi przepisami, bo uzbierało ich się już sporo, ale musimy zdobyć pieniądze – dodaje Elżbieta Kufel.

* * *

VII POWIATOWY KONKURS KULINARNY „NIEBO W GĘBIE, CZYLI PRZYSMAKI POWIATU GDAŃSKIEGO” - LAUREACI

 DANIA ŻUŁAWSKIE

Zupa rybna z rakami – KGW „Grabinianki” – Grabiny-Zameczek

Dziki śledź – KGW Rokitnica

Grabińska babka ziemniaczana– Anna Marcinkowska - Grabiny-Zameczek

Wyróżnienie - Wątróbki z żuławskich gęsi z malinami – Monika Łukaszuk – Grabiny –Zameczek

Inne potrawy w tej kategorii:

Polędwiczki w miodzie pitnym – Elżbieta Szczołek – Cedry Wielkie

Klinki w czarnej polewce – Maria Pomirska – Cedry Małe

Kapusta z kluseczkami – Joanna Lis - Rokitnica

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami lub jabłkami–Anna Darczuk-Rokitnica

 

DANIA MIĘSNE

Faszerowane pałki kurczaka na puchu – Ewelina Purzycka – Cedry Wielkie

Pierogi – Maria Suska – Cedry Wielkie

Rolady Grażyny – Grażyna Bizoń – Cedry Małe

Wyróżnienie - Karkówka w miodzie – Jakub Myszka – Pszczółki

Wyróżnienie - Kurczak faszerowany warzywami – Marianna Kaczor – Rokitnica

 

Pozostałe dania:

Karczek duszony – Krystyna Urbańska - Koszwały

Karkówka w zalewie – Wiesława Szczepańska – Rokitnica

Flaki po warszawsku – Renata Rusztyn – Roszkowo

Zrazy wołowe zawijane – Marianna Banaszczyk –Pruszcz Gdański

 

NALEWKI

I - Miętówka – Izabela Suska – Grabiny-Zameczek

II – Nalewka z czerwonych porzeczek – Andrzej Brzyszcz – Długie Pole

III - Rajska jabłoń – Anna Przybylska – Cedry Wielkie

Wyróżnienie – Rzeźbiarska – Stanisław Podwysocki – Lisewiec

Wyróżnienie - Z piwnicy starego Rebe -  Jarosław Balcewicz - Gdańsk

 

Pozostałe nalewki:

Wiśniówka – Halina Kamysz – Cedry Wielkie

Śliwowica – Janusz Kamysz – Cedry Wielkie

Cytrynówka – Mariusz Przybylski – Cedry Wielkie

Nalewka z czarnych porzeczek – Andrzej Brzyszcz – Długie Pole

Orzechówka – Leszek Szczołek – Cedry Wielkie

Nalewka z aronii – Leszek Szczołek – Cedry Wielkie

Zemsta Kaczora – Roman Kaczor - Rokitnica

Lisewski absynt - Stanisław Podwysocki - Lisewiec



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
bezchmurnie

Temperatura: 7°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 20 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama