Pięćdziesiąt cztery potrawy uczestniczyły w VIII Powiatowym Konkursie Kulinarnym „Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego”, który odbył się w żuławskiej wsi Trutowy. Uczestnicy spotkali się w gościnnym domu podcieniowym państwa Elżbiety i Daniela Kuflów, który jednocześnie jest siedzibą Stowarzyszenia Żuławy Gdańskie.
- Bardzo podobał się publiczności pokaz gotowania w wykonaniu Marcina Popielarza z żuławskiego Przemysławia - zdobywcy tytułu Kulinarnego Talentu 2012 – mówi Elżbieta Kufel, prezes Stowarzyszenia Żuławy Gdańskie. - Przygotowywał potrawy według własnego pomysłu wykorzystując dary żuławskich pól i łąk - m.in. tatarak, lebiodę, szczaw, dziką marchew, pokrzywę, mniszek lekarski i kwiaty, które, jak twierdzi, wszystkie kwiaty są jadalne.
Laureaci I miejsc - oprócz nagród rzeczowych - otrzymali statuetki - ludowe rzeźby w drewnie. Autorzy najlepszych potraw otrzymali wizerunki kucharza, twórcy najwykwintniejszych nalewek – podobizny browarnika z kuflem po beczce piwa.
W skład jury weszli: Cezary Bieniasz-Krzywiec - starosta powiatu gdańskiego, Barbara Kamińska - wójt gminy Suchy Dąb, Teresa Suchodolska - Departament Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego woj. Pomorskiego, Mariola Grzechowiak - wiceprezes Zarządu Zakładów Mięsnych Nowak, Marcin Popielarz - Kulinarny Talent 2012 r., Piotr Zielonka ze Stowarzyszenia "Poszukiwacze Smaku", Marek Model - prof. ASP w Gdańsku, Gdańskie Towarzystwo Przyjaciół Sztuki i Elżbieta Skirmuntt-Kufel - prezes Stowarzyszenia "Żuławy Gdańskie".
Po raz pierwszy tego dnia oficjalnie zaprezentowano żuławskie stroje wykonane według projektu Daniela Kufla na podstawie istniejącej ikonografii. Stale w siedzibie Stowarzyszenia czynna jest ekspozycja reprodukcji obrazów ukazujących historyczne stroje Żuławiaków z XVII i XVIII w. Zadanie dofinansował Samorząd Województwa Pomorskiego.
Konkursowi kulinarnemu towarzyszyła wystawa obrazów Moniki Grygier, artystki z Hiszpanii, z koncertem wystąpił zespół Zagan Acoustic.
Humory, jak zwykle, dopisywały. Stowarzyszenie Żuławy Gdańskie zamierza wydać kolejną książkę z przepisami pt. "Nieba w gębie...", ale dopiero w przyszłym roku, gdyż tradycyjnie w jednym zeszycie zamieszczany jest materiał z dwóch edycji konkursu. Dotychczas ukazały się trzy części "Nieba w gębie..." i jeden kalendarz.
- Planujemy wydanie książki tylko z żuławskimi przepisami, bo uzbierało ich się już sporo, ale musimy zdobyć pieniądze – dodaje Elżbieta Kufel.
* * *
VII POWIATOWY KONKURS KULINARNY „NIEBO W GĘBIE, CZYLI PRZYSMAKI POWIATU GDAŃSKIEGO” - LAUREACI
DANIA ŻUŁAWSKIE
Zupa rybna z rakami – KGW „Grabinianki” – Grabiny-Zameczek
Dziki śledź – KGW Rokitnica
Grabińska babka ziemniaczana– Anna Marcinkowska - Grabiny-Zameczek
Wyróżnienie - Wątróbki z żuławskich gęsi z malinami – Monika Łukaszuk – Grabiny –Zameczek
Inne potrawy w tej kategorii:
Polędwiczki w miodzie pitnym – Elżbieta Szczołek – Cedry Wielkie
Klinki w czarnej polewce – Maria Pomirska – Cedry Małe
Kapusta z kluseczkami – Joanna Lis - Rokitnica
Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami lub jabłkami–Anna Darczuk-Rokitnica
DANIA MIĘSNE
Faszerowane pałki kurczaka na puchu – Ewelina Purzycka – Cedry Wielkie
Pierogi – Maria Suska – Cedry Wielkie
Rolady Grażyny – Grażyna Bizoń – Cedry Małe
Wyróżnienie - Karkówka w miodzie – Jakub Myszka – Pszczółki
Wyróżnienie - Kurczak faszerowany warzywami – Marianna Kaczor – Rokitnica
Pozostałe dania:
Karczek duszony – Krystyna Urbańska - Koszwały
Karkówka w zalewie – Wiesława Szczepańska – Rokitnica
Flaki po warszawsku – Renata Rusztyn – Roszkowo
Zrazy wołowe zawijane – Marianna Banaszczyk –Pruszcz Gdański
NALEWKI
I - Miętówka – Izabela Suska – Grabiny-Zameczek
II – Nalewka z czerwonych porzeczek – Andrzej Brzyszcz – Długie Pole
III - Rajska jabłoń – Anna Przybylska – Cedry Wielkie
Wyróżnienie – Rzeźbiarska – Stanisław Podwysocki – Lisewiec
Wyróżnienie - Z piwnicy starego Rebe - Jarosław Balcewicz - Gdańsk
Pozostałe nalewki:
Wiśniówka – Halina Kamysz – Cedry Wielkie
Śliwowica – Janusz Kamysz – Cedry Wielkie
Cytrynówka – Mariusz Przybylski – Cedry Wielkie
Nalewka z czarnych porzeczek – Andrzej Brzyszcz – Długie Pole
Orzechówka – Leszek Szczołek – Cedry Wielkie
Nalewka z aronii – Leszek Szczołek – Cedry Wielkie
Zemsta Kaczora – Roman Kaczor - Rokitnica
Lisewski absynt - Stanisław Podwysocki - Lisewiec







Napisz komentarz
Komentarze