sobota, 13 grudnia 2025 18:45
Reklama

Za dużo glazury, za mało białka, a może śledź zamiast sardynki

POMORZE. Taką ofertą w ubiegłym roku „kusiły” swoich klientów kontrolowane przez Inspekcję Handlową w Gdańsku pomorskie placówki handlowe. W trakcie kontroli stwierdzono nieprawidłowości we wszystkich kontrolowanych jednostkach.
W 2010 r. Inspekcja Handlowa w Gdańsku sprawdzała na terenie województwa pomorskiego jakość handlową i prawidłowość oznakowania ryb i przetworów rybnych. Kontrolą objęto m.in. hurtownię oraz  sieci handlowe.

Ogółem skontrolowano 80 partii przetworów rybnych i ryb, z czego zakwestionowano blisko 40 proc. partii produktów. Pod względem jakości przebadano laboratoryjnie 25 partii ryb i przetworów rybnych. Prawie co drugą partię zakwestionowano jako niezgodną z deklarowaną jakością lub przepisami prawa. Najczęstszymi nieprawidłowościami były: wyższa zawartość glazury oraz niższa zawartość białka lub tłuszczu. Inne to obecność niedozwolonego kwasu benzoesowego oraz gorzki zapach i smak. Pamiętaj! Glazura jest warstwą ochronną lodu utworzoną na powierzchni zamrożonego produktu, otrzymaną z wody pitnej, ewentualnie z dodatkiem dozwolonych substancji dodatkowych. Pamiętaj! Kwas benzoesowy jest stosowany jako konserwant przedłużający trwałość produktów spożywczych. Jego numer jako dodatku do żywności to E210.

Oprócz tego zakwestionowano oznakowanie przy około 30 proc. partii ryb i przetworów rybnych. Stwierdzono oznakowania, które mogą wprowadzać w błąd konsumentów, np. w składzie produktu zadeklarowano „ryba – sardynki (Clupea harengus)”, co mogło wprowadzać w błąd konsumentów sugerując, że podstawowym składnikiem są sardynki, podczas gdy podstawowym składnikiem był (zgodnie z deklaracją na opakowaniu) – śledź oceaniczny (Clupea harengus).

Zgodnie z prawem, na przedsiębiorcę który wprowadza do obrotu zafałszowane produkty Inspekcja Handlowa może nałożyć maksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu.

Na terenie woj. pomorskiego wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości
i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Gdańsku.

Dariusz Klugmann
Rzecznik Prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

bb 16.02.2011 18:42
Wszyscy kantuja a kogo ukarano 10% kwota przychodu ?

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
bb 16.02.2011 18:42
Wszyscy kantuja a kogo ukarano 10% kwota przychodu ?

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie duże

Temperatura: 5°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1020 hPa
Wiatr: 19 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama