Autorka jest znanym etnografem pracującą w Muzeum Archeologicznym i Etnograficznym w Łodzi.
Książka przedstawia zwyczaje zawiązane z początkiem roku liturgicznego. Autorka w ciekawy sposób prowadzi czytelnika po obyczajach i wierzeniach towarzyszących człowiekowi, w tym wyjątkowym okresie. W książce znajduje się bogaty materiał ilustracyjny – kilkaset zdjęć, ryciny i infografiki, będące dopełnieniem tekstu.
W książce umieszczone są również ciekawe przepisy na potrawy, niekiedy już zapomniane: plińce kaszubskie, szczodraki z kapustą, placek „Trzech Króli”, śląskie sójki, łazanki z sosem śliwkowym, zupa z brzadu, pierogi z soczewicą, moczka, kwaskówka i wiele innych.
Do publikacji dołączona została płyta zawierająca utwory adwentowe i bożonarodzeniowe (kolędy i pastorałki) z Archiwum Muzycznego Folkloru Religijnego Instytutu Muzykologii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II.
(Książkę poleca Księży Młyn Dom Wydawniczy)
„Polskie Świętowanie. Adwent, Gody, Zapusty”
WARTO PRZECZYTAĆ. „Polskie Świętowanie” to pozycja mówiąca o cieple rodzinnego ogniska, o więzach łączących nas z najbliższymi – najbardziej docenianych i celebrowanych w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
- 10.12.2009 00:00 (aktualizacja 05.08.2023 16:05)

Reklama







Napisz komentarz
Komentarze