- Od ośmiu miesięcy Stowarzyszenie „Żywność z Pomorza” jest w trakcie rejestracji.
- Formalizacja prawna dla dalszych wspólnych działań jest konieczna. Procedura trwa długo, co nie znaczy, że czekamy z założonymi rękami. Stowarzyszenie „Żywność z Pomorza” to podmiot, który reprezentować będzie klaster spożywczy - organizacji na skalę regionu pomorskiego - o tej samej nazwie. Do momentu rejestracji wszystkie działania promocyjne w imieniu zainteresowanych firm, na podstawie stosownej umowy, prowadzi Oliwska Grupa Konsultingowa Sp. z o.o. jako instytucja otoczenia biznesu.
- W jaki sposób firmy, które połączą się wkrótce w klaster Żywność z Pomorza”, przygotowują się do wspólnego działania?
- Trwają prace nad wyborem ostatecznej formy współpracy zgodne z potrzebami i charakterem klastra, a także odpowiedniej dla pozyskiwania wsparcia ze środków strukturalnych, które też mają swoje wymagania. Pod koniec grudnia 2008 roku złożyliśmy do Agencji Rozwoju Pomorza S.A. wniosek konkursowy pod tytułem "Rozwój klastra spożywczego w województwie pomorskim poprzez działania wsparcia i budowę partnerstwa". Agencja Yazgot przygotowała dla nas materiały promocyjne i reklamowe, katalog o Stowarzyszeniu. Gotowe są logo i logotyp dla klastra, dobiegają prace nad stroną www klastra, w przygotowaniu są materiały wizualizacyjne klastra.
- Jakie podano uzasadnienie we wniosku konkursowym?
- Sektor spożywczy jest priorytetową gałęzią gospodarki województwa pomorskiego. Wytwarza 11 procent produkcji sprzedanej, zatrudniając 20 tysięcy osób (20 procent wszystkich zatrudnionych w województwie). W regionie żywność wytwarzana jest przez około 2 tysięcy firm o łącznej wartości 4,5 miliarda złotych rocznie. Żywność z Pomorza obdarzona jest potencjałem ze względu na walory smakowe i jakościowe. Nie bez znaczenia jest obecność krajowych liderów rynkowych wśród firm na Pomorzu i istnienie lokalnej przedsiębiorczości w sferze rolno spożywczej w wielu powiatach. Sektor spożywczy stoi przed szansą rozwoju dzięki funkcjonowaniu w regionie uczelni wyższych prowadzących badania racjonalizatorskie dla przetwórstwa spożywczego.
- Jakie firmy będą beneficjentami środków pozyskiwanych przez klaster „Żywność z Pomorza”?
- Są to: Gospodarstwo Sadownicze „Malenin”, Zakłady Miesne „Nowak”, Agencja Reklamowa „Yazgot” S.J., Pomorskie Centrum Mięsne „K&K”, „Presto” Sp. z o.o., Zajazd „Przystań” Kacper Mierosławski, Lokalne Centrum Pierwszej Sprzedaży Ryb Aukcja Rybna Sp. z o.o., Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Żukowie, Eurofoods Spółka z o.o., Okręgowa Spóldzielnia Mleczarska Starogard Gdański, Lipskie P.P.H.U. Stefan Kierkowski, Lonza-Nata Sp. z o.o., Browar Amber, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Skarszewach. Będzie beneficjantem każdy podmiot, który wyrazi chęć udziału w działaniach klastra w przyszłości. Inicjatywa klastrowa "Żywność z Pomorza" otwarta jest dla wszystkich podmiotów tworzących i wpływających na stan sektora przetwórstwa spożywczego w woj. Pomorskim.
- Podczas spotkania założycielskiego Stowarzyszenia „Żywność z Pomorza” mówiono o dorocznym konkursie „Najlepsze Smaki Pomorskie”.
- W najbliższym czasie rozpoczną się prace nad ukonstytuowaniem się Kapituły Smaku i opracowaniem regulaminu przyznawania tego wyróżnienia dla produktów wytworzonych w naszym regionie.
Dobre, bo pomorskie
Rozmowa z Sylwią Badowską, Menadżerem Klastra Spożywczego "Żywność z Pomorza"
- 24.02.2009 00:00 (aktualizacja 06.08.2023 16:22)

Reklama






Napisz komentarz
Komentarze