niedziela, 14 grudnia 2025 21:08
Reklama

Żywność z Pomorza

GDAŃSK. Dzisiaj w Gdańsku założone zostanie Stowarzyszenia „Żywność z Pomorza”. Z udziałem wicemarszałka Mieczysława Struka odbędzie się seminarium na temat „kierunków rozwoju klastra spożywczego”
Celem seminarium jest przedstawienie trendów i kierunków rozwoju sektora spożywczego na Pomorzu oraz w Polsce i na świecie - powiedziała Małgorzata Pisarewicz, rzecznik PUM.  - A także przedstawienie propozycji strategii rozwoju klastra spożywczego i pożądanych działań, które będą służyć rozwojowi firm spożywczych z województwa pomorskiego oraz plan działań stowarzyszenia „Żywność z Pomorza”. Seminarium jest częścią programu pilotażowego w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów - koncepcja polityki i działania pilotażowe”. Projekt ten - realizowany przez Samorząd Województwa Pomorskiego i IBnGR - jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Unii Europejskiej oraz budżetu państwa w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego.
 
Klastry to geograficzne skupiska wzajemnie powiązanych firm, wyspecjalizowanych dostawców, jednostek świadczących usługi, firm działających w pokrewnych sektorach i związanych z nimi instytucji w poszczególnych dziedzinach, konkurujących między sobą, ale także współpracujących. Jakkolwiek klastry powstają często samorzutnie, polityka publiczna może pełnić wspierającą rolę w ich rozwoju. Kształtuje ona zarówno warunki instytucjonalne i infrastrukturę, jak również oddziałuje na interakcje i powiązania pomiędzy kluczowymi aktorami klastra. Administracja regionalna powinna koordynować swoje działania i polityki wokół kluczowych klastrów, tak żeby tworzyć dla nich jak najlepsze warunki rozwoju.
 
Żywność z Pomorza obdarzona jest ogromnym potencjałem ze względu na swoje walory smakowe i jakościowe. Sprzyjające warunki glebowe oraz lokalne specyficzne cechy klimatyczne przyczyniły się do produkcji szerokiego wachlarza asortymentowego produkcji roślinnej i zwierzęcej. Istniejące uwarunkowania geograficzne, struktura produkcyjna ludności oraz duża liczba podmiotów z sektora spożywczego stanowi bazę dla silnego rozwoju tej gałęzi gospodarki. Nie bez znaczenia jest także obecność krajowych liderów rynkowych wśród firm na Pomorzu oraz istnienie lokalnej przedsiębiorczości w sferze rolno-spożywczej w wielu powiatach. Sektor spożywczy stoi przed szansą rozwoju także dzięki funkcjonowaniu w regionie środowisk naukowych i uczelni wyższych prowadzących badania racjonalizatorskie dla przetwórstwa spożywczego. Dodatkowo ośrodki naukowe posiadając wydziały pośrednio i bezpośrednio związane z omawianym obszarem sektorowym szkolą nowoczesne kadry dla przemysłu spożywczego.
 
W ramach seminarium odbędzie się także uroczyste powołanie do życia Stowarzyszenia „Żywność z Pomorza”, którego celem będzie m.in. podnoszenie konkurencyjności i innowacyjności pomorskiego sektora spożywczego, co ma przyczynić się do ogólnego wzrostu społeczno-gospodarczego regionu, a także dalsze animowanie działań na rzecz rozwoju klastra spożywczego oraz promocji pomorskiej żywności. Sygnatariuszami statutu założycielskiego będą podmioty gospodarcze z sektora rolno-spożywczego. Wśród zadań jakie stoją przed stowarzyszeniem należy wymienić współtworzenie najlepszych warunków dla rozwoju sektora, intensyfikację współpracy pomiędzy biznesem a środowiskiem naukowym oraz promowanie produktów pochodzących z województwa pomorskiego.
 

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
bezchmurnie

Temperatura: 6°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1018 hPa
Wiatr: 22 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama