Uroczyste otwarcie spotkania odbędzie się we wtorek, 2 października, o godz. 10, w Amber Expo w Gdańsku (I piętro). W tym samym dniu, na zamku w Malborku, o godz. 19, marszałek Mieczysław Struk wręczy 10 certyfikatów nowym przedsiębiorstwom przyjętym do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorskie.
ESRDK skupia regiony członkowskie z całej Europy, których wspólnym celem jest rozwój poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów spożywczych. Jednym z priorytetów działalności sieci jest promocja w celu zwiększenia produkcji i spożycia regionalnej żywności, jako sposobu na rozwój drobnej przedsiębiorczości i turystyki w regionach członkowskich.
- Podczas dorocznego Forum, z udziałem przedstawicieli pomorskiego samorządu, odbędą się spotkania osób zarządzających Siecią w regionach – informuje Małgorzata Pisarewicz, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego. - W trakcie spotkań prowadzone będą rozmowy na temat m.in. rozwoju kompetencji w sieci europejskiej, marketingu znaku towarowego „Dziedzictwo Kulinarne” oraz promocji działań dla dalszego rozwoju sieci. Podczas dwudniowego spotkania odbędą się również wyjazdy studyjne do lokalnych przedsiębiorstw, należących do Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie”, w których wezmą udział weźmie 70 przedsiębiorców z zagranicznych i polskich regionów należących do Sieci. Nasi goście odwiedzą m.in. Spółdzielnię Mleczarską w Skarszewach, rzeźnię w Miechucinie, gospodarstwo agroturystyczne w Chmielnie, gospodarstwo rolne w Więckowach oraz Zespół Szkół Rolniczych w Bolesławowie.
Do Europejskiej Sieci Regionalnego należą m.in.: Szwecja, Dania, Norwegia, Ukraina, a także regiony polskie: oprócz pomorskiego, warmińsko-mazurskie, zachodniopomorskie, kujawsko-pomorskie, śląskie, opolskie, mazowieckie, wielkopolskie, świętokrzyskie, dolnośląskie.
Pomorskie jest członkiem Sieci od 29 października 2008 r. Właścicielem znaku „Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie” jest marszałek województwa pomorskiego i to on nadaje certyfikaty oraz prawo do posługiwania się znakiem podmiotom z Pomorza. Pierwszych 10 certyfikatów w naszym regionie wręczono 30 października 2009 r., zachęcając do akcesu kolejnych kandydatów.
Obecnie do ESRDK należy 39 podmiotów z Pomorza. O nadanie certyfikatu „Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie” mogą starać się przedsiębiorstwa działające w m.in. branżach: rolnictwo, ogrodnictwo, gospodarstwa rybackie, przetwórstwo żywności, restauracje, inne punkty gastronomiczne i hotelarskie. Może to być zatem osoba prowadząca gospodarstwo rolne albo właściciel sadu, właściciel małej masarni lub serowarni, właściciel restauracji, zajazdu czy karczmy, właściciel małej hurtowni spożywczej lub lokalnego sklepiku. Jakie trzeba spełniać kryteria? Przede wszystkim surowiec musi pochodzić z województwa pomorskiego. Starający się o certyfikat musi mieć w swojej ofercie gastronomicznej lub handlowej produkty lub potrawy powstające na terenie województwa pomorskiego. Powinny też być historycznie związane z naszym regionem. Po przyznaniu certyfikatu posługująca się nim osoba lub firma musi oznaczyć swoje wyroby znakiem sieci. Klienci powinni być informowani o pochodzeniu składników użytych do sporządzenia produktu czy też dania.







Napisz komentarz
Komentarze