piątek, 19 grudnia 2025 10:17
Reklama

Ryby pod lupą inspekcji handlowej

Niższa od deklarowanej zawartość wartościowego białka i tłuszczu, czy też zaniżona masa ryby, to tylko niektóre nieprawidłowości stwierdzone przez Inspekcję Handlową w Gdańsku. Inspektorzy prowadzili kontrole od kwietnia do czerwca 2012 r.
Ryby pod lupą inspekcji handlowej

- W 2012 r. Inspekcja Handlowa w Gdańsku sprawdzała na terenie województwa pomorskiego m.in. jakość i prawidłowość oznakowania ryb i przetworów rybnych w opakowaniach jednostkowych. Kontrolą objęto sklepy sieci handlowych: dwa w Gdańsku oraz jeden w Malborku oraz pozostałe trzy sklepy w Gdańsku i jeden w Żukowie – wylicza Dariusz Klugmann, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.
Nieprawidłowości stwierdzono w czterech placówkach – w dwóch sieciowych marketach w Gdańsku oraz dwóch w Gdańsku i Żukowie.
- Ogółem skontrolowano 45 partii ryb i przetworów rybnych, z czego zakwestionowano 17 partii produktów – informuje Dariusz Klugmann.
Pod względem jakości przebadano laboratoryjnie 14 partii przetworów rybnych. Blisko 60 proc. zakwestionowano jako niezgodną z deklarowaną jakością lub przepisami prawa.
W związku z ustaleniami kontroli wszczęto cztery postępowania administracyjne, wydano decyzję oraz skierowano informację do organu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Łodzi.
- Ujawnione nieprawidłowości po raz kolejny potwierdziły zasadność kontroli w tym segmencie rynku. Pod względem jakościowym zakwestionowano osiem partii (57 proc.) przetworów rybnych z uwagi na niezgodność z deklaracją – niższa zawartość tłuszczu, białka oraz masy ryby. Podawanie w oznakowaniu nierzetelnych informacji w zakresie składników odżywczych występujących w danym produkcie oraz masy głównego składnika, wprowadza konsumentów w błąd i naraża na zakup produktu mniej wartościowego – wymienia Dariusz Klugmann. - Nieprawidłowości w oznakowaniu ryb świeżych oferowanych luzem, tj. brak uwidocznienia dla konsumenta informacji dotyczących nazwy naukowej gatunków, obszaru połowu oraz metody produkcji były wynikiem niedbałości przedsiębiorców, bowiem nie weryfikują oni danych zamieszczonych w dokumentach dostawy – faktury VAT – otrzymywanych w chwili przyjęcia towaru od dostawców.
Jak przypomina rzecznik na przedsiębiorcę który wprowadza do obrotu zafałszowane produkty Inspekcja Handlowa może nałożyć maksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu.
- Na terenie województwa pomorskiego wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania i jakości można zgłaszać w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Gdańsku – zachęca Klugmann.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
pochmurnie

Temperatura: 2°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1019 hPa
Wiatr: 15 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama