piątek, 5 grudnia 2025 15:22
Reklama

O produkcie lokalnym

W Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Gdańsku odbyło się seminarium poświęcone produktom lokalnym i tradycyjnym i ich znaczeniu w promocji regionu oraz kwestii utworzenia Pomorskiej Izby Gospodarczej Producentów Żywności Lokalnej i Tradycyjnej.
O produkcie lokalnym

Powstanie Izba
Seminarium skierowane było do rolników i przedsiębiorców produktów lokalnych i tradycyjnych oraz do organizacji działających na terenach wiejskich. Takie spotkania organizowane są we wszystkich powiatach województwa pomorskiego. Ich efektem ma być utworzenie Izby Gospodarczej Producentów Żywności Lokalnej, a w dalszej perspektywie uruchomieniu stałego punktu sprzedaży żywności lokalnej w Gdańsku.
 
Wykładowcy
Zagadnienia związane z produktami lokalnymi i tradycyjnymi przedstawiali Edyta Klasa z Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, Regina Szymańska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Gdańsku, Jacek Kucharski z Wojewódzkiej Inspekcji Weterynarii w Gdańsku, Andrzej Nowak z I Urzędu Skarbowego w Gdańsku, Łukasz Korcz-Lewandowski z ARiMR OR w Gdyni.
Artykuł w dzisiejszym Rolniku Pomorskim
 
Zadania
Celem seminarium było zapoznanie uczestników z uwarunkowaniami formalnoprawnymi przy prowadzeniu różnych form sprzedaży bezpośredniej produktów rolno-spożywczych oraz z zagadnieniami funkcjonowania rynku lokalnych produktów wysokiej jakości. Omówiono podstawowe wymagania higieniczno-sanitarne, weterynaryjne w ramach sprzedaży produktów lokalnych na warunkach działalności marginalnej lokalnej i ograniczonej oraz przepisy dotyczące działalności gospodarczej osób fizycznych.
 
Wymagania i bariery
Produkcja i sprzedaż produktów żywnościowych bezpośrednio z gospodarstwa wiąże się z przestrzeganiem wielu obowiązków w zakresie wymagań weterynaryjnych, sanitarno - higienicznych, prawa gospodarczego i podatkowego, bezpieczeństwa żywności i innych. Liczba i zakres aktów prawnych regulujących kwestie sprzedaży bezpośredniej stanowi barierę dla rolników produkujących i sprzedających produkty żywnościowe na małą skalę. Wątpliwości pojawiają się w zakresie zagadnień dotyczących wytwarzania i sprzedaży bezpośredniej produktów przetworzonych. Głównym problemem stanowiącym barierę dla rolników pozostaje konieczność zakładania działalności gospodarczej przy sprzedaży niewielkich ilości własnych przetworzonych produktów, nie objętych wyjątkami w zakresie ustaw prawa gospodarczego i podatkowego.
 
Artykuł w dzisiejszym "Rolniku Pomorskim" 2(11) 2013



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
umiarkowane opady deszczu

Temperatura: 4°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1015 hPa
Wiatr: 13 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama