wtorek, 16 grudnia 2025 06:42
Reklama

Ognisko, grill - z rozsądkiem!

Za oknami wiosna w pełni i coraz ładniejsza pogoda. Dla jednych to zachęta do zorganizowania towarzyskiego spotkania przy grillu – dla innych okazja, by zrobić porządki na działce i spalić to, co w ogródku już niepotrzebne. W obu tych sytuacjach pojawia się ogień…
Ognisko, grill - z rozsądkiem!

Z nim nie ma żartów. Nawet chwila nieuwagi może nas drogo kosztować. Zdrowy rozsądek – bezcenny! O czym powinniśmy pamiętać rozpalając ognisko lub korzystając z grilla? Przypomnijmy kilka podstawowych przepisów i zasad.

Palenie ognisk, grillowanie

Nie ma zapisów prawnych, które zabraniałyby grillowania. Trzeba jednak pamiętać, że zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów, w obiektach oraz na terenach przyległych do nich, zabronione jest wykonywanie czynności, które mogą spowodować pożar lub jego rozprzestrzenienie się, a w szczególności:

  • rozpalanie ognia lub wysypywanie gorącego popiołu i żużlu w miejscu umożliwiającym zapalenie się materiałów palnych,
  • składowanie poza budynkami w odległości mniejszej niż4 metryod granicy działki sąsiedniej materiałów palnych, w tym pozostałości roślinnych, gałęzi i chrustu,
  • używanie otwartego ognia i palenie tytoniu w odległości mniejszej niż10 metrówod miejsca omłotów i miejsc występowania palnych płodów rolnych,
  • wykonywanie czynności mogących wywołać niebezpieczeństwo pożaru (w tym rozniecanie ognia w miejscach niewyznaczonych do tego celu) w lasach i na terenach śródleśnych, na obszarze łąk, torfowisk, jak również w odległości do100 metrówod granicy lasów.

Każdy kto przestrzega powyższych zasad i zachowuje odpowiednie środki ostrożności – rozpalając ognisko na terenie prywatnej posesji, nie narusza ani przepisów przeciwpożarowych, ani zapisów Kodeksu Wykroczeń (art. 82§1 i 2).

Ważne
  • opał do palenia ognisk/grilla musi być zgodny z prawem: drewno, podpałka, itd. Nie używamy do tego celu śmieci lub odpadów roślinnych;
  • jeśli rozpalamy ognisko/grill na cudzym terenie, absolutnie niezbędna jest zgoda właściciela nieruchomości;
  • nie wolno dopuścić do rozprzestrzeniania się ognia! Przy rozpalonym ognisku/grillu zawsze musi czuwać osoba dorosła/pełnoletnia;
  • bardzo ważne jest palenisko – można za nie uznać wydzielony okrąg, obłożony kamieniami.
W związku z licznymi pytaniami, dotyczącymi palenia ognisk w wyznaczonych miejscach na terenie Parku im. Ronalda Reagana w Gdańsku, przypominamy zasady, które tam obowiązują:
  1. Dopuszcza się palenie ognisk wyłącznie w wyznaczonym i urządzonym do tego celu miejscu na terenie Parku.
  2. Zorganizowanie ogniska możliwe jest wyłącznie po uzyskaniu pisemnej zgody Zarządu Dróg i Zieleni w Gdańsku, powiadomieniu Straży Miejskiej oraz Straży Pożarnej i Policji.
  3. Wniosek o zgodę na zorganizowanie ogniska zawierający informacje o terminie planowanej imprezy, liczbie uczestników wraz z podaniem osób odpowiedzialnych za jej przeprowadzenie, z numerem kontaktowym, należy złożyć do ZDiZ na piśmie, w kancelarii lub przesłać drogą e-mail na adres: [email protected], z co najmniej 7-dniowym wyprzedzeniem.
  4. Dzieci i młodzież mogą korzystać z wyznaczonych miejsc na ognisko tylko w obecności pełnoletniego opiekuna.
  5. Wyznaczone miejsca na ogniska mogą być czasowo wyłączone z użytkowania ze względów bezpieczeństwa lub przeciwpożarowych.
  6. Osoby planujące ognisko zobowiązane są zabezpieczyć potrzebną do tego celu ilość drewna we własnym zakresie, zagasić skutecznie ognisko po zakończeniu imprezy, zasypując je piaskiem lub zalewając wodą oraz pozostawić miejsce w należytym porządku.
  7. Drewno przewidziane do palenia ogniska nie może pochodzić z zadrzewień i elementów wyposażenia parku.

Administratorem Parku im. Ronalda Reagana jest Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku, ul. Partyzantów 36, 80-254 Gdańsk, tel. 58 341-20-41; Dyżurny Inżynier Miasta tel. 58 524-45-00.

Spalanie odpadów, także roślinnych

To kolejna kwestia, która budzi wśród mieszkańców wiele wątpliwości. Wyjaśniamy zatem: zgodnie z zapisami Ustawy z dnia 14 grudnia 2012r. o Odpadach, zakazane jest ich termiczne przekształcanie (spalanie) poza spalarniami lub współspalarniami.

Pozostałości po pielęgnacji roślinności są odpadami (zielonymi), a więc także one objęte są zakazem. Ponadto zapisy prawa miejscowego obowiązującego na terenie Miasta Gdańska, czyli Regulamin Utrzymania Czystości i Porządku na Terenie Miasta Gdańska (Uchwała nr XXXII/684/12 Rady Miasta Gdańska z dnia 29 listopada 2012 r.), określają w jaki sposób należy postępować z odpadami roślinnymi. Te, które powstają na terenie nieruchomości jako pozostałość po pielęgnacji zieleni, właściciele posesji mają obowiązek gromadzić selektywnie. Odpady z nieruchomości, na których stoją domy jednorodzinne odbierane są w workach, a z pozostałych także w kontenerach. Odpady zielone zbierane na terenie zamieszkiwanych posesji mogą być gromadzone także w pojemnikach z odpadami mokrymi. Z obowiązku selektywnego gromadzenia odpadów roślinnych zwolnieni są właściciele nieruchomości, którzy dla własnych potrzeb kompostują odpady. Jednak to kompostowanie nie może być w żaden sposób uciążliwe dla sąsiadów.

Odbiór odpadów zielonych odbywa się w ramach wprowadzonego 1 lipca 2013 roku nowego systemu zagospodarowania odpadów. W związku z tym właściciele zamieszkanych nieruchomości nie płacą dodatkowo za odbiór odpadów zielonych.

Warto podkreślić, że zgodnie z zapisami art. 191 Ustawy o Odpadach, za ich spalanie poza urządzeniami i instalacjami do tego przeznaczonymi grozi mandat karny w wysokości do 500 zł.

Wojciech Siółkowski
młodszy inspektor ds. komunikacji społecznej Straż Miejska w Gdańsku

* * * 

Zróbmy ognisko! Kilka przydatnych zasad

Ognisko to coś więcej niż grill – to okazja do spędzenia czasu w plenerze, to radość ze smakowania kawałka mięsa pieczonego w płomieniach, a także możliwość wędzenia jednocześnie. Ognisko to pierwotna odmiana grilla − od niego wszystko się zaczęło. I wierzcie nam, to lepsza zabawa niż grill.
  • Do rozpalania ogniska używamy wyłącznie suchego drewna; nie można w ognisku spalać żadnych plastików, metali, tworzyw sztucznych itp.
  • W żarze pieczemy dopiero wówczas, gdy ognisko już nie płonie, lub rozgarniamy delikatnie żar.
  • Produkty można umieścić w żarze dopiero wtedy, gdy jest go dużo i można nim je przykryć.
  • Aby umieścić produkt do upieczenia w żarze, odgarniamy jedną jego warstwę, wkładamy tam np. ziemniaki i przysypujemy drugą warstwą.
  • Ziemniaki można wrzucić do żaru bezpośrednio lub najpierw zawinąć je w folię aluminiową.
  • Podobnie można przygotować czosnek i cebulę w łupinach. Należy pamiętać, by warzywa te − bez folii − wrzucać na żar, który nie płonie. Czekamy, aż skórka na warzywach zwęgli się.
  • Produkty nadziane na patyk – kiełbaski, boczek, jabłka – pieczemy nad ogniem, nie w ogniu.
  • Podczas pieczenia na patyku obracamy kij, żeby danie upiekło się równomiernie.
  • Pieczenie nad ogniskiem jabłek to również wędzenie. Im bardziej zrumieniona skórka, tym lepszy aromat jabłka.
  • W podobny sposób przygotujemy papryki, jednak należy je piec w ogniu tak, by skórka zrobiła się zupełnie czarna i zaczęła pękać. Po upieczeniu papryki zawijamy na 10 min w folię plastikową (lub po prostu woreczek), żeby skórka łatwiej schodziła i papryka dobrze zmiękła. Obrana zaraz po upieczeniu będzie bardziej chrupiąca. (źródło: kuchnialidla.pl)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zamglenia

Temperatura: 3°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1018 hPa
Wiatr: 10 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama