Z nim nie ma żartów. Nawet chwila nieuwagi może nas drogo kosztować. Zdrowy rozsądek – bezcenny! O czym powinniśmy pamiętać rozpalając ognisko lub korzystając z grilla? Przypomnijmy kilka podstawowych przepisów i zasad.
Palenie ognisk, grillowanie
Nie ma zapisów prawnych, które zabraniałyby grillowania. Trzeba jednak pamiętać, że zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów, w obiektach oraz na terenach przyległych do nich, zabronione jest wykonywanie czynności, które mogą spowodować pożar lub jego rozprzestrzenienie się, a w szczególności:
- rozpalanie ognia lub wysypywanie gorącego popiołu i żużlu w miejscu umożliwiającym zapalenie się materiałów palnych,
- składowanie poza budynkami w odległości mniejszej niż4 metryod granicy działki sąsiedniej materiałów palnych, w tym pozostałości roślinnych, gałęzi i chrustu,
- używanie otwartego ognia i palenie tytoniu w odległości mniejszej niż10 metrówod miejsca omłotów i miejsc występowania palnych płodów rolnych,
- wykonywanie czynności mogących wywołać niebezpieczeństwo pożaru (w tym rozniecanie ognia w miejscach niewyznaczonych do tego celu) w lasach i na terenach śródleśnych, na obszarze łąk, torfowisk, jak również w odległości do100 metrówod granicy lasów.
Każdy kto przestrzega powyższych zasad i zachowuje odpowiednie środki ostrożności – rozpalając ognisko na terenie prywatnej posesji, nie narusza ani przepisów przeciwpożarowych, ani zapisów Kodeksu Wykroczeń (art. 82§1 i 2).
Ważne
- opał do palenia ognisk/grilla musi być zgodny z prawem: drewno, podpałka, itd. Nie używamy do tego celu śmieci lub odpadów roślinnych;
- jeśli rozpalamy ognisko/grill na cudzym terenie, absolutnie niezbędna jest zgoda właściciela nieruchomości;
- nie wolno dopuścić do rozprzestrzeniania się ognia! Przy rozpalonym ognisku/grillu zawsze musi czuwać osoba dorosła/pełnoletnia;
- bardzo ważne jest palenisko – można za nie uznać wydzielony okrąg, obłożony kamieniami.
W związku z licznymi pytaniami, dotyczącymi palenia ognisk w wyznaczonych miejscach na terenie Parku im. Ronalda Reagana w Gdańsku, przypominamy zasady, które tam obowiązują:
- Dopuszcza się palenie ognisk wyłącznie w wyznaczonym i urządzonym do tego celu miejscu na terenie Parku.
- Zorganizowanie ogniska możliwe jest wyłącznie po uzyskaniu pisemnej zgody Zarządu Dróg i Zieleni w Gdańsku, powiadomieniu Straży Miejskiej oraz Straży Pożarnej i Policji.
- Wniosek o zgodę na zorganizowanie ogniska zawierający informacje o terminie planowanej imprezy, liczbie uczestników wraz z podaniem osób odpowiedzialnych za jej przeprowadzenie, z numerem kontaktowym, należy złożyć do ZDiZ na piśmie, w kancelarii lub przesłać drogą e-mail na adres: [email protected], z co najmniej 7-dniowym wyprzedzeniem.
- Dzieci i młodzież mogą korzystać z wyznaczonych miejsc na ognisko tylko w obecności pełnoletniego opiekuna.
- Wyznaczone miejsca na ogniska mogą być czasowo wyłączone z użytkowania ze względów bezpieczeństwa lub przeciwpożarowych.
- Osoby planujące ognisko zobowiązane są zabezpieczyć potrzebną do tego celu ilość drewna we własnym zakresie, zagasić skutecznie ognisko po zakończeniu imprezy, zasypując je piaskiem lub zalewając wodą oraz pozostawić miejsce w należytym porządku.
- Drewno przewidziane do palenia ogniska nie może pochodzić z zadrzewień i elementów wyposażenia parku.
Administratorem Parku im. Ronalda Reagana jest Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku, ul. Partyzantów 36, 80-254 Gdańsk, tel. 58 341-20-41; Dyżurny Inżynier Miasta tel. 58 524-45-00.
Spalanie odpadów, także roślinnych
To kolejna kwestia, która budzi wśród mieszkańców wiele wątpliwości. Wyjaśniamy zatem: zgodnie z zapisami Ustawy z dnia 14 grudnia 2012r. o Odpadach, zakazane jest ich termiczne przekształcanie (spalanie) poza spalarniami lub współspalarniami.
Pozostałości po pielęgnacji roślinności są odpadami (zielonymi), a więc także one objęte są zakazem. Ponadto zapisy prawa miejscowego obowiązującego na terenie Miasta Gdańska, czyli Regulamin Utrzymania Czystości i Porządku na Terenie Miasta Gdańska (Uchwała nr XXXII/684/12 Rady Miasta Gdańska z dnia 29 listopada 2012 r.), określają w jaki sposób należy postępować z odpadami roślinnymi. Te, które powstają na terenie nieruchomości jako pozostałość po pielęgnacji zieleni, właściciele posesji mają obowiązek gromadzić selektywnie. Odpady z nieruchomości, na których stoją domy jednorodzinne odbierane są w workach, a z pozostałych także w kontenerach. Odpady zielone zbierane na terenie zamieszkiwanych posesji mogą być gromadzone także w pojemnikach z odpadami mokrymi. Z obowiązku selektywnego gromadzenia odpadów roślinnych zwolnieni są właściciele nieruchomości, którzy dla własnych potrzeb kompostują odpady. Jednak to kompostowanie nie może być w żaden sposób uciążliwe dla sąsiadów.
Odbiór odpadów zielonych odbywa się w ramach wprowadzonego 1 lipca 2013 roku nowego systemu zagospodarowania odpadów. W związku z tym właściciele zamieszkanych nieruchomości nie płacą dodatkowo za odbiór odpadów zielonych.
Warto podkreślić, że zgodnie z zapisami art. 191 Ustawy o Odpadach, za ich spalanie poza urządzeniami i instalacjami do tego przeznaczonymi grozi mandat karny w wysokości do 500 zł.
Wojciech Siółkowski
młodszy inspektor ds. komunikacji społecznej Straż Miejska w Gdańsku
* * *
Zróbmy ognisko! Kilka przydatnych zasad
- Do rozpalania ogniska używamy wyłącznie suchego drewna; nie można w ognisku spalać żadnych plastików, metali, tworzyw sztucznych itp.
- W żarze pieczemy dopiero wówczas, gdy ognisko już nie płonie, lub rozgarniamy delikatnie żar.
- Produkty można umieścić w żarze dopiero wtedy, gdy jest go dużo i można nim je przykryć.
- Aby umieścić produkt do upieczenia w żarze, odgarniamy jedną jego warstwę, wkładamy tam np. ziemniaki i przysypujemy drugą warstwą.
- Ziemniaki można wrzucić do żaru bezpośrednio lub najpierw zawinąć je w folię aluminiową.
- Podobnie można przygotować czosnek i cebulę w łupinach. Należy pamiętać, by warzywa te − bez folii − wrzucać na żar, który nie płonie. Czekamy, aż skórka na warzywach zwęgli się.
- Produkty nadziane na patyk – kiełbaski, boczek, jabłka – pieczemy nad ogniem, nie w ogniu.
- Podczas pieczenia na patyku obracamy kij, żeby danie upiekło się równomiernie.
- Pieczenie nad ogniskiem jabłek to również wędzenie. Im bardziej zrumieniona skórka, tym lepszy aromat jabłka.
- W podobny sposób przygotujemy papryki, jednak należy je piec w ogniu tak, by skórka zrobiła się zupełnie czarna i zaczęła pękać. Po upieczeniu papryki zawijamy na 10 min w folię plastikową (lub po prostu woreczek), żeby skórka łatwiej schodziła i papryka dobrze zmiękła. Obrana zaraz po upieczeniu będzie bardziej chrupiąca. (źródło: kuchnialidla.pl)








Napisz komentarz
Komentarze