Nowy-stary smak
W kuchni Dalekiego Wschodu od wieków wykorzystuje się wodorosty takie jak listownica japońska, zwana konbu. Ponad sto lat temu Kikunae Ikeda, profesor chemii na Cesarskim Uniwersytecie Tokijskim, wyodrębnił właśnie z tej rośliny związek chemiczny nadający potrawom niepowtarzalny smak, który znamy dziś jako kwas glutaminowy i nazwał go umami.
Smak ten często określa się jako mięsny lub rosołowy. Posiadają go przede wszystkim produkty bogate w białka takie jak mięso, wodorosty, sos sojowy, pomidory, orzechy, winogrona, sfermentowane sery oraz grzyby. Ze względu na to, że w europejskiej kuchni występuje o wiele rzadziej niż w azjatyckiej nie potrafimy dokładnie opisać jego istoty. Długotrwały smak, jaki pozostawia na języku jest jednak bardzo wyrazisty, dlatego tak wiele osób w naszym kręgu kulturowym uwielbia kuchnię azjatycką – aromatyczną i dobrze doprawioną.
Na cały świecie (także w Polsce) jak grzyby po deszczu powstają restauracje, które specjalizują się w przyrządzaniu potraw o smaku umami. Mimo wszystko, ponad sto lat po odkryciu japońskiego naukowca z Tokio, umami wciąż pozostaje dla naszych kubków smakowych po trosze zagadką.
Umami, czyli pyszne
Umami z języka japońskiego oznacza dosłownie „pyszne”. Chcesz poznać smak, na punkcie którego oszaleli Azjaci? Nie musisz jechać tak daleko. Nie musisz nawet wychodzić z domu. Subtelne połączenie smaków możesz mieć na talerzu, składając zamówienie online. Odkryj wszystkie smaki Azji, wybierając potrawy oparte na klasycznych składnikach doskonale znanych w Kraju Kwitnącej Wiśni, za Wielkim Murem i nie tylko. Itadakimasu! Smacznego!
Artykuł powstał we współpracy z https://pizzaportal.pl/
artykuł sponsorowany




