piątek, 5 grudnia 2025 13:56
Reklama

Kampania cukrownicza w toku

W sezonie 2014/2015 cukrownie w Polsce mogą wyprodukować 1,7 mln ton cukru. W poprzednich dwóch latach ponad 1,8 mln ton. Produkcją cukru zajmuje się 18 cukrowni należących do: Krajowej Spółki Cukrowej S.A (7 cukrowni) oraz trzech niemieckich koncernów Nordzukier Polska S.A (3), Pfeifer & Langen Polska S.A (4) i Sudzucker Polska S.A. (5.). W Polsce buraki uprawia ponad 35 tys. plantatorów, a średnia powierzchnia uprawy wynosi nieco ponad 5 hektarów.
Kampania cukrownicza w toku

Spada rentowność
Jako pierwsza kampanię cukrowniczą rozpoczęła cukrownia Malbork 20 września, o 2 tygodnie wcześniej niż w sezonie 2013/2014.
Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego ocenia, że w tym roku tzw. polaryzacja, czyli zawartość cukru w korzeniu buraka wyniesie ok. 17% (w roku ubiegłym 17,6 %). Do rozliczenia ceny minimalnej buraków cukrowych w kampanii 2014/2015 będzie stosowany kurs 4,1899 PL/EUR. Burakami zostało obsiane ok. 190 tys. ha. Szacowane zbiory powinny stanowić ponad 11 mln ton. plony ok. 60 ton z hektara. Oznacza to, że produkcja cukru w sezonie 2014/2015 będzie wynosiła na poziomie 1 mln 710 tys. ton. Jest to więcej niż wynosi krajowa kwota cukrowa (1 mln 405 tys. ton), co oznacza, że w kolejnym roku cukrownie będą miały zapasy cukru. Zgodnie z prawem unijnym cukier wytworzony ponad kwotę może być wyeksportowany poza granice UE lub „przeniesiony” na kolejną kampanię cukrowniczą. Nadwyżki cukru z poprzedniej kampanii nie zostały jeszcze sprzedane, co widać po niskich cenach tego produktu w sklepach. Cukier można kupić w cenie poniżej kosztów produkcji, w wiele sieciach handlowych oferuje się poniżej 2 zł za kg.
W ocenie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, duży spadek cen zbytu cukru w tym roku przy stabilnych cenach zbytu ,surowca będzie miał negatywny wpływ na wyniki finansowe przemysłu cukrowniczego,który w latach 2009-2013 osiągał rekordowe zyski. W 2014 roku pierwszy raz od kilku lat rentowność przemysłu cukrowniczego znacznie się zmniejsza i może być porównywalna z przeciętnymi wynikami osiągami w całym przemyśle spożywczym (ok.4 proc.).
 
Prywatyzacja KSC
Wiele emocji wzbudza prywatyzacja Krajowej Spółki Cukrowej (KSC).Ministerstwo Skarbu Państwa (MSP). prowadzi prace mające na celu przeprowadzenie prywatyzacji KSC zgodnie z obowiązującymi regulacjami prawnymi, czyli w trybie oferty publicznej, skierowanej do pracowników spółki i plantatorów buraków cukrowych,związanych umowami kontrakcyjnymi z KSC. Od października 2013 prowadzone są rozmowy w sprawie koncepcji prywatyzacji z reprezentantami uprawnionych do nabycia akcji.
Głównym założeniem prywatyzacji KSC jest przekazanie grup akcji podmiotom uprawnionym, gdyż ma to zagwarantować w długiej perspektywie czasowej plantatorsko - pracowniczy charakter spółki. Podczas wielu spotkań nie udało się osiągnąć porozumienia w ważnych sprawach w kwestii między innymi wyceny spółki, terminu zakończenia prywatyzacji. Plantatorzy domagają się zakończenia procesu prywatyzacji zgodnie z przyjętą ustawą. Z kolei MSP stoi stanowisku prywatyzacja tak, ale zgodnie z obowiązującym stanem prawnym. Udało się osiągnąć pewne porozumienie w zakresie rozłożenia spłaty za na nabywane akcje MSP mających ustanowiony rejestrowy stan na rzecz Ministerstwa Skarbu Państwa, które chce w ten sposób zabezpieczyć się na wypadek, gdyby akcjonariusz nie mógł dokonać spłat za zakupione akcje. To normalna procedura dająca gwarancje sprzedającemu.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
słaba mżawka

Temperatura: 4°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1015 hPa
Wiatr: 13 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama