sobota, 20 grudnia 2025 01:49
Reklama

Marcin Popielarz w finale międzynarodowego konkursu Strona Główna Aktualności

GDYNIA Szef kuchni z gdyńskiej restauracji Biały Królik wygrał półfinał międzynarodowego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej S.Pellegrino Young Chef. W czerwcu przyszłego roku o najwyższe laury będzie walczył podczas wielkiego finalu, który odbędzie się w Mediolanie.
 Marcin Popielarz w finale międzynarodowego konkursu      Strona Główna Aktualności

Autor: materiały prasowe

W półfinale konkursu, który odbył się 18 października w Warszawie, Marcin Popielarz przygotował wędzonego halibuta w stylu rybackim podawanego z chrzanem, ogórkiem oraz sosem z kalarepy i koperku. Uczestników oceniało pięcioosobowe jury, w którym zasiadł m.in. Wojciech Modest Amaro, kucharz i restaurator, którego restauracja Atelier Amaro jako pierwsza w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin.

Zwycięzcy regionalnych półfinałów będą rywalizować o pierwsze miejsce podczas wielkiego finału konkursu w Mediolanie w czerwcu 2018 roku.

S.Pellegrino Young Chef to jeden z bardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów kulinarnych, który wspiera rozwój młodych szefów kuchni i promuje ich talent na całym świecie. Składa się z kilku etapów. Rozpoczyna się złożeniem aplikacji przez szefa kuchni wraz z opisem stworzonego przez niego dania. Następnie członkowie jury, w skład którego wchodzą przedstawiciele prestiżowej włoskiej szkoły kulinarnej ALMA, wybierają ok. 200 najciekawszych zgłoszeń. Potem uczestników czekał kolejny etap, czyli regionalne półfinały, które odbywają się w 21 lokalizacjach na całym świecie. W tym roku, wśród dziesięciu młodych szefów kuchni z Europy Wschodniej, znalazło się aż dwóch pracujących w gdyńskich restuaracjach. W sumie w tegorocznej edycji konkursu zmaga się 209 adeptów sztuki kulinarnej. Jednym z nich jest Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji Biały Królik.
 
Zdobycie tytułu S.Pellegrino Young Chef to okazja do zyskania międzynarodowego rozgłosu, a także uczestnictwa w wielu corocznych imprezach tej marki na świecie. Jednym słowem wielki prestiż, uznanie i spełnienie marzeń młodych, kulinarnych artystów.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 6°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1017 hPa
Wiatr: 17 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama