niedziela, 14 grudnia 2025 12:45
Reklama

Kontrola pracowników na kuchni jest ważna - jak robić to mądrze?

Metod oszukiwania pracodawców jest wiele, a szczególnie szerokie pole do popisu mają pracownicy gastronomii. Można np. kraść pieniądze, jedzenie, nie przykładać się do pracy i oszukiwać na gramaturze produktów. Nie sposób uniknąć nieuczciwych pracowników. Zawsze na jakimś etapie prowadzenia biznesu na nich trafimy. Grunt, by szybko ich rozpoznać, złapać - najlepiej na gorącym uczynku i wyrzucić z pracy tak, by inni pracownicy nie mogli tego nie zauważyć. Jednak zanim to się stanie, trzeba opracować system kontroli, który idealnie sprawdzi się w konkretnym lokalu.
Kontrola pracowników na kuchni jest ważna - jak robić to mądrze?

Jasne zasady 

Zanim zaczniemy kontrolę, ważne jest określenie zasad, jakie obowiązują wszystkich pracowników. Wśród nich są ściśle określone obowiązki, ale także jasno określone granice, których pracownik nie może przekraczać. Trzeba dokładnie opisać jakiego typu lunch czy inne posiłki są dla pracowników bezpłatne, kto i o której to kontroluje i jest odpowiedzialny za ich wydawanie. W każdego rodzaju gastronomii ważne są nie tylko ustalone z góry, ale czasem spontaniczne kontrole stanów magazynowych. Jasno określone powinny być także zasady dotyczące wielkości i gramatury posiłków, dlatego warto zaopatrzyć się w dobrej jakości wagi, które znajdziemy na stronie: https://ohaus.pomorskie.pl/. Wśród znanych pracownikom zasad powinny się znaleźć także te dotyczące kar za nadużycia. Kelner musi wiedzieć, że wyjęcie z kasy gotówki kończy się zawiadomieniem policji, zaś kucharz, że użycie przeterminowanego produktu to dla niego kara finansowa.

Monitoring w restauracji i kontrola szafek 

Monitoring zaplecza to konieczność, bo nikt nie zamierza spędzać całego dnia pracy na kuchni, jeśli ma na głowie jeszcze dostawy, salę i inne obowiązki. Aby monitoring był zgodny z prawem, musi oznaczać zastosowanie odpowiednich środków dla osiągnięcia konkretnego celu. Dlatego nie ma możliwości montowania kamer w szatni czy toaletach. Tu jednak niewiele nowego wymyślimy, wystarczy zdecydować się na odpowiednią firmę, która wyjaśni nam wszystkie związane z tym niuanse.

Pracodawca nie może przeprowadzać rewizji osobistej, ale kontrolę szafek już jak najbardziej. W uzasadnionych przypadkach można przeszukiwać nawet torby pracowników. W kontrolowaniu pracowników pomaga monitoring, czasem to on właśnie stanowi podstawę do przeszukania.

Kontrola tego, co wychodzi na salę

Gramatura (zwłaszcza mięs) powinna być sprawdzana często lub bardzo często. Nie zawsze niedowaga będzie celowym działaniem kuchni, czasem niedopatrzeniem. Niemniej jednak warto zaopatrzyć się w profesjonalne wagi gastronomiczne i zapewnić ich bieżące przeglądy, by mieć pewność, że waga nadal jest sprawna, legalna i dobrze skalibrowana. Więcej informacji o tym, o czym jeszcze warto pamiętać w przypadku wag dla gastronomii, dostarcza oferta ohaus.pomorskie.pl

Nawet najbardziej zaufanemu kelnerowi trzeba od czasu do czasu zrobić inwentaryzację baru i sprawdzić gramaturę nalewanych alkoholi. O smaku potraw najlepiej przekonać się przez pośrednika, którym będzie “tajemniczy klient”.


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
bezchmurnie

Temperatura: 7°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 20 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama