Poznaj rodzaje kawy
Na samym początku podstawy - koniecznie musisz wiedzieć, że są dwa główne gatunki kawy. Mowa tutaj o arabice i robuście. Krótko mówiąc - arabica to kawa bogata w nuty kakaowe, kwiatowe i owocowe, natomiast robusta jest zupełnie inna - orzechowa i dymna. Na rynku bez problemu znajdziesz także szeroki wybór mieszanek ziaren arabiki i robusty. Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Wszystko tutaj zależy od Twoich preferencji, choć od zawsze uważa się, że arabika jest tą ,,lepszą” kawą.
Co wybrać - kawę afrykańską czy azjatycką?
Najlepsza kawa ziarnista? To ta, która najbardziej Ci smakuje. Czy wiesz, że smak kawy możesz połączyć również z miejscem jej pochodzenia? Jeśli chodzi o Afrykę, to znana jest z kwasowych, cytrynowych kaw. Kawy azjatyckie są zupełnie inne - ziemiste i dymne, natomiast kawy amerykańskie zwykle wyróżniają się nutami czekoladowo-orzechowymi.
Co jeszcze wpływa na smak kawy? Produkcja, obróbka i inne
Bardzo duże znaczenie ma również proces produkcji i transportu, warunki upraw, nawozy, a nawet panująca pogoda na plantacji. Pamiętaj jednak, że ziarna pochodzące od lokalnych dostawców zawsze są lepsze jakościowo niż te pochodzące od masowych producentów.
Nie bez znaczenia jest też metoda obróbki kawy. Wyróżnia się dwie najpopularniejsze, a dokładniej: metoda na sucho i mokro. Sucha obróbka polega na suszeniu owoców kawy tak długo, aż miąższ zacznie odpadać od ziaren. W efekcie kawa ma owocowy, intensywny profil smakowy. Jeśli chodzi o obróbkę mokrą, to umożliwia ona uzyskanie kawy o charakterystycznej kwasowości.
Co więcej, ważna jest też logistyka. Kawa zawsze musi być starannie przechowywana podczas transportu. I najlepiej byłoby, gdy jak najszybciej trafiła do klienta.
Co nieco o procesie palenia kawy
Ostatnim etapem przetwarzania kawy jest jej palenie. Ci, którzy zajmują się jej wypalaniem, noszą tytuł roastera. Proces wypalania kawy nie należy do najłatwiejszych, lecz można go podzielić na trzy etapy:
- palenie jasne - realizowane w temperaturze ok. 200°C. Kawa jasno palona ma jasnobrązową barwę, zaś w smaku są kwasowe i orzeźwiające. Ważną informacją dla Ciebie może być to, że mają wysoką zawartość kofeiny.
- palenie średnie - jest zdecydowanie najpopularniejsze i przeprowadza się je w temperaturze ok. 210-220°C. Kawa dzięki takiemu paleniu ma orzechowo-czekoladowy posmak, nabiera goryczy i ma mniejszą zawartość kofeiny (w porównaniu z paleniem jasnym).
- palenie ciemne - inaczej palenie pełne. Ziarna są wypalane nawet w temperaturze 225-250°C, co powoduje, że kawa zyskuje intensywny smak i ciemnobrązowy kolor. Zawartość kofeiny w tym przypadku jest znacząco obniżona.
O czym jeszcze musisz pamiętać, wybierając kawę ziarnistą?
Istotne jest to, abyś wybrał kawę nie tylko uwzględniając jej smak czy aromat. Kawa powinna być też przeznaczona do typu napoju, jaki będziesz przygotowywać. W Finest Coffee znajdziesz bogaty wybór kaw. Sprawdzą się one do ekspresu ciśnieniowego, kolbowego, przelewowego, czy do aeropressa lub dripa. Na etykiecie produktu znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje na ten temat.
Niemniej ważne jest mielenie kawy. Nie powinieneś zbyt długo przechowywać zmielonej kawy, ponieważ wówczas traci ona smak i aromat. Najlepiej wykorzystać jedynie taką ilość ziaren kawy, jaką w danym momencie potrzebujesz. Pamiętaj - nie miel ,,na zapas”. Do tego wszystkiego warto wiedzieć, że nie bez znaczenia jest woda, urządzenie do parzenia kawy, a nawet umiejętności baristy.
Sięgaj wyłącznie po kawę ziarnistą, o którą troszczono się na każdym etapie, a wówczas masz pewność, że jej smak będzie doskonały.





