środa, 17 grudnia 2025 10:48
Reklama

Kotleciarka - do czego służy w restauracji?

W restauracjach znajduje się wiele sprzętów, a jednym z nich jest kotleciarka. I choć w domach niekoniecznie jest nam potrzebny, ponieważ wystarczający okazuje się ręczny tłuczek do rozbijania mięsa, to jednak w lokalach gastronomicznych tego typu narzędzie jest niewystarczające. Tam niezbędna jest kotleciarka, ponieważ tego typu lokale przygotowują każdego dnia mnóstwo kotletów. Co należy wiedzieć o kotleciarce? Gdzie ją kupić? Dowiedz się z naszego artykułu!
  • 06.12.2022 08:09
  • Autor: Grupa Tipmedia
Kotleciarka - do czego służy w restauracji?

W jaki sposób działa kotleciarka?

Ten sprzęt gastronomiczny jest niezastąpiony w wielu miejscach Kotleciarki, czyli inaczej maszynki do rozbijania kotletów schabowych, to profesjonalny sprzęt, który wykorzystuje się do zmiękczania mięsa bez naruszania jego struktury. Wcześniej nacina się płaty mięsa za pomocą stekownicy, co sprawia, że kawałki mięsa mają właściwą wielkość i grubość. 

Najpierw mięso umieszcza się w górnym otworze wlotowym, a następnie jest ono automatycznie przesuwane w dół, gdzie jest delikatnie naciągane przez wałki tnące. Ten etap niesie ze sobą także spulchnianie, co ma na celu uzyskanie doskonale zmiękczonej struktury mięsa. Ten proces polega na przepuszczeniu porcji surowca przez kotleciarkę pod kilkoma różnymi kątami, dzięki czemu udaje się uzyskać założony cel i można przejść do dalszej obróbki mięsa.

Do jakiego rodzaju mięs można używać kotleciarki?

Choć powszechnie wiadomo, że kotleciarka to sprzęt służący głównie do rozbijania kotletów schabowych, to jednak należy podkreślić, że to urządzenie można wykorzystać również podczas obróbki innych rodzajów mięsa. 

Kotleciarka sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy mamy twarde mięso z rozciągliwą konsystencją (np. stek) oraz chcemy je rozbić i rozciągnąć. Co ważne: kotleciarka nie rozgniata włókien mięsa, a jedynie lekko je nacina i zmiękcza, dzięki czemu nie traci ono swojej formy i nie rozpada się. 

Być może rozważasz, czy możesz użyć kotleciarki do takiego mięsa jak kurczak i indyk. W tym przypadku trudno jednak o jednoznaczną odpowiedź, ponieważ te rodzaje mięs jak najbardziej można poddać obróbce w kotleciarce, lecz wymaga to wyposażenia urządzenia we właściwe wałki - tutaj przydadzą się wałki ugniatające. 

Kiedy zakup kotleciarki to dobry pomysł?

Jeśli prowadzisz własną restaurację lub lokal gastronomiczny, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że kotleciarka okaże się przydatna i warto rozważyć jej zakup. W takim miejscu jak restauracja czy lokal gastronomiczny każdego dnia wydaje się mnóstwo dań, a wiele z nich składa się właśnie z mięsa, dlatego liczy się czas ich przygotowania. Mając kotleciarkę, można zaoszczędzić mnóstwo czasu i siły, ponieważ rozbijanie kotletów schabowych z wykorzystaniem kotleciarki jest dużo szybsze! Szczególnie ważne jest też to, że wykorzystanie opisywanego sprzętu ma wpływ na walory smakowe i soczystość mięsa. Dodatkowo to urządzenie działa cicho, zatem nie trzeba obawiać się hałasu. Co więcej, każdy poradzi sobie z obsługą kotleciarki.

Podsumowanie

Reasumując, kotleciarka jest obowiązkowym sprzętem w każdej restauracji. Kupując go, możesz liczyć na spore oszczędności, ale co ważniejsze - przygotowywanie mięsa będzie przebiegało dosłownie chwilę! Jeśli szukasz wysokiej jakości kotleciarki, czy też innych maszyn gastronomicznych, to koniecznie zapoznaj się z ofertą niemieckiego producenta FEUMA, którą znajdziesz pod adresem https://www.feuma.de/pl.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie duże

Temperatura: 1°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1016 hPa
Wiatr: 13 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama