niedziela, 14 grudnia 2025 03:01
Reklama

Matcha - właściwości, zastosowanie, sposób parzenia

Matcha to drobny proszek wytwarzany z liści zielonej herbaty. Ma kilka korzyści zdrowotnych, a także świetnie smakuje. Wraz z jego rosnącą popularnością, znajdziesz wiele miejsc, w których można kupić Matchę. Jeśli chcesz zrobić własną Matchę w domu, będziesz potrzebował najpierw kilku podstawowych urządzeń i składników. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o robieniu własnej świeżej, domowej Matchy.
  • 30.09.2022 15:19
  • Autor: Grupa Tipmedia
Matcha - właściwości, zastosowanie, sposób parzenia

Herbata zielona matcha - rzeczy, których będziesz potrzebował 

Zacznijmy od podstaw. Aby zrobić własną domową matche, będziesz potrzebować następujących przedmiotów:

Herbata zielona matcha - Możesz kupić to online lub w wielu specjalistycznych sklepach. 

● Miska i trzepaczka - Będziesz potrzebować wystarczająco dużej miski, aby ubić w niej herbatę, oraz trzepaczki o wystarczająco wąskiej powierzchni. Możesz użyć trzepaczki zrobionej do każdego rodzaju jaj, a nawet widelca. 

● Sitko z siatką - użyjesz go do oddzielenia liści herbaty od płynu, z którego robisz herbatę. 

● Bambusowe trzepaczki (matcha tongs/chasen) - Bambusowe trzepaczki to specjalne trzepaczki wykonane właśnie do herbaty Matcha. Są długie, wąskie i mają bambusową rączkę. Szczypce do matchy służą do mieszania herbaty w miseczce. Trzepaczka wykonana z szeroką powierzchnią zbierze zbyt dużo herbaty i sprawi, że nie będzie ona zbyt mocna. 

Matcha zielona herbata w proszku 

Matcha zielona herbata w proszku jest wykonana z parowania i suszenia całych liści zielonej herbaty i mielenia ich na drobny proszek. Ponieważ liście są gotowane na parze przed suszeniem, traci się około 10% składników odżywczych liści. Jednak ta strata jest uważana za nieistotną, ponieważ liście są nadal bogate w wiele składników. 

Ponieważ liście są mielone na drobny proszek, są łatwiej i szybciej trawione niż zwykłe liście zielonej herbaty. Z tego powodu są one uważane za dobre dla ludzi, którzy są na diecie lub mają problemy z trawieniem żywności.

Miska i trzepaczka 

Będziesz potrzebował wystarczająco dużej miski, aby ubić w niej herbatę, oraz trzepaczki o wystarczająco wąskiej powierzchni. Jeśli chcesz przygotować dużą porcję na przyjęcie lub dla przyjaciół, upewnij się, że używasz wystarczająco dużej miski, aby ubić w niej herbatę. Nie chcesz ubijać jej w małej misce, a następnie próbować przelać ją do większej miski do serwowania. 

Siatkowe sitko 

Użyjesz go do oddzielenia liści herbaty od płynu, z którego robisz herbatę. Wiele tanich sitek złamie się, gdy będziesz próbował wyłowić liście herbaty z miski. Jeśli zamierzasz regularnie przygotowywać Matchę, najlepiej zaopatrzyć się w solidne, wysokiej jakości sitko. 

Bambusowe trzepaczki 

Bambusowe trzepaczki to specjalne trzepaczki stworzone właśnie do herbaty Matcha. Są długie, wąskie i mają bambusową rączkę. Trzepaczka wykonana z szeroką powierzchnią zbierze zbyt dużo herbaty i sprawi, że nie będzie ona zbyt mocna. Jeśli nie przekonują Cię wszystkie zdrowotne zalety Matchy i kupujesz ją tylko ze względów estetycznych, wiedz, że do parzenia Matchy możesz używać także zwykłych trzepaczek. Upewnij się jednak, że po skończonej pracy dokładnie je wypłuczesz, aby nie poczuć drewnianego posmaku w swojej herbacie. 

Jak zaparzyć własną Matchę w domu 

Proces parzenia Matcha jest w zasadzie taki sam jak proces dla każdego rodzaju herbaty. Będziesz musiał użyć kulki do herbaty lub czegoś podobnego, aby liście nie dostały się do filiżanki, wody, która nie jest zbyt gorąca, i jakiegoś rodzaju sitka, aby oddzielić liście herbaty od wody. 

● Zaparz liście herbaty w gorącej wodzie - Zaparz liście herbaty w gorącej wodzie przez około 30 sekund lub minutę. Jeśli używasz trzepaczki do matchy lub widelca, mieszaj liście co 10 sekund. Jeśli używasz kulki do herbaty, mieszaj liście raz na 10 sekund. 

● Odfiltruj liście herbaty - Po zaparzeniu liści (a jeśli używasz kulki do herbaty, po uzyskaniu ładnego koloru), odfiltruj liście herbaty i wypij herbatę.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 7°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 28 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama