środa, 17 grudnia 2025 18:33
Reklama

Dlaczego warto pić kawę?

Picie kawy to jeden ze stałych elementów każdego dnia. Niestety, pomimo dużego zainteresowania, jej reputacja nie jest zbyt dobra, dlaczego? Ma negatywny wpływ na zdrowie, uzależnia i niszczy szkliwo zębów. Czy pić kawę, czy jej unikać| nie pić? Niestety jest to kontrowersyjna kwestia. Ludzie zapominają, że kawa to nie tylko kofeina, istnieją inne substancje, które są bardzo cenne dla człowieka. Jakie są zalety picia kawy? Przyjrzyjmy się aspektom dietetycznym i zdrowotnym.
  • 29.07.2022 12:45
  • Autor: Grupa Tipmedia
Dlaczego warto pić kawę?

Zalety picia kawy  - nasza sylwetka i samopoczucie

Czy wiesz, że większość suplementów odchudzających zawiera kofeinę? Dzieje się tak dlatego, że jest to jedna z niewielu naturalnych substancji o właściwościach odchudzających. Naukowcy przeprowadzili kilka badań na kawie, a wyniki pokazują, że regularne spożywanie kawy może zwiększyć tempo przemiany materii o 20% i przyspieszyć spalanie tłuszczu. Aby jednak skorzystać z tych właściwości kawy, trzeba przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, nie dodawaj do napojów cukru, śmietany i słodkich syropów – to bomby kaloryczne i zdecydowanie nie pomogą ci schudnąć. Pamiętaj, aby wybierać kawę wysokiej jakości. Najlepiej kupić ziarna kawy i samemu je zmielić przed zaparzeniem. Kawa nie tylko dodaje energii, ale także wpływa na Twoją inteligencję. Jeśli jesteś zmęczony, brakuje Ci energii i masz dużo pracy, zrób sobie filiżankę tego aromatycznego napoju. Dzięki kofeinie poprawi się Twój czas reakcji reakcji i logiczne myślenie.

Zdrowotne zalety picia kawy

Kawa bogata w przeciwutleniacze i witaminy

Kawa jest źródłem wielu przeciwutleniaczy, w tym kwasu chlorogenowego, kwasu kawowego, kafestolu, witamin z grupy B oraz kwasów organicznych. Ten pierwszy pomaga nam poprawić zdolność antyoksydacyjną naszego organizmu, co z kolei jest lepsze w walce z wolnymi rodnikami. Ich nadmiar może prowadzić do powstawania nowotworów, przyspieszonego starzenia się skóry czy uszkodzenia śródbłonka naczyniowego. Dlatego bogate w kawę przeciwutleniacze mają działanie przeciwnowotworowe.

Mniejsze ryzyko zachorowania na raka

Liczne badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem raka jelita. Umiarkowane spożycie kawy (mniej niż 300 mg - czyli od dwóch do trzech filiżanek dziennie) może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu drugiego. Kwas działa przeciwmiażdżycowo i może również obniżać poziom prozapalnych interleukin – cząsteczek, które powodują ogólny stan zapalny w organizmie. Wykazano również, że pomaga zmniejszyć wchłanianie glukozy w jelitach.

Kawa skuteczna w leczeniu choroby Parkinsona i Alzheimera

Ostatnie badania sugerują wykorzystanie właściwości kawy w leczeniu choroby Parkinsona. Badanie przeprowadzone na osiemdziesięcioletnich kobietach udowodniło, że ci, którzy spożywali kawę przez większość swojego życia, osiągali lepsze wyniki w testach poznawczych. Wyniki te sugerują, że regularne  i umiarkowane spożywanie kawy, a także utrzymywanie zdrowych nawyków, takich jak inteligencja, może mieć ochronny wpływ na rozwój choroby Alzheimera.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
zamglenia

Temperatura: -1°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1016 hPa
Wiatr: 9 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama