Zalety picia kawy - nasza sylwetka i samopoczucie
Czy wiesz, że większość suplementów odchudzających zawiera kofeinę? Dzieje się tak dlatego, że jest to jedna z niewielu naturalnych substancji o właściwościach odchudzających. Naukowcy przeprowadzili kilka badań na kawie, a wyniki pokazują, że regularne spożywanie kawy może zwiększyć tempo przemiany materii o 20% i przyspieszyć spalanie tłuszczu. Aby jednak skorzystać z tych właściwości kawy, trzeba przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, nie dodawaj do napojów cukru, śmietany i słodkich syropów – to bomby kaloryczne i zdecydowanie nie pomogą ci schudnąć. Pamiętaj, aby wybierać kawę wysokiej jakości. Najlepiej kupić ziarna kawy i samemu je zmielić przed zaparzeniem. Kawa nie tylko dodaje energii, ale także wpływa na Twoją inteligencję. Jeśli jesteś zmęczony, brakuje Ci energii i masz dużo pracy, zrób sobie filiżankę tego aromatycznego napoju. Dzięki kofeinie poprawi się Twój czas reakcji reakcji i logiczne myślenie.
Zdrowotne zalety picia kawy
Kawa bogata w przeciwutleniacze i witaminy
Kawa jest źródłem wielu przeciwutleniaczy, w tym kwasu chlorogenowego, kwasu kawowego, kafestolu, witamin z grupy B oraz kwasów organicznych. Ten pierwszy pomaga nam poprawić zdolność antyoksydacyjną naszego organizmu, co z kolei jest lepsze w walce z wolnymi rodnikami. Ich nadmiar może prowadzić do powstawania nowotworów, przyspieszonego starzenia się skóry czy uszkodzenia śródbłonka naczyniowego. Dlatego bogate w kawę przeciwutleniacze mają działanie przeciwnowotworowe.
Mniejsze ryzyko zachorowania na raka
Liczne badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem raka jelita. Umiarkowane spożycie kawy (mniej niż 300 mg - czyli od dwóch do trzech filiżanek dziennie) może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu drugiego. Kwas działa przeciwmiażdżycowo i może również obniżać poziom prozapalnych interleukin – cząsteczek, które powodują ogólny stan zapalny w organizmie. Wykazano również, że pomaga zmniejszyć wchłanianie glukozy w jelitach.
Kawa skuteczna w leczeniu choroby Parkinsona i Alzheimera
Ostatnie badania sugerują wykorzystanie właściwości kawy w leczeniu choroby Parkinsona. Badanie przeprowadzone na osiemdziesięcioletnich kobietach udowodniło, że ci, którzy spożywali kawę przez większość swojego życia, osiągali lepsze wyniki w testach poznawczych. Wyniki te sugerują, że regularne i umiarkowane spożywanie kawy, a także utrzymywanie zdrowych nawyków, takich jak inteligencja, może mieć ochronny wpływ na rozwój choroby Alzheimera.





