Skąd ta niezwykła moc chrzanu?
Choć surowy potrafi nieźle zakręcić w nosie, to jest on skarbnicą naprawdę wielu wartościowych składników. Ma tylko 7,2 kalorii, niska zawartość tłuszczu i węglowodanów. Za to dostarcza organizmowi witamin z grupy B, A, E, C oraz wielu składników mineralnych m.in. magnezu, wapnia, żelaza i potasu. Wydaje się więc być stworzony do tego, by go po prostu jeść! Chociaż niekoniecznie na surowo. Piekący smak chrzanu to zasługa synigryny, która nie tylko dodaje mu ostrości, ale także właściwości leczniczych. Dzięki temu chrzan zyskuje działanie wykrztuśne, rozgrzewające, bakteriobójcze i grzybobójcze, ale to nie wszystko! Pełna lista właściwości zdrowotnych chrzanu jest bowiem długa, ale warto wymienić najważniejsze z nich.
Przyprawa w służbie naszemu zdrowiu
Chrzan ma wiele właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasz organizm, a należą do nich m.in.:
poprawia trawienie – obecność chrzanu w codziennych potrawach, to znakomita metoda na poprawę wydzielania soków żołądkowych. Dzięki temu organizm szybciej i efektowniej trafi zwłaszcza ciężkie potrawy. Korzeń chrzanu świetnie także pobudza apetyt,
oczyszcza nos i udrożnia drogi oddechowe – każdy, kto kiedykolwiek próbował jeść chrzan, gdy miał katar, wie, że jest on niezastąpiony przy pierwszych objawach infekcji. Poza tym doskonale oczyszcza zatoki. Osoby mające problemy z zatokami powinny zatem włączyć do swojej codziennej diety tę przyprawę,
niweluje bóle mięśni i stawów – w tym przypadku doskonale sprawdza się okład przygotowany z miazgi chrzanu,
łagodzi zgagę, wzdęcia i zaparcia,
poprawia metabolizm – to właśnie obecność synigryny skutecznie przyśpiesza przemianę materii,
działa przeciwnowotworowo – antyoksydacyjne właściwości chrzanu zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele rodzajów nowotworów,
stymuluje kolagen do intensywnej pracy – wysoka zawartość witaminy C świetnie pobudza włókna kolagenowe do intensywnej pracy,
zmniejsza ryzyko wystąpienia wad letalnych – rozwijający się w łonie matki płód jest narażony do wystąpienia wielu różnych wad rozwojowych, aby im zapobiec, kobiety w ciąży przyjmują kwas foliowy. Jego wysoka zawartość znajduje się właśnie w chrzanie,
poprawia samopoczucie.
Na bazie chrzanu można przygotować doskonałe masło, przyprawić nim mięso, wędliny czy doprawić zupy. To świetny zamiennik gotowych, sklepowych przypraw w pełni naturalny, który nie tylko poprawia smak potraw, ale również przynosi korzyści zdrowotne. Jeśli natomiast nie mamy czasu na wymyślanie potraw, możemy zdecydować się na catering dietetyczny https://www.uhrabiego.pl/. Najlepsze diety pudełkowe są bowiem przygotowywane z wysokiej jakości produktów z wykorzystaniem naturalnych przypraw, do których bez wątpienia należy chrzan.





