piątek, 5 grudnia 2025 08:04
Reklama
Z wiekiem liczy się nie tylko ilość kalorii, ale jakość tego, co trafia na talerz.

Dieta seniora: siła zdrowego jedzenia i... plasterka sera

Dłuższe życie to nie tylko zasługa medycyny, ale też codziennych wyborów – tych na talerzu. Świadomość roli żywienia w podtrzymywaniu zdrowia i energii w jesieni życia rośnie, a dietetycy zgodnie podkreślają: dobrze skomponowana dieta seniora to klucz do sprawności, odporności i dobrego samopoczucia. Jakie produkty warto uwzględnić w codziennym menu? Jednym z nich – wbrew pozorom – jest klasyczny ser żółty.
  • Źródło: MSM Mońki / materiały prasowe
Dieta seniora: siła zdrowego jedzenia i... plasterka sera

Autor: MSM Mońki / Commplace

Źródło: Materiały prasowe / MSM Mońki / Commplace

Zdrowie seniora nie zależy tylko od leków i lekarzy – coraz częściej mówi się o holistycznym podejściu, czyli dbaniu o ciało, umysł i relacje społeczne. Jedzenie odgrywa w tym wszystkim ogromną rolę. Odpowiednia dieta może działać jak lekarstwo, zwłaszcza jeśli opiera się na naturalnych, nieprzetworzonych składnikach.

Jednym z takich produktów, który może wspierać zdrowie seniorów, jest ser żółty – najlepiej pełnotłusty i dobrej jakości. – Monieckie sery żółte powstają i dojrzewają w sercu Doliny Biebrzy. Tradycyjne receptury łączymy z nowoczesną technologią i zrównoważonym procesem produkcji, dzięki czemu oferujemy samo zdrowie podane w złocistych plasterkach – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki, producenta serów.

Sery żółte MSM Mońki składają się wyłącznie z mleka, soli i bakterii kwasu mlekowego. W dodatku aż 97% mleka pochodzi z klasy ekstra, spełniającej najwyższe standardy unijne.

Co ser może dać seniorowi?

W diecie osób starszych kluczowe jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka, wapnia, witamin z grupy B, a także mikroelementów takich jak cynk, fosfor, magnez czy potas. Ser żółty spełnia te wymagania idealnie – już 100 g wysokiej jakości produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń, niezbędny dla mocnych kości i zębów.

Sery dojrzewające wspierają także mikroflorę jelit, co jest istotne przy osłabionej odporności seniorów. W przeciwieństwie do produktów typu „light” czy seropodobnych, pełnotłusty ser zawiera naturalne enzymy i bakterie, które wspierają trawienie i układ odpornościowy.

Urozmaicona dieta i apetyt w podeszłym wieku

Z wiekiem często pojawia się brak apetytu lub znużenie smakiem dobrze znanych potraw. Aby dieta nie była nudna, warto sięgać po nowe połączenia smaków – świeże zioła, przyprawy i… tarty ser, który dodaje głębi zupom, sosom czy sałatkom.

Dobrze sprawdzają się także lekkostrawne dania: warzywne zapiekanki, gotowane potrawki, kompoty, ryby i drób. Seniorzy powinni ograniczyć czerwone mięso i włączyć do diety tłuste ryby morskie, które są źródłem cennych kwasów omega-3.

Sałatka Olivier z serem Monieckim i łososiem – przepis

By połączyć przyjemne z pożytecznym, warto spróbować prostego, ale efektownego dania:

Składniki:

150 g łososia,

100 g sera żółtego MSM Mońki,

marchewka, jajko, ogórek kiszony, groszek, kapary, sałata, majonez, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Wykonanie:

Łososia przyprawić i usmażyć lub zgrillować, resztę składników pokroić w kostkę i połączyć z majonezem. Układać warstwami, dekorując sałatą. To pełnowartościowy, kolorowy posiłek, który może przekonać do jedzenia nawet najbardziej opornego seniora.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zamglenia

Temperatura: 3°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1015 hPa
Wiatr: 7 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama