piątek, 5 grudnia 2025 10:37
Reklama

5 polskich klasyków, które zawsze warto mieć pod ręką w słoiku

  • 18.11.2025 08:31
5 polskich klasyków, które zawsze warto mieć pod ręką w słoiku

Kiedy przychodzi ochota na smak dzieciństwa, albo niespodziewani goście pukają do drzwi ? to właśnie domowe przetwory ratują sytuację. Słoiki z marynatami lub kiszonkami to kulinarny powrót do korzeni ? bez nadmiaru soli, cukru i konserwantów. Właśnie takie produkty proponują Delikatesy u Fukiera, gdzie pod czujnym okiem Magdy Gessler powstają przetwory godne domowej spiżarni Twojej babci. Oto pięć smaków, które warto mieć zawsze pod ręką ? niezależnie od pory roku i okazji.

Borowiki marynowane ? smak lasu zaklęty w zalewie

Wyobraź sobie wigilijną kolację, grzybową z nutą octu lub jesiennego schabowego z gorącymi ziemniakami i... borowikami. Mięsiste, aromatyczne, szlachetne. Borowiki marynowane to klasyk, którego nie trzeba przedstawiać ? od lat obecny na świątecznych stołach i w eleganckich zakąskach. W wersji z Delikatesów U Fukiera zachwycają prostotą: tylko grzyby, przyprawy i klasyczna zalewa.

Kurki marynowane ? złoto z lasu w domowej wersji

Jeśli borowiki są królem, to kurki z pewnością są księżniczką polskich grzybów. Delikatne, lekko orzechowe, pięknie chrupiące. Marynowane kurki to przysmak, który idealnie uzupełnia jajka, sałatki, pieczone mięsa albo ? w bardziej nowoczesnym wydaniu ? grillowane tosty z serem. Najsmaczniejsza wersja tej marynaty nie jest zdominowana przyprawami ? smak kurek gra tu pierwsze skrzypce. Zamknięcie tego letniego skarbu w słoiku to jeden z najlepszych sposobów na zatrzymanie sezonu na dłużej.

Ogórki kiszone ? chrupiąca legenda polskiej kuchni

Jeśli miałby powstać ranking najbardziej ukochanych przetworów Polaków, ogórki kiszone z pewnością znalazłyby się na podium. To smak, który pamiętamy z dzieciństwa ? chrupiący, lekko kwaśny, pełen naturalnej fermentacji. Idealne jako dodatek do kanapek, bigosu, dań mięsnych, ale też świetne solo ? wyciągnięte prosto ze słoika.

Dobre ogórki są przygotowywane według klasycznego przepisu, z czosnkiem, koprem, chrzanem i odpowiednią ilością soli. Nie są zbyt kwaśne, ale mają wyrazisty smak. To właśnie ten balans sprawia, że trudno się od nich oderwać.

Chrzan tarty ? ogień, który budzi apetyt

Są dodatki, które nie potrzebują reklamy. Chrzan tarty to jeden z nich. Niezastąpiony przy jajkach, pieczonym mięsie, białej kiełbasie czy żurku. Ale dobry chrzan to sztuka ? nie może być wodnisty, zbyt ostry ani bez smaku. Wersja jaką proponuje Magda Gessler, spełnia te warunki z nawiązką. Bez konserwantów, bez chemii ? tylko tarty korzeń, ocet i odrobina przypraw.

Konfitura z żurawiny ? kwaskowy kontrapunkt dla mięsa i sera

Nie ma nic lepszego do pasztetu, pieczeni czy twardego sera niż dobrze zrobiona konfitura z żurawiny. To słodko-kwaśny dodatek, który potrafi odmienić każdą potrawę. Gęsta, intensywna, lekko cierpka ? taka, jaka być powinna. Idealna nie tylko do dań mięsnych ? sprawdza się też świetnie jako dodatek do śniadaniowych tostów z masłem.

Jka widzimy, najlepsze domowe przetwory dostępne są na wyciągnięcie ręki ? gotowe, by wzbogacić codzienne posiłki, zaskoczyć gości albo po prostu przypomnieć sobie, jak smakowała kuchnia sprzed lat.

 

Artykuł sponsorowany


Reklama
Reklama
Reklama
mgła

Temperatura: 3°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1015 hPa
Wiatr: 19 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama