Projekt trwał przez cały listopad. Głównym celem działań była pomoc uczestnikom projektu w nabyciu umiejętności dokonywania prawidłowych wyborów żywieniowych i dobrych dla zdrowia zmian w diecie. Po zapoznaniu się z nową piramidą żywieniową, z nowymi trendami dietetycznymi, sprawdzeniu składów na opakowaniach produktów, zainteresowani rodzice poszerzyli wiedzę i umiejętności związane z właściwym postępowaniem żywieniowym. Z pewnością będą się tymi wiadomościami dzielić z otoczeniem wpływając na wzrost świadomości żywieniowej we własnych rodzinach, u sąsiadów i znajomych. Łącznie w ramach projektu odbyło się 6 spotkań z edukatorem żywieniowym, na których były omawiana zagadnienia zdrowej diety. Uczestnicy spotkań wymieniali się ciekawymi przepisami kulinarnymi, posmakowali ciasta marchewkowego, ketchupu z cukinii, ciasteczek owsianych, zdrowych przekąsek. Korzystali również z indywidualnych konsultacji w ramach prowadzonych dzienniczków żywieniowych. Ponadto szkoła wzbogaciła się w plansze o witaminach w organizmie, zasadach zdrowego odżywiania, zdrowym jedzeniu na talerzu, oraz w model uzębienia do nauki higieny jamy ustnej. Pomoce te na bieżąco wykorzystywane są na zajęciach w oddziałach przedszkolnych i w klasach I – III szkoły podstawowej, cieszą się dużym zainteresowaniem wśród uczniów klas starszych.
Reklama
Będą się odżywiać zdrowo. Podsumowali projekt „Porozmawiajmy o jedzeniu”
W ramach Programu Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Lokalną Grupę Działania ,,Chata Kociewia", odbył się w Zespole Szkół Publicznych w Pogódkach projekt nawiązujący do zdrowych zasad żywieniowych, którego hasło przewodnie brzmiało: ,,Jeśli chcesz pomóc innym, najpierw pomóż sam sobie”.
- 08.12.2016 09:22 (aktualizacja 23.07.2023 16:35)

Reklama






Napisz komentarz
Komentarze