Po burzliwych naradach wyłoniono ścisłą czołówkę nominowanych do otrzymania Certyfikatu.
W kapitule konkursu zasiedli: Pan Piotr Hałuszczak – Prezes Wojewódzkiego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych; Starosta Gdański – Cezary
Bieniasz-Krzywiec; Pani Alina Wysocka –Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Pani Małgorzata Tutkowska – laureatka zeszłorocznego konkursu o certyfikat marki lokalnej w kategorii wyroby rękodzielnicze.
W kategorii „Produkt spożywczy” walka toczyła się pomiędzy rozpływającymi się w ustach żeberkami nadziewanymi wędzoną śliwką i kaszą gryczaną z
kapustą kiszoną i grzybami, pysznym, tradycyjnym piernikiem kaszubskim oraz delikatną bezą z przepisu Babci Ludwiki.
W kategorii „Wyrób rękodzielniczy” „rywalizowały” szydełkowe wyroby użytkowe i ozdobne, wyroby ze szkła i witrażu a także ozdoby i serwety szydełkowe.
W kategorii „Inicjatywy lokalne” o certyfikat starają się Pomorski Festiwal Piosenki Dziecięcej BURSZTYNOWA NUTKA, rajdy rowerowe odbywające się pod hasłem „Rowerem po Żuławach” i Zespół Pieśni i Tańca Gminy Pruszcz Gdański „Jagódki”.
27 lutego podczas uroczystej gali, która odbędzie się w Ośrodku Kultury, Sportu i Rekreacji w Cieplewie dowiemy się kto zdobędzie to prestiżowe wyróżnienie.
Tę emocjonującą i barwną imprezę uświetniały dodatkowo występy artystyczne takie jak szalony kankan w wykonaniu przedstawicielek Koła Gospodyń Wiejskich z Rokitnicy, poruszające interpretacje piosenek Édith Piaf zaprezentowane przez Panią Małgorzatę Augustyniak czy mini koncert dzieci ze scholii z Przejazdowa.
Wydarzeniem zainteresowały się także media, relację będzie można usłyszeć w Radiu Gdańsk w audycji Puls Ziemi, emitowanej w niedzielę (16 lutego) o
godzinie 7:30 a kolejną część w następną niedzielę.
Sylwia Makrucka
Wydział Spraw Społecznych
Starostwo Powiatowe w Pruszczu Gdańskim
Certyfikat Marki Lokalnej „Trzy Krajobrazy Ziemi Gdańskiej"
W sobotę 8 lutego w Świetlicy Wiejskiej w Steblewie odbył się konkurs o Certyfikat Marki Lokalnej „Trzy Krajobrazy Ziemi Gdańskiej”. Pośród gwaru zgromadzonych gości przechadzali się członkowie kapituły kosztując specjałów kulinarnych, podziwiając misterne dzieła stworzone przez lokalnych twórców oraz dyskutując o najciekawszych inicjatywach realizowanych na przestrzeni minionego roku.
- 12.02.2014 09:50 (aktualizacja 01.04.2023 12:49)

Reklama








Napisz komentarz
Komentarze