Ciasto mrożone na chruściki
Składniki:
● 1 kg mąki;
● 10 dkg drożdży;
● 3 łyżki cukru;
● 1 kostka margaryny;
● 4 jaja;
● 1 szklanka mleka;
● olejek do smaku;
● szczypta soli.
Wykonanie:
Stopić margarynę i ostudzić, dodać cukier, powoli dodając mąkę i po jednym jajku, w kubku rozrobić drożdże z odrobiną mleka, cukru i mąki. Jak będą wyrośnięte dodać do ciasta i dobrze wszystko wyrobić. Dawniej wkładałam ciasto w woreczku do wody. Jak wypłynęło znaczyło, że jest dobre. Obecnie wkładam je do woreczka i do lodówki. Jak masa się powiększy - jest dobre. Następnie wykładam ciasto na stolnicę, odcinam po plastrze, wałkuję i wykrawam chruściki. Na stole chwilę wyrosną, wkładam na gorący olej i smażę według uznania. Po wystudzeniu obtaczam cukrem pudrem i gotowe!
Drożdżówka, która zawsze się udaje
Składniki:
● 6 jaj;
● 2 szklanki cukru;
● 10 dkg drożdzy;
● 2 szklanki mleka.
Wykonanie:
Tę drożdżówkę zazwyczaj rozrabiam wieczorem, a rano dodaję 1 kg mąki, 1 kostkę margaryny stopionej i ostudzonej, 3 łyżki oleju i rodzynki. Ciasto wylewam na dwie blaszki, robię kruszonkę i wkładam do pieczenia, na wierzch posypuję cukru pudru lub polewę.
Golonka w kiszonej kapuście z kaszą
Składniki:
● Golonka wg uznania;
● 11/2 kg kiszonej kapusty;
● warzywko, ziele angielskie, pieprz;
● ¾ kaszy jęczmiennej;
● cukier;
● ziemniaki;
● boczek wędzony;
● cebula.
Wykonanie:
Kiszoną kapustę wkładam do garnka i zalewam wodą. Gotuję dodając warzywko, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gdy golonka jest prawie miękka dosypuję 3/4 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej. Często mieszam, aby się nie przykleiła do dna. Gotuję tak długo, aż kasza się rozklei i mięso będzie miękkie. Doprawiam cukrem. Osobno gotuję ziemniaki, podsmażam boczek wędzony z cebulką i polewam danie.
Smacznego!
Kociewski kapuśniak, czyli parzybroda
- Na kociewskim stole zupy odgrywały ważną rolę – przypomina Krystyna Malec. – Do najbardziej popularnych należała parzybroda. Głównym składnikiem tej zupy jest kapusta biała - słodka i delikatna w smaku. Najlepsza jest ta młoda, wiosenna, ugotowana z bukietem warzyw. Dzięki niej zupa jest aromatyczna i naprawdę smaczna. Jeśli ktoś woli wyrazistszy smak – może pokropić ją cytryną. Jest to zupa dobra i pożywna, a także prosta w wykonaniu. Można ją podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniaczkami ze słoninką.
Składniki:
● mała główka słodkiej kapusty (lub połowa dużej);
● 3 marchewki, pokrojone w plasterki;
● 2 pietruszki, pokrojone w grubsze plastry;
● 4-5 ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę;
● kości drobiowe (mogą to być porcje rosołowe), można też ugotować zupę na 50 dag żeberek wieprzowych;
● 2 litry wody;
● 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie;
● 4-5 podgrzybków (według uznania);
● sól i świeżo zmielony czarny pieprz;
● listki selera naciowego;
● kostka rosołowa.
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z kośćmi drobiowymi, listkami laurowymi i zielem angielskim. Wrzuć kostkę rosołową. Kapustę obierz z wierzchnich liści. Pozbaw głąba. Umyj i poszatkuj ją drobno, a następnie dodaj do wywaru. Podgotuj 10-15 min. i dodaj pokrojone w talarki warzywa – marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki. Wrzuć grzybki i listki selera naciowego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 20 min.). Będzie naprawdę pyszna!
Specjały warte odnotowania
Zapraszamy gospodynie, które chcą podzielić się swoimi kulinarnymi przepisami na łamy „Gazety Tczewskiej”. Wystarczy przesłać przepis (najlepiej z fotką) - mailowo lub za pośrednictwem poczty - na adres redakcji „Gazety Tczewskiej” (ul. Gdańska 32, 83-110 Tczew, e-mail: [email protected]).
Pyszne kociewskie specjały
KOCIEWIE. Prezentujemy przepisy Ireny Demskiej z Koła Gospodyń Wiejskich Malenin, zwyciężczyni plebiscytu „Gazety Tczewskiej” na Najsympatyczniejszą Gospodynię KGW powiatu tczewskiego – na chruściki, drożdżówkę i golonkę. Uzupełniamy je przepisem tczewianki Krystyny Malec na kapuśniak (parzybrodę).
- 24.07.2011 00:00 (aktualizacja 23.08.2023 12:33)

Reklama









Napisz komentarz
Komentarze