Roladki z kurczaka
Składniki:
● 4 filety z piersi kurczaka;
● 2 jajka ugotowane na twardo;
● 4 plastry twardego żółtego sera;
● szczypta mąki;
● 1 pęczek natki pietruszki;
● oliwa do smarowania;
● pieprz, sól.
Wykonanie: Filety rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i pieprzem. Jajka pokroić w plastry, natkę pietruszki drobno posiekać. Na porcjach kurczaka ułożyć plasterki sera, na nich krążki jajka i troszkę natki. Zwinąć roladki, związać nitką lub spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanej oliwie. Gdy roladki będą miękkie, wyjąć je polać sosem z patelni. Podawać z ryżem i surówką.
Szarlotka
Składniki:
● 5 jajek;
● 3 szklanki mąki;
● 1,5 szkl. cukru;
● 1 kostka margaryny;
● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
● pokrojone jabłka;
● mąka ziemniaczana.
Wykonanie: Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i tłuszczu zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części. Dwie z nich zamrażamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, ubijając dodajemy szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Ciastem wylepić blaszkę, wyłożyć owoce, następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta, na to pianę z białek. Na koniec resztę startego ciasta.
Chłodnik ze szczawiu
Składniki:
● 2 pęczki szczawiu, 1 pęczek szczypiorku, 1 pęczek kopru;
● 1,5 litra zsiadłego mleka, 1 duża śmietana 9-proc. lub 1 duży jogurt naturalny;
● 6 ugotowanych jaj na twardo, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania: Szczaw umyć, dość drobno pokroić. Wrzucić do garnka i zalać wodą tyle, aby zakryła szczaw. Gotować ok. 20 minut i ostudzić - nie wylewać wody. Koper i szczypior posiekać, wrzucić do wody ze szczawiem. Następnie wlać zsiadłe mleko i śmietanę ( lub jogurt). Ugotowane jaja pokroić i wrzucić do zupy. Dodać soli i pieprzu do smaku. Zupę trzymać w lodówce i jeść na zimno. Najlepiej smakuje z ugotowanymi młodymi ziemniakami, z koperkiem na osobnym talerzyku. Można dodać do niej świeżego ogórka. Doskonała z kromką razowego chleba. Ale podaje się ja również z grzankami i z białym serem. Można ją zmiksować i podać jako krem.
Mus z wiśni
Składniki:
● ok. 400 gr wiśni;
● 150 gr cukru pudru;
● białka z trzech jajek;
● 25 mililitrów wiśniówki;
● 1 łyżka żelatyny.
Wykonanie: Umyte i wypestkowane wiśnie zagotować z połową cukru pudru i przetrzeć przez sito. Połączyć z wiśniówka i żelatyną namoczoną w 3 łyżkach wody i rozpuszczoną na ogniu. Białka ubić z resztą cukru. Dodawać nie przerywając ubijania, po łyżce przetarte wiśnie. Gotowy mus udekorować bitą śmietana. Podawać z bezami lub biszkoptami. Mus na jakiś czas trzeba włożyć do lodówki, a najlepiej na kilka minut schłodzić go w zamrażarce.
Sorbet z malin
Składniki:
● 30 dag świeżych malin (mogą być mrożone, choć lepsze będą świeże);
● 20 dag cukru pudru;
● wyciśnięty sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: Umyte maliny (jeśli zdecydowałeś się na mrożone, rozmroź je lekko) zmiksować z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Przetrzeć przez gęste sitko, aby oddzielić pestki. Przełożyć do pojemnika, miski i zamrażać przez 2-3 godziny. Po tym czasie ponownie zmiksować całość i schować do zamrażalnika na kolejne 2 godziny. Po wyjęciu zmiksować lody i przełożyć do pucharków. Dodać parę świeżych malin dla lepszego smaku i ozdoby.
Kociewskie pychotki
KOCIEWIE. Pyszne kociewskie specjały. Prezentujemy przepisy Sylwii Słopieckiej (KGW Malenin, drugie miejsce w plebiscycie „Gazety Tczewskiej” na Najsympatyczniejszą Gospodynię KGW powiatu tczewskiego 2011) - na roladki z kurczaka i szarlotkę oraz Teresy Lipskiej - na chłodnik, mus z wiśni i sorbet z malin.
- 30.07.2011 00:00 (aktualizacja 16.08.2023 09:42)

Reklama






Napisz komentarz
Komentarze