sobota, 13 grudnia 2025 23:02
Reklama

Pyszne kociewskie specjały

Prezentujemy przepisy pani Agnieszki z Tczewa, która chce podzielić się swoją wiedzą kulinarną.
Pyszne kociewskie specjały
Kabaczki lub cukinie zapiekane w sosie

Składniki:
1-1,5 kg kabaczków lub cukini
sól, cukier
1 szklanka rosołu
1/2 szklanki śmietany
1 czubata łyżki mąki
15 dag utartego ostrego żółtego sera
2 jaja
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki tartej bułki
pieprz, przyprawa curry, czerwona sproszkowana papryka
3 łyżki posiekanej naci pietruszki

Wykonanie: kabaczki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć nasiona. Wrzucić na 2-3 min. do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru. Jaja wbić do miski, dodać utarty ser, koncentrat pomidorowy, oliwę, tartą bułkę i drobno posiekany czosnek. Wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie, aby powstała jednolita masa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowana papryką. Przygotowane nadzienie włożyć do wydrążonych i ugotowanych kabaczków. Wygładzić powierzchnię i ułożyć kabaczki przekrojem do góry na patelni lub brytfance. Przesianą mąkę wymieszać dokładanie ze śmietaną. Rosół zagotować, do wrzątku wlewać śmietanę stale mieszając. Gdy zawrze odstawić. Przyprawić do smaku solą i curry, przegotowanym sosem zalać kabaczki i wstawić do piekarnika, zapiec. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Bakłażany zapiekane z jajami

Składniki:
4-5 bakłażanów
4 jaja
1 szklanka mleka
15 dag utartego żółtego sera
sól, pieprz
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oliwy lub oleju
1-2 ząbki czosnku
olej sojowy do smażenia

Wykonanie: Bakłażany umyć, obrać cienko, pokroić w plastry o grubości ok.1 cm, a następnie lekko obsmażyć na oleju. Zrumienione plastry bakłażanów popruszyć solą i pieprzem. Jaja wbić do miski i ubijając wymieszać z utartym serem i mlekiem. Posolić. Podsmażone bakłażany ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać mieszaniną przygotowaną z jaj i zapiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Podawać od razu w tym samym naczyniu. Posypać posiekaną zieleniną. Przyrządzając sos, czosnek drobno posiekać, wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodając po łyżce olej lub oliwę. Przyprawić sos do smaku solą, cukrem i pieprzem, podając w sosjerce.

Cykoria zapiekana z szynką

Składniki:
75 dag cykorii
15 dag szynki lub kiełbasy szynkowej,
10 dag boczku wędzonego,
2 łyżki utartego sera,
2 szklanki mleka,
2 łyżki mąki,
1 żółtko, sól, cukier, pieprz,
2 ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanej naci pietruszki

Wykonanie: Cykorię oczyścić i dobrze umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru. Obgotować tak, aby były lekko twardawe. Szynkę lub kiełbasę cienko pokroić. Oczyszczony boczek pokroić w kostkę, dwie trzecie pokrojonego boczku rozłożyć równomiernie na dnie żaroodpornego półmiska, na boczku obłożyć piramidalnie cykorię owijając kolbę w plasterki szynki lub kiełbasy. Mleko zagotować i do wrzącego wlać mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnego mleka. Mieszając intensywnie zagotować. Gdy zgęstnieje odstawić, wymieszać z żółtkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalać ułożoną na półmisku cykorię, posypać równomiernie utartym żółtym serem. Półmisek z cykorią wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec 10-15 min. Cykorie podawać zaraz po zapieczeniu posypaną nacią pietruszki.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
słaba mżawka

Temperatura: 8°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1019 hPa
Wiatr: 26 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama