niedziela, 14 grudnia 2025 06:41
Reklama

Pyszne kociewskie specjały

Prezentujemy przepisy Anny Kowalczyk z Tczewa, która chce podzielić się z innymi Czytelniczkami „Gazety Tczewskiej” swoją wiedzą kulinarną.
Pyszne kociewskie specjały
- Bez zupy trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad - mówi Anna Kowalczyk. - Tempo życia zmusza nas do poszukiwania prostych i błyskawicznych rozwiązań - także w kuchni. Nie sięgajmy jednak do zupek „z paczek”. Te sztuczne twory żywieniowe są plagą naszych czasów. Pracuję w sklepie spożywczym. Widzę ile takich produktów kupują tczewianie. Proponuje przepisy na zupy szybkie, tanie i przede wszystkim zdrowe.

Ekspresowa kminkowa
- Ulubiona zupa mojego taty – opowiada Anna Kowalczyk. – Mama często mu ją podawała, a mnie jej smak i aromat kojarzy się z dzieciństwem. Uwaga! Polecam ją przede wszystkim amatorom tej wonnej przyprawy.

Składniki:
• 2 łyżki kminku,
• 6 szklanek rosołu z kostki (warzywny),
• 2 łyżki margaryny,
• garść posiekanej zieleniny: natka pietruszki, koperek, szczypiorek,
• zasmażka, z jednej łyżeczki masła i jednej łyżeczki mąki.

Wykonanie: Kminek lekko potłuc. Rozgrzać tłuszcz, dodać potłuczony kminek i smażyć na niewielkim ogniu stale mieszając 2-3 minuty. Kminek zalać gorącym rosołem, zagotować na niewielkim ogniu. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać, ze świeżymi grzankami z bułki, pieczywa tostowego lub z krakersami. Zupę można zagęścić zasmażką.

Kartoflanka na boczku
- Inaczej nazywana zupą ziemniaczaną – wyjaśnia Anna Kowalczyk. – Polska, tradycyjna i bardzo pyszna. Charakteryzuje się większą ilością ziemniaków w potrawie z dodatkiem warzyw oraz niekiedy mięsa. Ja proponuję dodatek boczku. Zupa będzie miała wyrazistszy smak i będzie bardziej syta. Smacznego!

Składniki:
• 50 dag ziemniaków,
• 5 dag boczku,
• 1-2 cebule,
• 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju,
• 2 ząbki czosnku,
• 3 kostki rosołowe lub 3 łyżeczki przyprawy typu Vegeta,
• 1 listek laurowy,
• 5 ziaren ziela angielskiego,
• garść posiekanej zieleniny,
• 2/3 szklanki przesianej mąki pszennej,
• 1 jajko,
• sól, pieprz.

Wykonanie: Do garnka wlać 6 szklanek wody, dodać rozgniecione kostki oraz przyprawy, zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Mąkę, jajko, szczyptę soli i 2-3 łyżki wody wymieszać w małej misce i zagnieść w twarde ciasto. Palcami skubać niewielkie kluseczki i formować wałeczki. Wrzucić do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie i gotować 5 minut. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać do zupy. Ewentualnie doprawić do smaku i obficie posypać zieleniną.

Selerowa pałacowa
- Nazywana jest tak dostojnie, ponieważ żartuje się, że tak pyszne i zdrowe zupy jada się tylko w pałacach – śmieje się Anna Kowalczyk. – Poza tym to wykwintne danie, które jest podawane także na dużych uroczystościach. Seler to główne źródło składników mineralnych. A także... uważany jest za afrodyzjak.

Składniki:
• 1 duży seler korzeniowy,
• 4-6 łodyg selera naciowego,
• 25 dag ziemniaków,
• 1 średnia pietruszka,
• 1-2 cebule,
• 4 szklanki rosołu z kostki,
• 1 łyżka margaryny lub masła,
• 1 łyżka przesianej mąki pszennej,
• ½ szklanki śmietany (18 proc.),
• garść startego sera,
• starta gałka muszkatołowa,
• sól, pieprz.

Wykonanie: Seler korzeniowy i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, zalać 3 szklankami wrzącego rosołu z kostki i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, oprószyć mąką. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i razem z cebulą dodać do gotującej się zupy. Gotować ok. 20 minut i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Seler naciowy oczyścić i pokroić w poprzek na paseczki o grubości ok. ½ cm. Połączyć z przetartą zupą, dobrze wymieszać ze śmietaną, uważając, aby zupa się nie zwarzyła. Przed podaniem posypać tartym serem. Można podawać z groszkiem ptysiowym.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie małe

Temperatura: 7°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 20 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama