Schabowy i spółka
Produkty:
• 4 filety z kurczaka lub kotlety schabowe,
• 2 marchewki,
• 1 średni seler,
• 2 cebule,
• 1 strąg słodkiej papryki lub 15 dag pieczarek,
• suszone zioła,
• przyprawa do zup w płynie,
• sok z cytryny,
• sól, pieprz, olej.
Wykonanie: Filety lekko rozbić, natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą do zup. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny. Warzywa oczyścić i pokroić na malutkie słupki lub piórka. Płaską formę do zapiekania wyłożyć folią aluminiowa, a na niej ułożyć płaty mięsa. Przykryć wymieszanymi jarzynkami, posypać ziołami i pokropić przyprawą do zup. Przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. ok. 180 st. na ok. 30 minut. Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub z francuskimi kluseczkami.
Kotlety węgrowskie
Produkty:
• 60 dag mielonego mięsa mieszanego,
• 15 dag pieczarek,
• garść startego sera,
• 2 białka,
• 1-2 ząbki czosnku,
• garść posiekanej zieleniny, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Wykonanie: Pieczarki oczyścić i drobniutko posiekać. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Mięsko wyrobić z serem na jednolitą masę, dodać pieczarki, czosnek i zieleninę, doprawić do smaku. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z masą mięsną. Uformować kotlety i obsmażyć na złoty kolor z obu stron. Włożyć na 10 minut do nagrzanego, lecz wyłączonego piekarnika.
Kotlety z niespodzianką
Produkty:
• 4 kotlety wieprzowe,
• 4 łagodne małe serki topione,
• 1 jajko,
• tarta bułka lub garść zmiażdżonych płatków kukurydzianych,
• sól, pieprz, tłuszcz do smażenia,
• warzywna przyprawa typu vegeta, garść posiekanej zieleniny,
• sok z cytryny.
Wykonanie: Kotlety głęboko naciąć tak, aby powstała głęboka kieszonka. Natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą warzywną. W każde nacięcie włożyć topiony serek i łyżeczkę zieleniny. Jajko ubić ze szczyptą soli, maczać filety i obtaczać w tartej bułce lub pokruszonych płatkach kukurydzianych, lekko dociskając panierkę. Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Schłodzone filety smażyć na złoty kolor w dużej ilości rozgrzanego oleju.
Gulasz po rycersku
Produkty:
• 75 dag mięsa pokrojonego w kostkę jak na gulasz (cielęce, wieprzowe, wołowe),
• 15 dag wędzonego boczku,
• 40 dag małych pieczarek,
• 1 duży pęczek dymki,
• 2 listki laurowe,
• 1 szklanka rosołu z kostki (grzybowy, warzywny),
• 6 łyżek oliwy lub oleju,
• sól, pieprz,
• warzywna przyprawa,
• sok z cytryny.
Wykonanie: Mięso natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut. Boczek pokroić w kostkę, 2 dymki pokroić w kostkę, zeszklić razem na tłuszczu. Dodać mięso i lekko obrumienić. Zalać gorącym rosołem, dodać listki laurowe. Pozostałe dymki przekroić na połówki. Pieczarki oczyścić, większe przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i razem z dymkami dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut - mięso, pieczarki powinny być miękkie. Doprawić. Można posypać posiekanym szczypiorkiem z dymki. Podawać z kluskami, makaronem, ryżem lub ziemniakami. W wersji luksusowej bulion możemy zastąpić wytrawnym winem.
Mięsko po hrabiowsku
Produkty:
• 50 dag mięsa pokrojonego w kostkę jak na gulasz,
• 2 cebule,
• ½ szklanki wytrawnego wina,
• garść rodzynek,
• sok z cytryny,
• garść posiekanej zieleniny,
• sól, pieprz, imbir,
• 2 łyżki mąki pszennej,
• tłuszcz do smażenia.
Wykonanie: : Mięso natrzeć sokiem z cytryny, imbirem, solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Rodzynki zalać winem, odstawić do napęcznienia. Obtoczyć w łyżce mąki i obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać obsmażone mięso, zalać wodą z dodatkiem przyprawy tak, aby płyn zaledwie przykrywał mięso. Dusić do miękkości na małym ogniu. Dodać wino z rodzynkami, zagotować. Pozostała mąkę rozprowadzić z kilkoma łyżkami wody, dodać do sosu i podgrzewać na małym ogniu do chwili, gdy sos zgęstnieje. Doprawić. Dodać posiekaną zieleninę i dobrze wymieszać.
Specjały warte odnotowania
Zapraszamy gospodynie, które chcą podzielić się swoimi kulinarnymi przepisami na łamy „Gazety Tczewskiej”. Wystarczy przesłać przepis (najlepiej z fotką) - mailowo lub za pośrednictwem poczty - na adres redakcji „Gazety Tczewskiej” (ul. Gdańska 32, 83-110 Tczew, e-mail: [email protected]).
Uwaga - redakcja nie odpowiada za treść przepisów prezentowanych w tej rubryce.
Pyszne kociewskie specjały
Prezentujemy przepisy pani Magdaleny Grzybowskiej, która chce podzielić się z Czytelniczkami „Gazety Tczewskiej” swoją wiedzą kulinarną.
- 17.10.2011 00:00 (aktualizacja 01.04.2023 12:41)

Reklama







Napisz komentarz
Komentarze