Ryba po grecku
Produkty:
● 3 filety,
● włoszczyzna,
● cebula,
● przecier pomidorowy,
● cukier.
Wykonanie: Startą na tarce jarzynowej włoszczyznę podsmażyć na patelni, dodać przecier. Na osobnej patelni usmażyć filety z ryby, panierowane w bułce tartej. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu na przemian z sosem jarzynowym. Można podawać na zimno lub po podgrzaniu w piekarniku.
Pierogi z kapustą i grzybami
Produkty - farsz:
● kapusta kiszona,
● suszone grzyby,
● masło, cebula,
● olej, jajo,
● sól, pieprz,
● liść laurowy, ziele.
Ciasto:
● mąka,
● sól,
● jaja.
Wykonanie: Kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna, wypłukać. Gotować ok. pół godziny w małej ilości wody z dodatkiem listka laurowego i ziela. Odcedzić i dobrze odcisnąć. Grzyby wypłukać, gotować do miękkości, tj. ok. pół godziny. Łyżką cedzakową wyjąć grzyby z wywaru. Z wywaru można zrobić zupę grzybową. Grzyby i kapustę zemleć w maszynce. Cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na oleju lub maśle. Dodać zmieloną kapustę z grzybami i jedno jajko. Smażyć mieszając kilka minut. Dodać pieprz i sól do smaku. Wystudzić. Dodać trzy całe jaja i dokładnie wymieszać. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy szklanką krążki. Na każdym krążku układamy farsz, zakładamy brzegi ciasta i dociskamy. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie 3 min.
Pstrąg w migdałach
Produkty:
● 1 pstrąg na jedną osobę (ok. 300 g, patroszony),
● rozmaryn, tymianek, natka pietruszki,
● 50 g migdałów w płatkach,
● 5 startych orzechów włoskich,
● 4 łyżki masła, sól, pieprz,
● gałązka świeżego rozmarynu do dekoracji.
Wykonanie: Umyć pstrąga w zimnej wodzie, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Skropić całą rybę kilkoma kroplami soku z cytryny dla zabicia nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia. Rybę natrzeć solą i pieprzem (skórę i środek ryby). Do środka włożyć rozmaryn, tymianek i posiekaną pietruszkę. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć na niej przygotowaną rybę. Smażyć z obu stron. Skóra musi nabrać złocistego koloru. W małym rondelku rozgrzać dwie łyżki masła i prażyć na nim migdałowe płatki. Mieszać je cały czas tak, aby ich nie przypalić. Do migdałów dosypać tarte orzechy. Pstrąga polanego masłem z migdałami udekorować cytryną i rozmarynem.
Uszka
Ciasto na pierogi:
● 1 kg mąki,
● 2 jajka,
● trochę ciepłego mleka,
● 4 dkg masła, sól.
Nadzienie:
● 10 dkg suszonych grzybów,
● 1 cebula,
● 1 jajo,
● sól, pieprz.
Wykonanie: Mąkę wymieszać z jajkiem, solą i wodą, wyrobić niezbyt twarde ciasto. Rozwałkować, pokroić w kwadraty (ok. 4 x 4 cm), nakładać nadzienie. Zlepiać w trójkąty. Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić, przepuścić przez maszynkę (wywar można zużyć do zupy lub sosu). Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać grzyby, ostudzić. Następnie wbić do grzybów jajko i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Uszka gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu układać na półmisku i polewać masłem, aby się nie posklejały.
Zupa grzybowa
Grzyby starannie opłukać. Zalać zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Następnie gotować je w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Dodać włoszczyznę i gotować pół godziny. Przelać zupę przez sito. Posolić. Można zaostrzyć smak sokiem cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając, śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów pokroić w paseczki, podajemy oddzielnie. Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi w domu łazankami lub makaronem.
Wigilijny kompot
Produkty:
● śliwki kalifornijskie, figi,
● gruszki, jabłka, morele,
● cukier, cytryna,
● czerwone wino.
Wykonanie: Śliwki, figi i morele płuczemy, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną, przegotowaną wodą. Moczymy je przez całą noc. Natomiast jabłka, gruszki można namoczyć na kilka godzin wcześniej. Owoce gotujemy oddzielnie. Śliwki tylko gotujemy z dodatkiem cukru, a figi i morele gotujemy z dodatkiem cukru, soku i skórki z cytryny przez 5 min. Jabłka i gruszki gotujemy także z cukrem, ale przez 15 min. Po ugotowaniu owoców, łączymy je, schładzamy i dodajemy wino.
Reklama
Pyszne domowe specjały na świąteczny stół
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Z tej okazji prezentujemy - przesłane przez nasze Czytelniczki - różnego rodzaju przepisy, które mogą okazać się bardzo użyteczne.
- 10.12.2011 00:00 (aktualizacja 01.04.2023 12:41)

Reklama









Napisz komentarz
Komentarze