Do 9 marca na terenie powiatu tczewski sanepid dokonał 36 kontroli. Poprosiliśmy rzecznik Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Tczewie o wypowiedź.
36 kontroli
- Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tczewie, w związku z działaniami wyjaśniającymi odnośnie zastosowania do produkcji środków spożywczych soli technicznej, jako soli spożywczej, zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektor Sanitarnego, wzmożył nadzór sanitarny na miejscami obrotu hurtowego i detalicznego (sklepy, hurtownie) oraz nad zakładami produkcyjnymi – głównie piekarniami i ciastkarniami – informuje rzecznik tczewskiego sanepidu Karolina Rożek. - Do 9 marca w powyższym zakresie na naszym terenie przeprowadzono 36 kontroli.
Dodajmy, że poddawano jej źródła pochodzenia soli, sposób jej znakowania, dokumentację potwierdzającą jej jakość zdrowotną oraz rodzaj i jakość tego produktu zastosowanego przez firmy, które sprawdzano.
- Kontrole są w dalszym ciągu przeprowadzane – dodaje rzecznik PSS-E. – W jednym obiekcie obrotu żywnością oraz trzech obiektach piekarsko - ciastkarskich na terenie powiatu tczewskiego zabezpieczono sól techniczną oraz wycofano ją z obrotu.
Eksperci twierdzą: Sól nie jest groźna dla zdrowia
Zapytaliśmy w związku z tym czy sól przemysłowa stosowana przez niektóre tczewskie zakłady, którą przecież równie dobrze można stosować do posypywania jezdni i chodników w czasie zimy jest niebezpieczna dla zdrowia. Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tczewie nie jest jednak właściwy do oszacowania takiego ryzyka.
„Według otrzymanych ocen ryzyka zdrowotnego w sprawie soli technicznej z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego oraz Państwowego Zakładu Higieny, zanieczyszczenia wymienionej soli nie wskazują na możliwość wystąpienia szkodliwych skutków zdrowotnych po spożyciu produktów, do których była ona wykorzystywana w procesach stosowanych przez przemysł spożywczy.” – czytamy w notatce prasowej z lokalnego sanepidu
Według informacji uzyskanych w sanepidzie obecnie na terenie naszego powiatu producenci żywności nie stosują w produkcji soli przemysłowej.
126 kg soli technicznej w pomorskich produktach
Dodajmy, że taką sól stosowała też jedna z piekarni w powiecie malborskim. Media doniosły o 126 kg soli, która trafiła także do dwóch słupskich piekarni. Jak podawało 5 marca Radio Gdańsk, w dwóch przedsiębiorstwach na Pomorzu Inspekcja Weterynaryjna znalazła podejrzaną sól. Przed 5 marca poddano kontroli 173 pomorskie firmy: wspomniane mleczarnie, a także zakłady mięsne i przetwórstwa rybnego. Próbki przesłano do laboratorium w Puławach.
Jak na razie władze nie ujawniają listy polskich w tym pomorskich przedsiębiorstw podejrzanych o stosowanie soli przemysłowej w swoich produktach. Wiadomo, jednak że produkty co do których było o to podejrzenie zostały wycofane z rynku. Także tczewski sanepid nie jest w posiadaniu listy przedsiębiorstw woj. pomorskiego, u których stwierdzono stosowanie soli technicznej.
Sól techniczna w żywności. Produkty czterech firm wycofano z obrotu
POMORZE. Trwa akcja kontroli piekarni, cukierni i mleczarni pod kątem obecności w ich produktach soli przemysłowej. Taką sól stosowały także firmy produkujące żywność na Pomorzu. Ustalono, że 126 kg soli technicznej zastosowano w pomorskich produktach
- 09.03.2012 14:10 (aktualizacja 22.08.2023 11:05)

Reklama







Napisz komentarz
Komentarze