niedziela, 14 grudnia 2025 20:06
Reklama

Smak dzieciństwa odnaleziony. Sympozjum kulinarne „O jeściu na Kociewiu”

SUBKOWY. W Subkowach dyskutowano o kociewskiej kuchni. Hitem dnia były bómbómy z dekla czyli cukierki smażone na patelni i studzone na pokrywce. Najlepsze wypracowanie i... najdłuższy ogórek.
Smak dzieciństwa odnaleziony. Sympozjum kulinarne „O jeściu na Kociewiu”
Głównym organizatorem sympozjum kulinarnego „O jeściu na Kociewiu” było Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet. Impreza rozpoczęła się od przemarszu, prowadzonego przez orkiestrę dętą z Gniewa, do Domu Kultury. Tam uczestników spotkania przywitał zespół Burczybas, także z Gniewa. Sympozjum było ostatnią odsłoną Roku Kongresowego na Kociewiu.
- I na pewno najsmaczniejszym wydarzeniem tego Roku - stwierdziła Krystyna Gierszewska, prezes Kociewskiego Forum Kobiet.
- Przez żołądek do serca. Dzięki tej polityce miłości, modnej ostatnio, mamy nadzieję, że trafimy do państwa uczuć – przywitał gości wójt gminy Subkowy Mirosław Murzydło.
Hitem sympozjum były bómbómy z dekla, czyli cukierki smażone na patelni i studzone na pokrywce. Sądząc po tym, jak szybko znikały z talerzy, kociewskie słodkości musiały smakować gościom imprezy. Nie mniejszym powodzeniem cieszyły się świeżo upieczone fefernuski, czyli małe pierniczki. Z kolei w Zespole Szkół odbywały się warsztaty kulinarne.  Fefernuski, szandary i golce razem z paniami z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowywała Agnieszka Fitkau-Perepeczko, aktorka i pisarka, także książek kulinarnych. Kuchnię kociewską prezentowano nie tylko w „praktyce”. Prelegenci mówili o tradycjach, jedzeniu w literaturze kociewskiej oraz języku w kuchni. Prof. Maria Pająkowska-Kensik przypomniała, że sporo nazw produktów, czynności czy naczyń wzięło się z języka niemieckiego. Potwierdzeniem tezy Roberta Makłowicza, że najlepsze potrawy rodzą się z biedy, był referat Kamili Gillmeister z Centrum Wystawienniczo-Regionalnego Dolnej Wisły w Tczewie.
- Mięso na Kociewiu jedzono głównie w niedziele i święta – powiedziała etnograf. - Na co dzień dominowały głównie potrawy z warzyw: ziemniaków, roślin strączkowych i kapusty.
Najpopularniejsze potrawy kuchni kociewskiej (aż 185 przepisów!) przypomniała w swojej nowej książce „Dawne smaki Kociewia” Krystyna Gierszewska.
- To przepisy na potrawy proste i tanie, o smaku, który pamiętamy z rodzinnego domu – wyjaśniła autorka.
Sympozjum zakończyła degustacja w Zespole Szkół. Zachwytów nad specjałami przygotowanymi przez członkinie KGW nie brakowało...

Najlepsze wypracowanie i... najdłuższy ogórek
Podczas Sympozjum podsumowano konkurs literacki skierowany do młodzieży gimnazjalnej z Kociewia pt. „Opisz jak twoja babcia przygotowywała obiad niedzielny”. Najlepsze prace zdaniem jury przysłały: 1. Zuzanna Rinc (Publiczne Katolickie Gimnazjum w Tczewie), 2. Klaudia Maruszczak (Katolickie Gimnazjum w Świeciu), 3. Zuzanna Gogulska (PKG Tczew).
Wręczono też nagrody w konkursie dla KGW na „Najdłuższy kiszony ogórek na Kociewiu”: 1. KGW Miłobądz, 2. KGW Pinczyn, 3. KGW Lignowy Szlacheckie.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
bezchmurnie

Temperatura: 6°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1018 hPa
Wiatr: 20 km/h

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Reklama