Głównym organizatorem sympozjum kulinarnego „O jeściu na Kociewiu” było Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet. Impreza rozpoczęła się od przemarszu, prowadzonego przez orkiestrę dętą z Gniewa, do Domu Kultury. Tam uczestników spotkania przywitał zespół Burczybas, także z Gniewa. Sympozjum było ostatnią odsłoną Roku Kongresowego na Kociewiu.
- I na pewno najsmaczniejszym wydarzeniem tego Roku - stwierdziła Krystyna Gierszewska, prezes Kociewskiego Forum Kobiet.
- Przez żołądek do serca. Dzięki tej polityce miłości, modnej ostatnio, mamy nadzieję, że trafimy do państwa uczuć – przywitał gości wójt gminy Subkowy Mirosław Murzydło.
Hitem sympozjum były bómbómy z dekla, czyli cukierki smażone na patelni i studzone na pokrywce. Sądząc po tym, jak szybko znikały z talerzy, kociewskie słodkości musiały smakować gościom imprezy. Nie mniejszym powodzeniem cieszyły się świeżo upieczone fefernuski, czyli małe pierniczki. Z kolei w Zespole Szkół odbywały się warsztaty kulinarne. Fefernuski, szandary i golce razem z paniami z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowywała Agnieszka Fitkau-Perepeczko, aktorka i pisarka, także książek kulinarnych. Kuchnię kociewską prezentowano nie tylko w „praktyce”. Prelegenci mówili o tradycjach, jedzeniu w literaturze kociewskiej oraz języku w kuchni. Prof. Maria Pająkowska-Kensik przypomniała, że sporo nazw produktów, czynności czy naczyń wzięło się z języka niemieckiego. Potwierdzeniem tezy Roberta Makłowicza, że najlepsze potrawy rodzą się z biedy, był referat Kamili Gillmeister z Centrum Wystawienniczo-Regionalnego Dolnej Wisły w Tczewie.
- Mięso na Kociewiu jedzono głównie w niedziele i święta – powiedziała etnograf. - Na co dzień dominowały głównie potrawy z warzyw: ziemniaków, roślin strączkowych i kapusty.
Najpopularniejsze potrawy kuchni kociewskiej (aż 185 przepisów!) przypomniała w swojej nowej książce „Dawne smaki Kociewia” Krystyna Gierszewska.
- To przepisy na potrawy proste i tanie, o smaku, który pamiętamy z rodzinnego domu – wyjaśniła autorka.
Sympozjum zakończyła degustacja w Zespole Szkół. Zachwytów nad specjałami przygotowanymi przez członkinie KGW nie brakowało...
Najlepsze wypracowanie i... najdłuższy ogórek
Podczas Sympozjum podsumowano konkurs literacki skierowany do młodzieży gimnazjalnej z Kociewia pt. „Opisz jak twoja babcia przygotowywała obiad niedzielny”. Najlepsze prace zdaniem jury przysłały: 1. Zuzanna Rinc (Publiczne Katolickie Gimnazjum w Tczewie), 2. Klaudia Maruszczak (Katolickie Gimnazjum w Świeciu), 3. Zuzanna Gogulska (PKG Tczew).
Wręczono też nagrody w konkursie dla KGW na „Najdłuższy kiszony ogórek na Kociewiu”: 1. KGW Miłobądz, 2. KGW Pinczyn, 3. KGW Lignowy Szlacheckie.
Reklama
Smak dzieciństwa odnaleziony. Sympozjum kulinarne „O jeściu na Kociewiu”
SUBKOWY. W Subkowach dyskutowano o kociewskiej kuchni. Hitem dnia były bómbómy z dekla czyli cukierki smażone na patelni i studzone na pokrywce. Najlepsze wypracowanie i... najdłuższy ogórek.
- 19.10.2010 00:00 (aktualizacja 01.04.2023 12:36)

Reklama





Napisz komentarz
Komentarze